Trimite unui prieten
RSS
google +
Versiune pentru imprimare

Tonio Borg, comisar european pentru sănătate

Tonio Borg, comisar european pentru sănătate

În 2010, costurile estimate ale bolilor mintale au fost de peste 450 de miliarde de euro. Este vorba despre costuri pentru sistemele de sănătate, sistemele de protecţie socială şi economie, în general. În toate statele membre ale UE, depresia acută reprezintă una din cele trei cauze majore ale invalidităţii. Mai mult, tulburările mintale stau la baza a aproape o treime din cererile de pensionare anticipată şi de prestaţii pentru incapacitate de muncă. Pe lângă suferinţa pe care o provoacă celor afectaţi, acestea reprezintă aşadar o problemă şi pentru piaţa muncii.

Pentru a căuta soluţii la aceste provocări şi pentru a promova bunăstarea mintală, Comisia a lansat, în 2008, Pactul european pentru sănătate mintală şi bunăstare. Implementarea Pactului a trecut anul acesta într-o nouă etapă, odată cu iniţierea Acţiunii comune privind sănătatea mintală şi bunăstarea, în cadrul programului UE în domeniul sănătăţii. Sub conducerea Portugaliei, aceasta reuneşte 25 de state membre şi Norvegia şi Islanda şi îşi propune să elaboreze un set de recomandări privind acţiunile statelor membre, precum şi o propunere de cadru comun pentru promovarea sănătăţii mintale.

Cu ocazia Zilei mondiale a sănătăţii mintale, Comisia publică un nou studiu susţinut de programul în domeniul sănătăţii: „Sistemele de sănătate mintală în statele membre ale Uniunii Europene, starea de sănătate mintală în rândul populaţiilor şi beneficiile aşteptate în urma investiţiilor în domeniul sănătăţii mintale”.

În zilele de 10-11 octombrie, preşedinţia lituaniană a UE găzduieşte conferinţa intitulată „Sănătatea mintală: provocări şi posibilităţi”. Voi fi acolo pentru a sublinia, împreună cu preşedinţia, importanţa pe care Uniunea Europeană o acordă sănătăţii mintale.

Sănătate mintală

Mai multe pe această temă