Trimite unui prieten
RSS
google +
Versiune pentru imprimare

Tonio Borg, comisarul european pentru sănătate

Tonio Borg, comisarul european pentru sănătate

Pe durata verii, Comisia Europeană a colaborat strâns cu statele membre ale UE, în cadrul Comitetului pentru securitate sanitară, pentru a le ține la curent cu evoluția epidemiei de Ebola și pentru a coordona strategiile de intervenție și prevenire. Printre aspectele discutate la nivelul Comitetului pentru securitate sanitară s-au numărat evacuările medicale, capacitățile de primire ale spitalelor din UE, informarea călătorilor, definițiile de caz, cooperarea între laboratoare și tratamentele.

Se împlinesc nouă luni de când Direcția Generală Sănătate și Consumatori a Comisiei monitorizează situația îndeaproape, în cooperare cu Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor și cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Începând din martie, când au apărut primele focare de Ebola, Comisia a investit peste 11,9 milioane de euro pentru a oferi ajutor țărilor afectate și pentru a pune în funcțiune două laboratoare europene mobile care oferă servicii de testare și sprijin. 

De asemenea, Comisia colaborează cu statele membre, OMS și alte organizații pentru a ajuta țările afectate, sprijinul oferit de UE fiind coordonat de Direcția Generală Ajutor Umanitar și Protecție Civilă (ECHO). Mii de voluntari, mulți provenind din UE, își riscă viața pentru a salva viețile altora. Ei colaborează strâns cu autoritățile și lucrătorii de pe plan local făcând, în acțiunile lor, dovada unui devotament extraordinar.

După cum am subliniat și în declarația mea din 8 august, în ciuda gravității crizei, riscul ca virusul Ebola să ajungă în Europa este deosebit de scăzut, mai ales dacă furnizorii de asistență medicală și turiștii care se reîntorc din zonele afectate sunt informați corespunzător înainte de a intra pe teritoriul UE. Virusul nu se transmite prin aer, ci doar prin contact direct cu sângele sau alte fluide corporale provenind de la oameni sau animale infectate, vii sau moarte. Prin urmare, dacă se iau toate precauțiile necesare, transmiterea virusului poate fi evitată. 

Acestea fiind spuse, Comisia Europeană rămâne vigilentă și este pregătită să ajute statele membre să conlucreze pentru a-i proteja pe cetățenii UE în orice situație, în conformitate cu Decizia 1082/2013/UE privind amenințările transfrontaliere grave la adresa sănătății.