Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune

România - Pensia de invaliditate

Acest capitol oferă informații despre prestațiile pentru pensii oferite persoanelor care își pierd capacitatea de muncă total sau parțial.

Beneficiile descrise sunt:

  • Pensia de invaliditate;
  • Indemnizația de însoțitor.

În ce situații pot să cer beneficii?

Pensia de invaliditate se acordă persoanelor care și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, fie din cauza accidentelor de muncă sau a bolilor profesionale, fie din cauza altor boli și accidente care nu au legătură cu munca.

În funcție de gradul de reducere a capacității de muncă, invaliditatea poate fi:

  • de gradul I, dacă persoana în cauză și-a pierdut total capacitatea de muncă și de autoîngrijire;
  • de gradul II, daca persoana în cauză și-a pierdut total capacitatea de muncă, dar nu și capacitatea de autoîngrijire;
  • de gradul III, daca persoana în cauză și-a pierdut cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, dar poate în continuare să presteze o activitate profesională cu cel mult jumătate de normă.

Indemnizația de însoțitor se acordă pensionarilor de invaliditate de gradul I.

Ce condiții trebuie să îndeplinesc?

Persoanele pot beneficia de pensia de invaliditate dacă:

  • au sau au avut calitatea de asigurat al sistemului public de pensii;
  • și-au pierdut cel puțin jumătate din capacitatea de muncă;
  • starea sănătății acestora a fost încadrată într-un grad de invaliditate prin decizie emisă de către medicul expert al asigurărilor sociale;
  • au vârsta mai mică decât vârsta standard de pensionare.

Odată ce au obținut pensia de invaliditate, beneficiarii trebuie să se supună revizuirii medicale periodice, la intervale de timp cuprinse între un an și trei ani, până la atingerea vârstei standard de pensionare. Medicul expert cu competență în domeniul asigurărilor sociale decide după fiecare revizuire dacă beneficiarul pensiei de invaliditate va fi menținut în același grad de invaliditate, va fi trecut în alt grad de invaliditate sau dacă și-a redobândit capacitatea de muncă.

Dacă beneficiarii nu se prezintă la această revizuire din motive dependente de aceștia, plata pensiei de invaliditate va fi suspendată sau încetată, după caz. Suspendarea se aplică începând cu luna următoare datei la care era programată revizuirea medicală. Încetarea plății se produce după 12 luni de la data la care beneficiarul nu s-a prezentat la revizuirea medicală obligatorie.

Există câteva excepții de la revizuirea medicală periodică obligatorie:

  • în cazul în care beneficiarul suferă de o invaliditate care afectează ireversibil capacitatea sa de muncă;
  • dacă beneficiarul a împlinit vârsta standard de pensionare;
  • dacă beneficiarul are o vârstă cu până la cinci ani mai mică față de vârsta de pensionare și a realizat stagiul complet de cotizare.

La data îndeplinirii condițiilor pentru pensia pentru limită de vârstă (vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare), pensia de invaliditate devine pensie pentru limită de vârstă, situație în care se acordă din oficiu cuantumul cel mai avantajos.

La ce beneficii am dreptul și cum le pot obține?

Cuantumul pensiei de invaliditate acordate de sistemul public este calculat pe baza perioadei de contribuție și a nivelului veniturilor realizate de-a lungul carierei solicitanților, în funcție de gradul de invaliditate al acestora și de valoarea punctului de pensie (respectiv 1.785 RON începând din ianuarie 2023).

La calculul pensiei de invaliditate de gradul I și II se acordă un stagiu potențial, ca o creditare pentru stagiul de cotizare nerealizat din cauza afecțiunilor invalidante.

Pentru a beneficia de pensia de invaliditate, persoanele care o solicită trebuie să depună la casa teritorială de pensii în a cărei rază de activitate își au domiciliul sau reședința un dosar care include, printre altele, o cerere de pensionare, carnetul de muncă, adeverințele de salarii și sporurile aferente, decizia medicală asupra capacității de muncă, actele de stare civilă și alte documente, în funcție de specificul fiecărui caz.

Indemnizația de însoțitor se acordă la cerere pensionarilor de invaliditate de gradul I și reprezintă 80 % din valoarea unui punct de pensie în vigoare la data respectivă (1.428 RON din ianuarie 2023).

Persoanele care primesc o pensie de invaliditate din sistemul public pentru afecțiuni care nu mai permit reluarea activității profesionale pot beneficia și de o pensie privată sau de o sumă adițională dacă au contribuit la sistemul de pensii administrate privat. Suma adițională se acordă numai contribuabililor la un fond de pensii care nu au acumulat suficient pentru a primi o pensie din sistemul privat.

Pentru a primi pensia privată/suma adițională, contribuabilii trebuie să depună o cerere la administratorul fondului de pensii la care sunt înscriși.

Pensia de invaliditate este plătită lunar, prin mandat poștal sau prin transfer bancar în contul curent personal sau în contul de card al beneficiarului, în funcție de preferința acestuia.

Explicații ale termenilor folosiți

  • Stagiu de cotizare: perioada de timp pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum și cea pentru care asigurații cu contract de asigurare socială au datorat și plătit contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii.
  • Stagiu potențial: perioada de timp considerată stagiu de cotizare și acordată la calculul pensiei de invaliditate, ca o creditare pentru stagiul de cotizare nerealizat din cauza afecțiunilor invalidante.

Formulare de care s-ar putea să aveți nevoie

Cunoașteți-vă drepturile!

Linkul de mai jos oferă mai multe informații despre drepturile și obligațiile dumneavoastră. Acest site nu aparține Comisiei Europene și nu reprezintă poziția Comisiei Europene asupra subiectului tratat:

Publicații și site-uri ale Comisiei Europene:

Ce instituții trebuie să contactez?

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP)

Str. Latină nr. 8, sector 2

020793 București

România

Tel. + 40 800826727

https://www.cnpp.ro/home

Casele județene de pensii publice

Alte știri

Nicio știre relevantă în ultimele șase luni.

Distribuiți pagina