Logoul Comisiei Europene

NEWSLETTER

Numărul 137, 2 octombrie 2014

Sănătate-UE

Sursa dumneavoastră de informaţii fiabile privind sănătatea publică

S-au obținut progrese importante în domeniul siguranței pacienților, însă mai sunt multe de făcut

Tonio Borg, comisarul european pentru sănătate

Tonio Borg, comisarul european pentru sănătate

În fiecare an, în UE, aproximativ 8-12% din pacienți suferă în urma unor efecte adverse atunci când sunt spitalizați, iar circa 4,1 milioane de pacienți contractează o infecție asociată asistenței medicale, dintre care 37 000 vor muri.

Un raport recent referitor la punerea în aplicare a Recomandării din 2009 a Consiliului privind siguranța pacienților, inclusiv prevenirea și controlul infecțiilor asociate asistenței medicale, ilustrează modul în care Comisia și statele membre au înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește soluționarea problemei siguranței pacienților. Astfel de cunoștințe cu [...]

În acest număr

Ştiri din actualitatea UE » 
Comunicate de presă » 
Evenimente viitoare » 
Noi publicaţii » 
Ştiri din toată Europa  » 
  Abonaţi-vă
  Numere anterioare
  Sugeraţi ştiri şi evenimente
  Trimite unui prieten

Citiţi articolul principal din acest număr  »

Tot în acest număr

Proiectele Programului de sănătate publică »

Acțiunea comună a Rețelei Uniunii Europene pentru siguranța pacienților și calitatea asistenței medicale

Îmbunătățirea siguranței pacienților care beneficiază de servicii medicale spitalicești prin intermediul chirurgiei ambulatorii (DAYSAFE)

Implementarea unor pachete de măsuri strategice pentru profilaxia și tratarea infecțiilor (IMPLEMENT)

Premiul european pentru jurnalism în domeniul sănătăţii - Articole »

„Toaletele din spitale nu sunt curățate nici după o săptămână, după cum a arătat markerul invizibil”, de finaliștii din 2013 din Slovacia

„Pacienții care suferă de talasemie depun o plângere împotriva Ciprului la UE”, de Sophia Theodosiou, finalista din 2010 din Cipru

„Pacienții din spitale riscă să moară de foame?”, de Eva Boburkova, finalista din 2011 din Republica Cehă

 
 

Ştiri din actualitatea UE 

Europa își reafirmă parteneriatul și solidaritatea cu Africa de Vest  »

Comisarii UE s-au întâlnit recent cu miniștrii din statele membre pentru a discuta despre modul de coordonare a unor măsuri suplimentare în cadrul unui răspuns european la epidemia de Ebola. Aceștia invită statele membre să continue și să își intensifice sprijinul și să faciliteze repatrierea cetățenilor europeni, dacă este necesar.

ECDC publică definiția de caz pentru boala provocată de virusul Ebola  »

Definiția publicată de ECDC (Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor) clasifică cazurile pentru raportarea epidemiologică și pentru a sprijini statele membre ale UE să se pregătească să răspundă eficace la orice situație care ar putea implica Ebola. Această definiție a fost discutată și aprobată de Comitetul pentru securitate sanitară al UE.

Grupul de experți al Comisiei privind controlul cancerului organizează prima reuniune la Milano  »

Acest nou grup de experți, prezidat de Comisie, reunește reprezentanți ai autorităților naționale din statele membre, ai grupurilor de pacienți, ai asociațiilor științifice și medicale specializate în cancer, ai organizațiilor care activează în domeniul prevenirii cancerului și ai acestui sector de activitate.

În perioada 2010-2020, în UE se prevede o creștere rapidă a indicelui de depistare a cancerului mamar, cervical și colorectal  »

O strânsă cooperare între UE și statele membre în domeniul cancerului a dus la îmbunătățirea indicelui de depistare, potrivit unui raport referitor la parteneriatul european privind cancerul și recomandării din 2003 a Consiliului privind depistarea cancerului.

S-a aprobat un nou plan de acțiune privind consumul de alcool în rândul tinerilor și consumul excesiv ocazional  »

Noul plan de acțiune se concentrează asupra prevenirii efectelor nocive ale consumului de alcool în rândul tinerilor și ale consumului excesiv de alcool. Planul pe doi ani (2014-2016) este menit să sprijine statele membre în reducerea efectelor nocive ale consumului de alcool.

Proiectul „We Love Eating” (Ne place să mâncăm) promovează alimentele sănătoase ca parte a unui stil de viață sănătos  »

Șapte orașe din șapte țări participă la acest proiect finanțat de UE care este adaptat la nevoile specifice și adoptă o abordare optimistă în ceea ce privește alimentația sănătoasă. Copiii, femeile însărcinate și persoanele în vârstă reprezintă publicul-țintă, dar fiecare se poate bucura de rețete, sfaturi și multe altele, on-line.

