Στείλτε το σ' έναν φίλο
RSS
google +
Εκτύπωση

του Andrzej Rys, διευθυντή Συστημάτων Υγείας, Φαρμακευτικών Προϊόντων και Καινοτομίας, ΓΔ Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Ευρωπαϊκή Επιτροπή

του Andrzej Rys, διευθυντή Συστημάτων Υγείας, Φαρμακευτικών Προϊόντων και Καινοτομίας, ΓΔ Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Οι Ευρωπαίοι πολίτες αξίζουν φάρμακα που να είναι ασφαλή, υψηλής ποιότητας και αποτελεσματικά. Τα ψευδεπίγραφα φάρμακα μπορεί να περιέχουν συστατικά χαμηλής ποιότητας ή σε ακατάλληλη δοσολογία –και, ως εκ τούτου, συνιστούν σοβαρή απειλή για την υγεία των πολιτών της ΕΕ. Η οδηγία για τα ψευδεπίγραφα φάρμακα –σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2013– αποσκοπεί στο να καταστήσει τα φάρμακα ασφαλέστερα. Για τον σκοπό αυτό, αναθέτει στην Επιτροπή να θεσπίσει μέτρα για την εξακρίβωση της γνησιότητας των φαρμάκων και τη βελτίωση της ποιότητας των συστατικών τους.

Την 9η Φεβρουαρίου η Επιτροπή δημοσίευσε τον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό σχετικά με τα χαρακτηριστικά ασφαλείας που εμφανίζονται στη συσκευασία των φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση –το πιο πρόσφατο, αλλά εξίσου σημαντικό από μια σειρά νομοθετικών μέτρων που θέσπισε η Επιτροπή για την εφαρμογή της οδηγίας για τα ψευδεπίγραφα φάρμακα.

Ο κανονισμός εισάγει την πιστοποίηση της γνησιότητας των φαρμάκων μέσω δύο χαρακτηριστικών ασφαλείας –ενός μοναδικού κωδικού αναγνώρισης και ενός μηχανισμού ανίχνευσης της παραποίησης– για την προστασία των ασθενών από τους κινδύνους των ψευδεπίγραφων φαρμάκων και τις συνέπειες συνήθων σφαλμάτων χορήγησης. Ο μοναδικός κωδικός αναγνώρισης –μοναδικός κωδικός που προσδιορίζει μια δεδομένη συσκευασία φαρμάκου– κωδικοποιείται σε δισδιάστατο γραμμωτό κώδικα και μπορεί να διαβαστεί από κοινούς σαρωτές. Ο μηχανισμός ανίχνευσης της παραποίησης εγγυάται ότι η συσκευασία του φαρμάκου δεν έχει ανοιχτεί και παραποιηθεί.

Ο κανονισμός περιγράφει επίσης λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να επαληθεύεται η γνησιότητα των φαρμάκων και από ποιον. Η γνησιότητα των φαρμάκων εξασφαλίζεται μέσω ενός διατερματικού συστήματος ελέγχου, το οποίο θα συμπληρώνεται με ελέγχους βάσει του κινδύνου που θα διενεργούν οι χονδρέμποροι. Τα φάρμακα υποβάλλονται σε συστηματικό έλεγχο στο σημείο διάθεσής τους στο κοινό (π.χ. στο φαρμακείο). Τα φάρμακα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο παραποίησης (τα επιστρεφόμενα φάρμακα ή τα φάρμακα που δεν διανέμονται απευθείας από τους παρασκευαστές, τους κατόχους της άδειας κυκλοφορίας ή τα πρόσωπα που ενεργούν εξ ονόματός τους) ελέγχονται επίσης σε επίπεδο χονδρικής πώλησης. Η γνησιότητα των φαρμάκων διασφαλίζεται με τον έλεγχο του μοναδικού κωδικού αναγνώρισης πάνω σε μια δεδομένη συσκευασία έναντι νόμιμων μοναδικών κωδικών αναγνώρισης που είναι αποθηκευμένοι σε σύστημα αποθετηρίων, του οποίου η σύσταση και διαχείριση γίνεται από τα ενδιαφερόμενα μέρη υπό την εποπτεία των αρμόδιων εθνικών αρχών.

Άμεση συνέπεια του κανονισμού, ο οποίος θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2019, είναι ότι τα φάρμακα θα υποβάλλονται σε συστηματική πιστοποίηση γνησιότητας πριν από τη διάθεσή τους στους ασθενείς, αποτρέποντας όχι μόνο τη χορήγηση ψευδεπίγραφων φαρμάκων, αλλά και άλλα κοινά σφάλματα, όπως η εκ παραδρομής χορήγηση φαρμάκων που έχουν λήξει ή αποσυρθεί. Επιπλέον, η ευρωπαϊκή αλυσίδα εφοδιασμού φαρμακευτικών προϊόντων θα ψηφιοποιηθεί, χάρη σε ένα σύστημα αποθετηρίων που θα συνδέει τους κατασκευαστές, τους χονδρεμπόρους, τους φαρμακοποιούς και τα νοσοκομεία. Αυτό θα βελτιώσει τη ροή πληροφοριών και θα διευκολύνει την ανάκληση φαρμάκων και τις διαδικασίες επιστροφής.

Σε γενικές γραμμές, ο κανονισμός αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου για την ασφάλεια των φαρμάκων της ΕΕ και την προστασία της δημόσιας υγείας στην ΕΕ.

Falsified Medicines

Περισσότερα για το θέμα αυτό