Lähetä linkki
RSS
google +
Tulostusversio

François Houÿez, EURORDISin hoitotiedoista ja saatavuudesta vastaava johtaja ja terveyspoliittinen neuvonantaja sekä EUnetHTAn sidosryhmäfoorumin puheenjohtaja

François Houÿez, EURORDISin hoitotiedoista ja saatavuudesta vastaava johtaja ja terveyspoliittinen neuvonantaja sekä EUnetHTAn sidosryhmäfoorumin puheenjohtaja

EU-kansalaiset haluavat parasta mahdollista terveydenhoitoa nyt ja tulevaisuudessa. He toivovat, että resursseja ohjataan oikeudenmukaisesti ja tarpeiden mukaan riippumatta taloudellisesta tilanteesta. EU:ssa painotetaan yhteisvastuun periaatetta enemmän kuin missään muualla maailmassa. 

Päätös rahoittaa jotain uutta terveydenhuollon menetelmää ei ole pelkästään taloudellinen: se on myös eettinen päätös. Päätöksellä on oltava laaja tuki ja se on voitava panna täytäntöön. Tämän vuoksi on tarpeen, että elimet, jotka arvioivat terveydenhuollon menetelmien yhteiskunnallista hyötyä, sopivat yhteisistä toimintatavoista ja tekevät yhä enemmän yhteistyötä. EUnetHTA-hanke tekee yhteistyön mahdolliseksi.

Terveydenhuollon menetelmien arvioinnissa on merkittäviä haasteita.

  • On muovattava yhtenäistä EU:n tason politiikkaa, vaikka siihen osallistuu varallisuudeltaan hyvin eritasoisia maita ja ihmisiä, joilla on hyvin erilaisia ajatuksia terveydestä ja terveydenhoidosta. Yhteisvastuun periaatteen mukaisesti oikeus sairaanhoitoon taataan kansallisessa lainsäädännössä vahvistetuin ehdoin.
  • Yhteisiä terveydenhuollon arviointimenetelmiä alettiin laatia noin 25 vuotta sitten. Työ edellyttää tiivistä eurooppalaista yhteistyötä ja voi onnistua vain, jos kaikista jäsenmaista löytyy poliittista tahtoa rakentaa edelleen vahvaa poliittista ja sosiaalista EU:ta.
  • Kokemus on osoittanut, että kansallisen tason hallinnolliset määräykset ja säädökset voivat haitata yhteistyötä, ja niitä on näin ollen tarkistettava.

Kun otamme nämä haasteet huomioon, voimme selkeämmin visioida tulevaisuutta ja asettaa tarkkaan määritettyjä tavoitteita, jotta voimme parantaa potilaiden asemaa kaikkialla Euroopassa. Jos tiiviimpi yhteistyö terveydenhuollon menetelmien arvioinnissa onnistuu, alan asiantuntijat, sääntelijät, hoitohenkilökunta ja potilaat voivat päättää yhdessä terveydenhuollon menetelmien kehittäjien kanssa arviointikriteereistä ja -tavoista. Tulevaisuudessa terveydenhuollon menetelmiä arvioivat elimet tekevät useammin yhteistyötä ja kaikki sidosryhmät osallistuvat arviointiin. Arviointikertomukset ovat sekä päätöksentekijöille että terveydenhoidon ammattilaisille ja potilaille helposti ymmärrettävässä muodossa. Arviointityö on myös avoimempaa, kun siinä noudatetaan sovittuja menetelmiä myös kustannusten ja taloudellisen arvioinnin osalta.  Kun nämä tavoitteet saavutetaan, unelmistamme voi tulla totta ja nykyinen eriarvoisuus hoidon saatavuudessa EU:ssa voi hävitä.