Tipsa om sidan
RSS
google +
Utskriftsvänlig version

Martin Seychell, biträdande direktör vid generaldirektoratet för hälso- och konsumentfrågor, med ansvar för direktorat B, C och D

Martin Seychell, biträdande direktör vid generaldirektoratet för hälso- och konsumentfrågor, med ansvar för direktorat B, C och D

Antibiotikaresistenta infektioner fortsätter att öka i oroväckande takt och är ett allvarligt hot mot folkhälsan. En av hörnstenarna i EU:s handlingsplan mot antibiotikaresistens är att arbeta för en återhållsam användning av antibiotika både inom EU och i resten av världen.

Vi stöder därför EU-länderna i deras arbete med att informera allmänheten om hur viktigt det är att använda antibiotika med försiktighet. Den 18 november infaller den europeiska antibiotikadagen. Då går kommissionen, WHO och många berörda parter ihop med EU:s smittskyddsmyndighet (ECDC) och tar fram informationsmaterial och ordnar aktiviteter för att öka medvetenheten. Temat för årets evenemang är ”självmedicinering” och en global twitterchatt anordnas om ämnet den 18 november.

Dessutom vill vi öka våra kunskaper om varför antibiotika används på fel sätt för att påverka patienter, läkare och farmaceuter. Mycket ofta föreskrivs och används antibiotika i onödan som en försiktighetsåtgärd eller i förebyggande syfte, vilket riskerar att göra den ineffektiv på lång sikt. Vi behöver bättre diagnosverktyg som grund för receptförskrivningen. För att läkare ska veta när de ska avstå från att skriva ut antibiotika mot virusinfektioner och få patienterna att acceptera att de inte får någon antibiotika, behövs snabbtester. Kommissionen kommer därför i början av 2015 att lansera ett innovationspris – Priset för minskad antibiotikaanvändning – inom forskningsprogrammet Horisont 2020.

Men kom ihåg att du bäst kurerar din förkylning eller influensa genom att ta hand om dig själv, inte genom att ta antibiotika i onödan!

Antimicrobial resistance

Mer om detta ämne