Logoul Comisiei Europene

NEWSLETTER

Numărul 135, 4 septembrie 2014

Sănătate-UE

Sursa dumneavoastră de informaţii fiabile privind sănătatea publică

Uniunea Europeană pe deplin angajată în eforturile depuse la nivel mondial pentru combaterea epidemiei de Ebola

Tonio Borg, comisarul european pentru sănătate

Tonio Borg, comisarul european pentru sănătate

Pe durata verii, Comisia Europeană a colaborat strâns cu statele membre ale UE, în cadrul Comitetului pentru securitate sanitară, pentru a le ține la curent cu evoluția epidemiei de Ebola și pentru a coordona strategiile de intervenție și prevenire. Printre aspectele discutate la nivelul Comitetului pentru securitate sanitară s-au numărat evacuările medicale, capacitățile de primire ale spitalelor din UE, informarea călătorilor, definițiile de caz, cooperarea între laboratoare și tratamentele.

Se împlinesc nouă luni de când Direcția Generală Sănătate și Consumatori a Comisiei monitorizează situația înd [...]

În acest număr

Ştiri din actualitatea UE » 
Evenimente viitoare » 
Ştiri din toată Europa  » 
Comunicate de presă » 
Noi publicaţii » 
  Abonaţi-vă
  Numere anterioare
  Sugeraţi ştiri şi evenimente
  Trimite unui prieten

Citiţi articolul principal din acest număr  »

Tot în acest număr

Proiectele Programului de sănătate publică »

Evaluarea rentabilității strategiilor europene în materie de alertă și reacție la pandemiile de gripă

Fastvac: Un cadru generic pentru producerea și evaluarea vaccinurilor de urgență

AIRSAN

SHIPSAN

 
 

Ştiri din actualitatea UE 

Primele cazuri de febră West Nile raportate în UE pentru perioada de raportare 2014  »

Până la momentul publicării, Grecia și Austria nu raportaseră cazuri de febră West Nile, transmisă de țânțari. O hartă a cazurilor confirmate este actualizată săptămânal de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor.

Un nou raport privind sănătatea rromilor confirmă inegalitățile în domeniu  »

Raportul, finanțat de UE, examinează datele disponibile privind sănătatea celei mai mari minorități etnice din Europa și confirmă inegalitățile în materie de sănătate, cum ar fi faptul că romii au o speranță de viață mai scurtă. De asemenea, raportul analizează modul în care au fost compilate datele transmise de statele membre.

Consultare publică privind nanomaterialele utilizate în dispozitivele medicale, deschisă până la 3 octombrie  »

Comisia și Comitetul științific pentru riscuri sanitare emergente și recent identificate au lansat o consultare publică privind avizul preliminar „Îndrumări referitoare la determinarea efectelor potențiale asupra sănătății ale nanomaterialelor utilizate în dispozitivele medicale”.

Lansarea unei consultări publice pe tema avizului preliminar cu privire la prezența cromului (VI) în jucării  »

Obiectivul acestui aviz este de a stabili dacă revizuirea limitelor de migrare pentru crom (VI) în jucării sau în părțile componente ale jucăriilor este necesară în lumina noilor date disponibile. Consultarea se va desfășura până la 28 septembrie.

Lansarea unei consultări publice menite să contribuie la definirea agendei UE privind siguranța pacienților și asistența medicală  »

Comisia Europeană și Grupul de experți privind modalitățile eficiente de a investi în domeniul sănătății au lansat o consultare pe tema avizului preliminar referitor la „viitoarea agendă a UE privind calitatea asistenței medicale, cu un accent special pe siguranța pacienților”, deschisă până la 21 septembrie.

Conferința anuală a Alianței europene din domeniul sănătății publice examinează prioritățile sanitare ale UE  »

Un mare număr de participanți din partea Comisiei, a OMS și a guvernelor naționale se reunesc săptămâna aceasta la Bruxelles pentru a discuta despre prioritățile UE în domeniul sănătății publice pentru următorii cinci ani. Evenimentul are loc cu puțin înainte ca noua Comisie și noul Parlament European să își intre în atribuții.

Grupul de experți privind investițiile în sănătate adoptă avizul final privind definirea termenului de „asistență medicală primară”  »

Avizul privind definirea termenului de „asistență medicală primară” (cu accent special pe sistemele de finanțare și de orientare a pacienților) a fost adoptat în cadrul reuniunii plenare a Grupului de experți, desfășurată în luna iulie. Avizul Comitetului a fost deschis pentru comentarii timp de opt săptămâni.

Cerere de oferte privind instrumentele pentru evaluarea rețelelor europene de referință  »

Cererea de oferte poate fi consultată pe site-ul Agenției Executive pentru Consumatori, Sănătate și Alimente (CHAFEA) a Comisiei Europene și este deschisă până la data de 12 septembrie 2014.

Evenimente viitoare 

Inovarea în serviciile destinate persoanelor în vârstă - perspective (Amsterdam, 25-26 septembrie 2014)  »

Această conferință, organizată de Asociația europeană a căminelor și furnizorilor de servicii pentru persoane vârstnice, reunește cercetători, experți, factori de decizie politică, furnizori de servicii și rețele europene în vederea dezbaterii ideilor inovatoare și a schimbului de bune practici.

