Tipsa om sidan
RSS
google +
Utskriftsvänlig version

Vytenis Andriukaitis, EU:s kommissionär för hälsa och livsmedelssäkerhet

Vytenis Andriukaitis, EU:s kommissionär för hälsa och livsmedelssäkerhet

Ebolaepidemin var den första svåra utmaning som jag fick ta itu med när jag tillträdde för nästan ett år sedan. Tillsammans med EU:s ebolasamordnare Christos Stylianides reste jag till de drabbade länderna: Guinea, Liberia och Sierra Leone. Vi stannade bara några dagar, men det räckte för att både se och känna vad som pågick. Jag kunde föreställa mig hur det var att kämpa mot denna dödliga sjukdom i månader för att hejda epidemin.

Idéen till folkhälsopriset fick vi strax efter att vi kommit hem igen. Vi ville ge ett erkännande till och belöna dem som försökte stoppa epidemin på fältet och arbetade för en bättre folkhälsa i hela världen.

Det är bakgrunden till EU:s första folkhälsopris. Eftersom priset i år lyfter fram hjälteinsatser, mod och beslutsamhet i kampen mot ebola i Västafrika valde vi att tillkännage priserna på ebolakonferensen i Luxemburg, som anordnades av EU-kommissionen och det luxemburgska EU-ordförandeskapet.  

EU:s folkhälsopris belönar initiativ och engagemang hos internationella, europeiska, nationella och regionala icke-statliga organisationer som arbetar för en bättre folkhälsa i och utanför EU. I år uppmärksammar vi kampen mot ebola, men det blir ett nytt tema varje år. Priset ska både lyfta fram redan genomförda initiativ och uppmuntra organisationer att fortsätta sitt viktiga arbete i framtiden.

Årets pristagare har gett oss exempel på bästa praxis som hjälper oss att bättre hantera allvarliga kriser i framtiden. De valdes ut bland 26 kandidater av en EU-jury med folkhälsoexperter och företrädare för EU:s icke-statliga organ. Efter långa överläggningar valde juryn ut tre pristagare: Alima (alliansen för internationella medicinska insatser), Concern Worldwide och spanska Röda korset.

Alima vann förstapriset för sitt arbete med att begränsa virusets spridning i Mali och Senegal, vårda sjuka, bygga upp ett behandlingscentrum i Guinea och göra kliniska prövningar av nya behandlingsmetoder.

Andrapriset gick till Concern Worldwide som har bidragit till säkra och värdiga begravningar och kartläggning av gravar i Freetown, Sierra Leone.

Spanska Röda korset fick tredjepriset för sina insatser inom fem områden: vård, smittspårning, säkra begravningar, psykosocialt stöd och lokalt engagemang. Röda korset hjälpte bland annat till att bygga upp och driva ett behandlingscentrum i Västafrika.

Något som ebolaepidemin har lärt oss är att det krävs samordnade och enade insatser för att skydda världens hälsa. Sjukdomar känner inga gränser, men det gör inte heller mod och medkänsla. Det har dessa organisationer visat oss.

Ebola: lessons learnt and the new EU Health Award

Mer om detta ämne