Trimite unui prieten
RSS
google +
Versiune pentru imprimare

de François Houÿez, director în cadrul EURORDIS (informații și acces la tratament), consilier pe probleme de politică sanitară și copreședinte al forumului părților interesate EUnetHTA

de François Houÿez, director în cadrul EURORDIS (informații și acces la tratament), consilier pe probleme de politică sanitară și copreședinte al forumului părților interesate EUnetHTA

Cetățenii europeni doresc să beneficieze de cele mai bune îngrijiri medicale posibile, atât în prezent, cât și în viitor. Ei speră că vor fi alocate resurse în funcție de necesități, în mod echitabil, indiferent de conjunctura economică.  Mai mult decât oriunde în lume, în UE se aplică principiul solidarității.

Decizia de a oferi finanțare pentru o tehnologie nouă nu este doar de natură economică, este și o chestiune de etică. Decizia trebuie să fie înțeleasă și aplicată pe scară largă. În acest scop, agențiile care evaluează beneficiul societal al acestor tehnologii convin asupra unor metode comune și colaborează din ce în ce mai mult. EUnetHTA este inițiativa care face posibil acest lucru.

Suntem conștienți de provocările cu care ne confruntăm:

  • Necesitatea de a crea o politică unitară în cadrul unei comunități europene unice, care cuprinde țări cu diferite niveluri de prosperitate și ai căror cetățeni au perspective diferite în ceea ce privește sănătatea și îngrijirile medicale. În conformitate cu principiul solidarității, dreptul de a beneficia de tratament medical este garantat în condițiile stabilite de legislațiile și practicile naționale.
  • Eforturile de a crea și de a face schimb de metode comune pentru evaluarea tehnologiei medicale (ETM), inițiate în urmă cu aproximativ 25 de ani, necesită o strânsă colaborare pe plan european și pot avea rezultate numai dacă toate statele membre au voința politică de a continua să construiască o Uniune Europeană puternică din punct de vedere politic și social.
  • Experiența de până acum a subliniat necesitatea de a revizui dispozițiile administrative sau legale de la nivel național care împiedică colaborarea în cadrul inițiativelor comune.

În acest sens, putem mai ușor să ne imaginăm viitorul și să stabilim obiective precise, în beneficiul pacienților din întreaga Europă. Dacă reușim să cooperăm mai strâns în domeniul ETM, specialiștii, autoritățile de reglementare, clinicienii și pacienții vor decide împreună cu dezvoltatorii de tehnologii cum ar trebui efectuată evaluarea tehnologiei medicale și pe ce criterii. Agențiile de evaluare a tehnologiei medicale vor colabora mai des și toate părțile interesate vor contribui la ETM, oferind puncte de vedere diferite.  Rapoartele în domeniul ETM vor fi ușor de înțeles de toată lumea, de la factori de decizie la cadre medicale și pacienți.  De asemenea, evaluarea tehnologiei medicale va fi mai transparentă, urmărind metode convenite și incluzând o evaluare economică și a costurilor. Dacă vom îndeplini aceste obiective, poate că visurile noastre vor deveni realitate și vor dispărea discrepanțele inacceptabile care există în prezent în UE în ceea ce privește accesul la îngrijiri medicale.