Congresul Societății europene de oncologie medicală 2014 (Madrid, 26-30 septembrie 2014)  »

Având ca temă „Medicina de precizie în tratarea cancerului”, congresul va analiza în detaliu aspectele de natură practică, politică și financiară care pot împiedica aplicarea tratamentelor optime pentru bolnavii de cancer.

Ştiri din toată Europa  

Caz de infecție cu virusul West Nile detectat în cadrul secreeningului sângelui donat  [Austria]  »

Ca urmare a cazurilor confirmate de febră West Nile raportate în Grecia, Rusia, Serbia, Bosnia și Herțegovina și Israel, Austria a impus screeningul sângelui donat, ceea ce a dus la detectarea acestei boli transmise de țânțari în Austria.

Ministerul sănătății dă undă verde pentru crearea de fundații spitalicești  [Franţa]  »

Franța le va permite spitalelor să înființeze fundații care să colecteze și să gestioneze fonduri provenite din donații în scopul finanțării cercetării și dezvoltării. Această inițiativă urmărește să stimuleze cercetarea, să îi ajute pe pacienți să obțină acces la cele mai recente inovații și să contribuie la crearea de locuri de muncă.

Un târg de vară oferă sfaturi pentru o viață sănătoasă  [Lituania]  »

Tradiționalul târg de vară de la Trakai, desfășurat la sfârșitul lunii august, a reunit profesioniști din domeniul sănătății care le-au oferit celor prezenți sfaturi și rețete pentru un stil de viață sănătos.

Consultare publică privind noile standarde pentru casele de odihnă și îngrijire de tip rezidențial  [Irlanda]  »

Standardele actuale au fost introduse în 2009 și vor fi revizuite cu scopul de a contribui la garantarea unor îngrijiri de cea mai bună calitate. Sunt invitați să participe la consultare furnizorii de asistență medicală, rezidenții caselor de odihnă și membrii de familie ai acestora.

Comunicate de presă 

Difuzarea informațiilor privind riscurile asociate consumului de droguri: o provocare europeană  »

Un nou sondaj Eurobarometru arată că, față de anii anteriori, tinerii europeni sunt astăzi mai puțin informați cu privire la efectele și riscurile consumului de droguri. Această situație este cu atât mai îngrijorătoare cu cât numărul celor care consumă „substanțe euforizante legale” este mai mare ca oricând. UE finanțează numeroase proiecte de sensibilizare.

Mintea, în competiție cu materia: Cercetătorii din UE utilizează impulsurile cerebrale pentru a-i ajuta pe pacienți să se miște  »

Proiectele finanțate de UE, cum ar fi instrumentele pentru interacțiunea creier-computer, contribuie la crearea de tehnologii care ar putea ajuta persoanele cu handicapuri fizice să-și recapete controlul asupra membrelor sau să își dezvolte capacitatea cerebrală de a controla un computer.

Instrument finanțat de UE pentru a spori capacitatea creierului de a gestiona un volum mare de date  »

Cercetătorii din UE dezvoltă un sistem interactiv care nu doar că prezintă datele în modul dorit, ci modifică și prezentarea acestora constant pentru a preveni supraîncărcarea creierului.

Ziua internațională a asistenței umanitare: OMS face apel la protejarea lucrătorilor din domeniul sănătății prezenți în zone de conflict și dezastre  »

Cu ocazia Zilei internaționale a asistenței umanitare (19 august), OMS a făcut apel la încetarea agresiunilor la adresa personalului sanitar prezent în zone afectate de conflicte sau de crize umanitare. OMS a atras atenția asupra recentelor atacuri îndreptate împotriva unor cadre medicale, spitale, clinici și ambulanțe din zonele de criză.

Noi publicaţii 

Programul de parteneriat privind testele clinice publică raportul anual interactiv  »

Raportul anual din 2013 al Programului de parteneriat dintre țări europene și țări în curs de dezvoltare privind testele clinice oferă o imagine de ansamblu asupra tuturor proiectelor din cadrul programului care au început înainte de 31 decembrie 2013.

Raport 2013 privind Sistemul de alertă rapidă pentru țesuturi și celule umane  »

Prezentul raport sintetizează activitățile realizate în 2013. Sistemul le oferă autorităților competente din statele membre posibilitatea de a face schimb de informații ori de câte ori apar riscuri pentru sănătate asociate transferului de celule și țesuturi la nivel transfrontalier.

Raport 2014 privind stadiul curent al activităților derulate în domeniul bolilor rare în Europa  »

S-a publicat de curând partea I a acestui raport, care prezintă activitățile derulate la nivelul UE și al statelor membre în domeniul bolilor rare și al medicamentelor orfane, până la sfârșitul anului 2013.

În numărul următor

Evaluarea tehnologiei din domeniul sănătății

Acest buletin informativ este disponibil în 23 de limbi oficiale ale UE
http://ec.europa.eu/health/newsletter

Vă rugăm să nu răspundeţi la acest mesaj, deoarece a fost trimis de pe o adresă de e-mail nemonitorizată.

Dacă nu doriţi să mai primiţi acest buletin informativ,r faceţi clic aici