Cale de navigare

Aveţi nevoie de ajutor?

Dacă nu aţi găsit un răspuns la întrebările dumneavoastră pe acest site, la rubrica întrebări frecvente sau în ghidul privind normele europene în materie de securitate socială, puteţi obţine ajutor şi pe alte căi.

Primul pas: căutaţi o soluţie în ţara dumneavoastră

  • Mai întâi, contactaţi instituţia de securitate socială din zona în care locuiţi (permanent sau temporar) sau în care lucraţi. Nu uitaţi că drepturile pe care le aveţi depind de normele de securitate socială aflate în vigoare în ţara care este competentă să se ocupe de cazul dumneavoastră. Căutaţi aici o instituţie de contact
  • În cazul în care consideraţi că dosarul dumneavoastră nu a fost soluţionat corect, puteţi folosi căile de recurs oferite de legislaţia naţională. Normele europene se aplică direct în toate statele membre, deci le puteţi invoca în faţa autorităţilor şi instanţelor competente.
  • Procedurile judiciare sunt diferite de la ţară la ţară. În mod normal, pentru a aduce un caz în faţa justiţiei trebuie să fi epuizat toate mijloacele de recurs pe lângă instituţiile de securitate socială. Vă recomandăm să contactaţi mai întâi un consilier juridic care să vă îndrume şi să vă evalueze şansele de reuşită.

Instrumente UE de informare şi de soluţionare a problemelor

În cazul în care consideraţi că legislaţia sau practicile administrative dintr-o anumită ţară intră în conflict cu normele comunitare, adresaţi o plângere Comisiei Europene.

Informaţii suplimentare

Pentru informaţii suplimentare, consultaţi rubrica întrebări frecvente.