de Martin Seychell, director general adjunct al Direcției Sănătate și Siguranță Alimentară din cadrul Comisiei Europene

Impactul bolilor cronice asupra societății este impresionant: 86 % din totalul deceselor înregistrate în Europa (4 milioane pe an) au legătură cu bolile cronice.
Bolile cronice se instalează lent, durează mult și sunt adesea incurabile. Provoacă suferințe umane teribile și pun o povară uriașă asupra sistemelor noastre de sănătate. În prezent, în UE, între 70 % și 80 % din costurile asistenței medicale, adică 700 de miliarde de euro, reprezintă cheltuieli în domeniul bolilor cronice. În plus, din cauza acestor boli, mulți oameni sunt nevoiți să-și întrerupă complet activitatea, iar aproape un sfert (23,5%) din cei care lucrează suferă de o afecțiune cronică. Potrivit estimărilor, costurile generate de absențele din motive medicale reprezintă 2,5 % din PIB-ul anual al UE.
Deși diagnosticul este sumbru, perspectivele nu trebuie să fie neapărat îngrijorătoare. Multe boli cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare și diabetul de tip 2, ar putea fi prevenite prin abordarea unui stil de viață sănătos. Altele, precum scleroza multiplă sau demența, pot fi gestionate în așa fel încât pacienții să se simtă cât mai bine cu putință și să rămână activi un timp mai îndelungat. Pe scurt, putem reduce considerabil povara acestor boli, lucrând împreună pentru o mai bună prevenire și gestionare.
Cum putem realiza, concret, acest lucru? Care este cea mai adecvată abordare? Comisia Europeană dorește să își prezinte ideile și să lanseze o dezbatere pe această temă, invitând statele membre, organizațiile internaționale și părțile interesate la o conferință pe tema bolilor cronice, care se va desfășura la Bruxelles, la data de 21 aprilie.
În cadrul acestui eveniment, menit să încurajeze o cooperare mai strânsă, se va lansa și Platforma UE privind politica în domeniul sănătății. Aceasta se dorește a fi un instrument important în comunicarea și colaborarea dintre părțile interesate de la nivel național și european, precum și în cooperarea lor cu Comisia Europeană.
Toate părțile interesate, inclusiv cele din domeniul bolilor cronice, pot folosi platforma pentru a-și promova mai bine activitățile, pentru a organiza discuții și întâlniri, pentru a face schimb de bune practici, pentru a elabora declarații comune și pentru a promova evenimente. În plus, platforma oferă acces la o bibliotecă cu lucrări relevante.
Nu doar provocările sunt mari, ci și oportunitățile. Miza este uriașă, dar putem găsi soluții eficiente, împreună.