af Theo Vermeire, afdelingschef for nanoteknologi, erhvervssundhed og transportsikkerhedscentret for materialer og produkter, Det Nationale Institut for Folkesundhed og Miljø (RIVM) - Holland

Udtalelser fra VKNNPS, VKSM og VKS om syntetisk biologi
Syntetisk biologi har allerede bragt vigtige produkter til markedet, f.eks. gærsyntetiseret artemisinin og biologisk nedbrydelige plastikposer, der er fremstillet af sukker. Der er perspektiver for væsentlige bidrag til medicin, materialer, kemi, mad, ernæring, energi, bæredygtighed, affaldsbehandling og sikkerhed. Som med mange nye og kommende teknologier er der imidlertid uenighed og heftige diskussioner om, hvilke fordele eller risici syntetisk biologi kan tilbyde samfundet.
FN's konvention om biologisk diversitet holdt sin 12. partskonference (COP 12) den 6.-17. oktober 2015 i Pyeonchang i Sydkorea. Under et særligt møde om syntetisk biologi blev parterne kraftigt opfordret til at bruge forsigtighedsprincippet, når de skal tage stilling til fare for en væsentlig reduktion eller tab af biodiversitet, som skyldes organismer, komponenter og produkter, der kommer fra syntetisk biologi. COP opfordrede parterne til først at godkende organismer fra syntetiske biologiske teknikker til feltforsøg, efter der er gennemført hensigtsmæssige risikovurderinger. Denne henstilling var et vigtigt mål for EU, fordi den sikrede en god balance mellem potentialet ved syntetisk biologi og behovet for forsigtighed i spørgsmålet. EU havde indtaget et mellemstandpunkt og gav et vigtigt videnskabeligt bidrag til udarbejdelse af definitioner gennem en fælles forhåndsudtalelse fra de videnskabelige komitéer, VKNNPS, VKSM og VKS.
Den første udtalelse, som komitéerne havde vedtaget den 26. september 2014, gav svar på EU-Kommissionens spørgsmål om omfanget og definitionen af syntetisk biologi. I slutningen af december 2014 udsendte Kommissionens videnskabelige komitéer deres udkast til anden udtalelse om, hvorvidt de nuværende risikovurderingsmetoder passer til syntetisk biologi. I begyndelsen af 2015 følges der op med en tredje udtalelse om forskningsprioriteter for risikovurdering. Disse tre udtalelser, som udarbejdes af en tværfaglig arbejdsgruppe bestående af 20 eksperter fra Europa og USA, kan give et væsentligt bidrag til udviklingen af en europæisk og global politik for syntetisk biologi. Selv om sikringsaspektet ved syntetisk biologi er vigtigt, omhandler de tre udtalelser alene sikkerhed, og de tager derfor ikke stilling til spørgsmålet om sikring.
Første udtalelse danner grundlag for de to efterfølgende med et overblik over den væsentligste videnskabelige udvikling, begreber, redskaber og forskningsområder inden for syntetisk biologi. Derudover er der vedlagt et resumé af de relevante reguleringsmæssige aspekter i EU og andre områder som USA, Canada, Sydamerika, Kina og FN. Det understreges, at syntetisk biologi foreløbig dækkes af genmodificering som defineret i direktiv 2001/18/EF og 2009/41/EF og formentlig vil blive ved med at være det i den nærmeste fremtid. I definitionen hedder det: "Ved syntetisk biologi forstås, at videnskab, teknologi og ingeniørvidenskab anvendes til at lette og fremskynde udvikling, fremstilling og/eller tilpasning af genmateriale i levende organismer." Udtalelsen anbefaler en "operationel" definition på grundlag af den nuværende viden om og opfattelse af syntetisk biologi. Det anerkendes, at det er vanskeligt at definere nøjagtigt, hvordan genmodificering forholder sig til syntetisk biologi ud fra bestemmelige og p.t. målbare kriterier for inklusion og eksklusion. Ud over definitionen blev en liste over specifikke kriterier taget op til overvejelse, hvilket afspejler, at syntetisk biologi omfatter alle organismer, materialer, produkter eller anvendelser som følge af indførelse, sammensætning eller ændring af en levende organismes genmateriale.
Fordelen ved denne definition er, at den ikke udelukker den store mængde risikovurderinger og sikkerhedsretningslinjer, der er udviklet i de sidste 40 år for genmodificeret materiale. Derudover tager den nuværende definition højde for den hurtige udvikling inden for genmodificering og de vigtige nuancer, der understreger behovet for løbende opdateringer af metoderne til risikovurdering, der vil blive behandlet i den anden udtalelse. Imidlertid udelukker definitionen i øjeblikket to forskningsområder, der ofte nævnes, når der tales om syntetisk biologi: bionanovidenskab (ikke-levende nanomaterialer fremstillet af bestanddele af levende organismer) og protoceller (bestræbelserne på at skabe levende organismer ud fra ikke-levende materialer), fordi de endnu ikke har kunnet frembringe levende organismer. Det er imidlertid muligt, at bionanovidenskab og forskning i protoceller en dag vil kunne frembringe levende organismer, og derfor drøftes de i den anden udtalelse om risikovurderingsmetoder.
Anden udtalelse vil fokusere på vurderingsmetoder for forholdsvis nye forskningsområder som samlinger af genetiske dele, skabelse af cellestrukturer, DNA-syntese, genombearbejdning og xenobiologi (arbejde med utraditionelle alternativer til DNA og RNA). Spørgsmålene fokuserer på konsekvenserne af den sandsynlige udvikling inden for syntetisk biologi for menneskers og dyrs sundhed og miljøet, og hvorvidt EU's nuværende sundheds- og miljømæssige riskovurderingsmetoder for genmodificerede organismer er hensigtsmæssige, når det drejer sig om syntetisk biologi. Derudover blev de videnskabelige komitéer bedt om at give deres bud på reviderede risikovurderingsmetoder og procedurer for mindskning af risikoen, herunder sikkerhedsmekanismer, i det kommende tiår.
Jeg vil gerne konkludere, at der presses meget på for at øge innovationen og den økonomiske vækst, men samtidig er der behov for en indsats for at minimere sundheds- og miljørisikoen. De videnskabelige komitéers tre udtalelser ventes at give et væsentligt bidrag til ansvarlig forskning, udvikling og innovation inden for syntetisk biologi.