Trimite unui prieten
RSS
google +
Versiune pentru imprimare

Martin Seychell, directorul general adjunct al Direcției Generale Sănătate și Siguranță Alimentară din cadrul Comisiei Europene

Martin Seychell, directorul general  adjunct al Direcției Generale Sănătate și Siguranță Alimentară din cadrul Comisiei Europene

În ultimii 50 de ani, Uniunea Europeană s-a extins de la 6 la 28 de state membre. Procesul continuă, cu încă 5 țări candidate și 2 țări potențial candidate la aderare: UE numără astăzi peste 500 de milioane de cetățeni, însă există șanse ca numărul lor să crească.

Întregul personal al DG Sănătate și Siguranță Alimentară depune eforturi pentru crearea unei Europe mai sigure, în care toți cetățenii să aibă încredere că sănătatea și bunăstarea sunt promovate și protejate și că se iau măsuri pentru prevenirea bolilor și creșterea duratei de viață în condiții bune de sănătate. Sănătatea populației și accesul echitabil la o asistență medicală viabilă și de calitate sunt factori decisivi pentru creșterea economică.

Pe parcursul procesului de aderare, DG Sănătate și Siguranță Alimentară și DG Extindere colaborează cu aceste țări pentru a facilita reformarea legislației, a administrațiilor și a sistemelor de sănătate, astfel încât să se asigure o trecere graduală la punerea în aplicare a legislației, a orientărilor și a bunelor practici europene.

Pentru a sprijini acest proces, Comisia organizează dialoguri periodice, furnizează asistență tehnică și pune la dispoziție know-how privind organizarea și funcționarea sistemelor de sănătate durabile. Aceste sisteme trebuie să aibă capacitatea de a reacționa în fața unor amenințări transfrontaliere grave la adresa sănătății, cum ar fi bolile infecțioase. Este esențial ca, în momentul aderării, noile state membre să dispună de mecanisme eficiente de control și gestionare a epidemiilor. De asemenea, trebuie să participe activ la Sistemul european de supraveghere și să transmită informații către acesta și către rețelele UE în domeniul bolilor transmisibile, de exemplu sistemul de alertă precoce și răspuns rapid. Este în interesul sănătății și al bunăstării tuturor țărilor candidate să își consolideze capacitățile încă de pe acum și să nu aștepte până în momentul aderării.

Se vorbește puțin despre această activitate desfășurată de Uniunea Europeană, dar ea reprezintă o investiție importantă pentru viitor, care dă deja roade și protejează sănătatea cetățenilor noștri.

Health international

Mai multe pe această temă