Tipsa om sidan
RSS
google +
Utskriftsvänlig version

Tonio Borg, EU:s folkhälsokommissionär

Tonio Borg, EU:s folkhälsokommissionär

Psykisk ohälsa belastar sjukvården, välfärdssystemen och ekonomin. För 2010 beräknades de totala kostnaderna till över 450 miljarder euro. Svår depression är en av de tre vanligaste orsakerna till funktionsnedsättning i alla EU-länder. Nästan en tredjedel av dem som har nedsatt arbetsförmåga eller ansöker om förtidspensionering anger psykisk ohälsa som skäl. Förutom att den som mår dåligt får sämre livskvalitet går arbetsmarknaden miste om värdefull arbetskraft.

För att ta itu med problemet och främja psykisk hälsa lanserade kommissionen 2008 den europeiska pakten för psykisk hälsa och välbefinnande. Som ett led i genomförandet av pakten inleddes tidigare i år en gemensam åtgärd om psykisk hälsa och välbefinnande inom folkhälsoprogrammet. Under Portugals ledning deltar 25 EU-länder samt Norge och Island. Målet är att ta fram rekommendationer för EU-ländernas insatser och enas om ett förslag till en gemensam ram för insatser mot psykisk ohälsa.

Den 10 oktober, på världsdagen för psykisk hälsa, publicerar kommissionen en ny studie om den pyskiska hälsan i EU, hur vården fungerar och hur olika insatser kan förbättra hälsan (”Mental health Systems in the European Union Member States, Status of Mental Health in Populations and Benefits to be expected from Investments into Mental Health”).

Den 10–11 oktober är EU:s ordförandeland Litauen värd för konferensen ”Psykisk ohälsa: utmaningar och möjligheter”. Jag kommer att vara där för att tillsammans med ordförandeskapet visa att EU lägger stor vikt vid den psykiska hälsan.

Psykisk hälsa

Mer om detta ämne