Deze website is gearchiveerd sinds 01/01/2014
01/01/2014

Kruimelpad

Kaderprogramma voor concurrentievermogen en innovatie (CIP)

Kijken naar de toekomst: Programma voor het concurrentievermogen van ondernemingen en KMO's (COSME) 2014-2020

De voornaamste doelgroep van het kaderprogramma voor concurrentievermogen en innovatie (CIP) zijn kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's of mkb's). Het kaderprogramma ondersteunt innovatieactiviteiten (waaronder eco-innovatie), voorziet een betere toegang tot financiering en biedt ondersteuningsdiensten aan ondernemingen in de verschillende regio's.

Bovendien stimuleert het kaderprogramma voor concurrentievermogen en innovatie (CIP) een beter gebruik van informatie- en communicatietechnologieën (ICT) en helpt het bij de ontwikkeling van de informatiemaatschappij.

Het bevordert ook het gebruik van hernieuwbare energiebronnen en energierendement.

Het CIP loopt van 2007 tot 2013 met een totaalbudget van € 3621 miljoen.

Het CIP bestaat uit drie operationele programma's.

Elk programma heeft specifieke doeleinden om bij te dragen aan het concurrentie- en innovatievermogen van ondernemingen in hun specifieke vakgebieden, zoals ICT of duurzame energie:

  • Het Programma voor ondernemerschap en innovatie (EIP)
  • Het Programma ter ondersteuning van het ICT-beleid (ICT PSP)
  • Het Programma Intelligente Energie Europa (IEE)
  • Programma voor ondernemerschap en innovatie (EIP) - © fotoliaProgramma voor ondernemerschap en innovatie (EIP)Deutsch (de)English (en)français (fr)
  • Het programma voor ICT-beleidsondersteuning - © fotoliaHet programma voor ICT-beleidsondersteuningDeutsch (de)English (en)français (fr)
  • Het programma Intelligente energie voor Europa Het programma Intelligente energie voor Europa Deutsch (de)English (en)français (fr)
Laatste bijwerking: 03/09/2015 | Naar boven