Trimite unui prieten
RSS
google +
Versiune pentru imprimare

Martin Seychell, director general adjunct al Direcției Generale Sănătate și Consumatori, responsabil de direcțiile B, C și D

Martin Seychell, director general adjunct al Direcției Generale Sănătate și Consumatori, responsabil de direcțiile B, C și D

Infecțiile rezistente la antibiotice continuă să crească într-un ritm alarmant, reprezentând astfel o amenințare majoră pentru sănătatea umană. Unul dintre elementele fundamentale ale planului de acțiune al UE privind rezistența la antimicrobiene este de a favoriza o utilizare prudentă a antibioticelor, atât în Europa, cât și în întreaga lume.

Prin urmare, sprijinim statele membre ale UE în eforturile lor de a informa publicul larg cu privire la importanța utilizării prudente a agenților antimicrobieni. Cu ocazia Zilei europene a informării cu privire la utilizarea antibioticelor, care are loc în fiecare an la data de18 noiembrie, Comisia, OMS și numeroase părți interesate se asociază cu Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) pentru a pregăti materiale de comunicare și pentru a planifica activități de sensibilizare. Anul acesta, întâlnirea ECDC cu părțile interesate va fi consacrată „automedicației”. În aceeași zi pe Twitter va avea loc o dezbatere mondială.

De asemenea, încercăm să înțelegem mai bine cauzele utilizării necorespunzătoare a antibioticelor, pentru a fi în măsură să schimbăm comportamentul pacienților, al medicilor și al farmaciștilor. Foarte adesea, antibioticele sunt prescrise și utilizate în mod inutil ca „măsură preventivă”, lucru care, pe termen lung, riscă să le anuleze eficiența. Pentru a îmbunătăți practicile de prescriere, avem nevoie de instrumente de diagnosticare mai performante. Pentru a-i ajuta pe medici să decidă când să nu prescrie antibiotice în caz de infecție virală, iar pe pacienți să accepte mai ușor să nu le ia, trebuie efectuate teste rapide. În acest sens, la începutul anului 2015, Comisia va lansa, în cadrul programului Orizont 2020, un premiu pentru inovare, respectiv „Premiul pentru reducerea utilizării necorespunzătoare a antibioticelor”.

Să nu uităm însă că cel mai bun remediu contra răcelii și gripei este să luăm o pauză, nu antibiotice!

Antimicrobial resistance

Mai multe pe această temă