Tipsa om sidan
RSS
google +
Utskriftsvänlig version

Tonio Borg, EU:s folkhälsokommissionär

Tonio Borg, EU:s folkhälsokommissionär

Hela sommaren har EU-kommissionen samarbetat med medlemsländerna i hälsosäkerhetskommittén för att informera om läget och samordna strategier för att förebygga och hantera eventuella ebolautbrott i EU. Man har bland annat diskuterat medicinsk evakuering, sjukhusens kapacitet i EU, råd till resenärer, falldefinition, laboratoriesamarbete och behandlingar.

Kommissionens generaldirektorat för hälso- och konsumentfrågor har noga följt situationen i samarbete med EU:s smittskyddsmyndighet och Världshälsoorganisationen WHO. Sedan i mars när de första ebolafallen rapporterades har kommissionen satsat över 11,9 miljoner euro i stöd till de drabbade länderna. Man har också skickat ut två mobila laboratorier för tester och hjälp på plats. 

Kommissionen samarbetar också med EU-länderna, WHO och andra organisationer för att hjälpa de drabbade länderna. EU:s insatser samordnas av generaldirektoratet för humanitärt bistånd och civilskydd (Echo). Tusentals hjälparbetare, många av dem från EU, gör en hjälteinsats och riskerar sina liv för att rädda andra människor tillsammans med personal och myndigheter på plats.

Trots det allvarliga läget anses risken för att epidemin sprids till Europa mycket liten, vilket jag betonade i mitt uttalande den 8 augusti – särskilt om hemvändande resenärer och vårdpersonal informeras ordentligt. Ebolaviruset smittar endast via kontakt med blod och andra kroppsvätskor från sjuka människor och djur, döda eller levande. Det smittar inte genom luften. Genom att vidta vissa försiktighetsåtgärder kan man därför undvika att bli smittad. 

Men kommissionen är vaksam och beredd att hjälpa medlemsländerna att skydda invånarna om det skulle behövas, i enlighet med beslut 1082/2013/EU om allvarliga gränsöverskridande hot mot människors hälsa.

ebola

Mer om detta ämne