Jos haluat suoraan navigointipolkuun, ohita sivuston työkalut ja kielivalikko

Tarvitsetko apua?

Ellet ole löytänyt vastausta kysymykseesi näiltä verkkosivuilta, Usein kysyttyä -osiosta tai oppaasta "Sosiaaliturvan yhteensovittaminen EU:ssa", käytä jotakin seuraavista keinoista.

Koeta ensin selvittää asia kansallisella tasolla

  • Ota ensin yhteyttä paikalliseen sosiaaliturvalaitokseen työskentely-, asuin- tai oleskelupaikassasi. Muista, että oikeutesi riippuvat sen maan sosiaaliturvasäännöistä, joka sinun tapauksessasi on toimivaltainen. Hae hakemistosta laitos, johon voit ottaa yhteyttä
  • Jos olet sitä mieltä, että sinua koskeva päätös on väärä, voit turvautua kansallisessa lainsäädännössä säädettyyn muutoksenhakuun. EU:n asetuksia on sovellettava sellaisenaan kaikissa EU:n jäsenvaltioissa, joten voit vedota niihin viranomaisten ja tuomioistuinten kanssa asioidessasi.
  • Tuomioistuinmenettelyt ovat kussakin maassa erilaiset. Yleensä asiaa ei voi tuoda oikeuteen ennen kuin kaikki sosiaaliturvalaitosten valitustiet on käyty läpi. Suosittelemme ottamaan ensin yhteyttä lakiasiantuntijaan, joka osaa kertoa, mitä pitää tehdä, ja arvioida onnistumisen mahdollisuudet.

EU:n tietolähteitä ja välineitä ongelmanratkaisuun 

Jos jonkin maan lait tai hallinnolliset käytännöt ovat mielestäsi ristiriidassa EU:n sääntöjen kanssa, voit tehdä valituksen Euroopan komissiolle.

Lisätietoja

Katso lisätietoja Usein kysyttyä -osiosta.