Trimite unui prieten
RSS
google +
Versiune pentru imprimare

Tonio Borg, comisarul european pentru sănătate

Tonio Borg, comisarul european pentru sănătate

În fiecare an, în UE, aproximativ 8-12% din pacienți suferă în urma unor efecte adverse atunci când sunt spitalizați, iar circa 4,1 milioane de pacienți contractează o infecție asociată asistenței medicale, dintre care 37 000 vor muri.

Un raport recent referitor la punerea în aplicare a Recomandării din 2009 a Consiliului privind siguranța pacienților, inclusiv prevenirea și controlul infecțiilor asociate asistenței medicale, ilustrează modul în care Comisia și statele membre au înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește soluționarea problemei siguranței pacienților. Astfel de cunoștințe cu caracter transnațional privind siguranța pacienților pot aduce o contribuție la politicile naționale și ale UE, precum și la evaluarea performanței sistemelor de sănătate.

Există date care atestă progresele reale înregistrate în ceea ce privește conturarea programelor naționale pentru siguranța pacienților și punerea în practică a unor sisteme care să le permită pacienților să raporteze efectele adverse.  Toate statele membre dispun în prezent de programe naționale pentru siguranța pacienților sau sunt pe cale să elaboreze un astfel de cadru, ceea ce constituie un important pas înainte. În același timp, pacienții sunt încurajați din ce în ce mai mult să își apere drepturile.

Cu toate acestea, deși în prezent siguranța pacienților este integrată pe larg în politicile din domeniul sănătății publice, dezvoltarea unei culturi a siguranței pacienților în unitățile sanitare pare mai dificilă.  Este necesar să învățăm din erorile raportate și să includem pacienții în prevenirea efectelor nocive. În raport se propune elaborarea unei serii de instrumente practice, cum ar fi orientări și modele care să contribuie la punerea în practică a unor măsuri de politică.

În prezent, președinția italiană a Consiliului European conduce un proces de reflecție despre viitoarea acțiune la nivelul UE privind siguranța pacienților și calitatea asistenței medicale. Pe această bază, vor fi adoptate în curând concluziile Consiliului, care, se speră, vor trasa viitoarele direcții de acțiune ale UE.