Legislația UE în domeniul farmaceutic – acum și mai ușor de consultat  »

Aplicația EudraLex V29 a Comisiei Europene vă permite să consultați legislația în domeniul medicamentelor de uz uman și veterinar cu ajutorul unui motor de căutare integrat. Toate documentele sunt în format PDF și pot fi reproduse, partajate și tipărite în scopuri necomerciale.

Pași înainte în sprijinirea pacienților care suferă de ataxia Friedreich și de alte boli rare  »

Reprezentanți ai Direcției Sănătate Publică din cadrul Comisiei Europene s-au întâlnit cu Christian Baucheron atunci când acesta s-a oprit în Luxemburg din parcursul său de 500 km pentru a strânge fonduri de cercetare pentru ataxia Friedreich. Citiți mai multe despre activitatea UE în domeniul bolilor rare.

Programul „Familia mea sănătoasă” încurajează populația să consume mai multe fructe și legume  »

Lansat în câte două regiuni din Polonia și Ungaria, acest proiect vizează în special femeile însărcinate, copiii și persoanele în vârstă. Vor fi distribuite fructe și legume gratuite participanților selectați, iar bucătari de renume vor stârni entuziasmul prin împărtășirea rețetelor lor.

Comunicate de presă 

UE rămâne vigilentă în lupta împotriva virusului Ebola și își intensifică și mai mult asistența oferită  »

Pe măsură ce epidemia de Ebola – cea mai gravă din lume – continuă să se extindă în mod exponențial, sprijinul UE se intensifică în consecință.

Comisia adoptă propuneri pentru îmbunătățirea sănătății animale și umane  »

Propunerile privind produsele medicinale de uz veterinar și furajele medicamentate sunt menite să îmbunătățească sănătatea animalelor, să abordeze rezistența la antimicrobiene și să stimuleze inovarea. De acestea vor beneficia și speciile acvatice, proprietarii de animale de companie, medicii veterinari și întreprinderile din UE.

Evenimente viitoare 

Al 17-lea Forum european privind sănătatea de la Gastein – EHFG (Gastein, Austria, 1-3 octombrie 2014)  »

EHFG este principalul eveniment dedicat politicii de sănătate în UE și are loc anual. Acesta reprezintă o platformă importantă pentru factorii de decizie din diferite domenii ale sănătății publice și ale asistenței medicale și oferă posibilitatea de a face schimb de informații cu privire la diverse aspecte.

Conferința europeană de telemedicină (Roma, 7-8 octombrie 2014)  »

Reprezentanți din sectorul asistenței medicale, ai guvernului, ai unităților de cercetare și ai universităților vor evalua aplicațiile de telemedicină și de asistență la distanță (telecare), vor examina durabilitatea serviciilor și vor discuta, printre altele, despre infrastructură, cercetare și telemedicină în general.

Săptămâna europeană de biotehnologie (Bruxelles, 6-12 octombrie)  »

Acest eveniment sprijinit de UE este dedicat consolidării în Europa a potențialului de inovare în domeniul biotehnologiei prin promovarea și încurajarea IMM-urilor inovatoare. În paralel cu manifestările din Bruxelles, în toată Europa au loc evenimente legate de biotehnologie.

A 24-a conferință Alzheimer Europe (Glasgow, 20-22 octombrie 2014)  »

Tema din acest an este „Demnitate și autonomie în demență”, iar evenimentul va analiza în ce măsură recunoașterea drepturilor omului în cazul persoanelor care suferă de demență, al îngrijitorilor, partenerilor și familiilor acestora este esențială pentru a garanta demnitatea și respectul. De asemenea, vor fi prezentate și exemple de bune practici.

Noi publicaţii 

Punerea în aplicare în 2012 a celui de al doilea program de acțiune comunitară în domeniul sănătății  »

Al doilea program în domeniul sănătății s-a derulat în perioada 2008-2013 pentru a finanța acțiuni care să completeze și să sprijine politicile naționale de sănătate în UE, precum și să aducă o valoare adăugată acestora. Comisiei i s-a solicitat să prezinte un raport anual cu privire la toate acțiunile și proiectele finanțate prin intermediul programului, ca în cazul de față.

Ştiri din toată Europa  

Ministerul Sănătății și alte autorități elaborează programul național pentru bolile rare  [Croația]  »

În conformitate cu recomandările UE, programul acoperă diverse domenii de activitate, inclusiv formarea specialiștilor din domeniu, a pacienților și a publicului larg, prevenirea și diagnosticarea timpurie a bolilor rare, servicii medicale și sociale integrate și promovarea cercetării.

În numărul următor

Îmbătrânire activă și în condiții bune de sănătate

Acest buletin informativ este disponibil în 23 de limbi oficiale ale UE
http://ec.europa.eu/health/newsletter

Vă rugăm să nu răspundeţi la acest mesaj, deoarece a fost trimis de pe o adresă de e-mail nemonitorizată.

Dacă nu doriţi să mai primiţi acest buletin informativ,r faceţi clic aici