Tipsa om sidan
RSS
google +
Utskriftsvänlig version

João Manuel Valente Nabais, ordförande för IDF Europe

João Manuel Valente Nabais, ordförande för IDF Europe

Diabetes har blivit så vanligt att man kan tala om en epidemi. År 2012 hade nästan 32 miljoner människor i EU diabetes. I genomsnitt går 10 procent av EU-ländernas sjukvårdsbudget till diabetes och olika följdsjukdomar. I vissa länder är det till och med 20 procent.

De främsta orsakerna till diabetesepidemin är att vi de senaste tio åren har blivit fetare, att vi rör oss för lite och lever längre. Den ekonomiska krisen har också försämrat tillgången till diabetesvård, eftersom de flesta länder har tvingats minska sin sjukvårdsbudget.

I en studie som publiceras senare i november beskriver organisationen IDF Europe de stora skillnaderna i Europa när det gäller tillgången till bra läkemedel och medicintekniska produkter. Diabetiker måste ha ständig tillgång till behandling för sin kroniska sjukdom. Obehandlad diabetes drabbar både de sjuka, som får sämre livskvalitet, och hälso- och sjukvården, som får stigande kostnader för vård av följdsjukdomar.

Många av diabeteskomplikationerna, som hjärtsjukdomar, njursvikt och fotproblem, kan undvikas genom snabb diagnos, utbildning av patienter och vårdpersonal samt en kontinuerlig vård där man tar ett helhetsgrepp.

Det är nödvändigt att göra något åt riskfaktorer som fetma, osund mat och för lite motion. Kommissionen stöder därför EU-ländernas och andra aktörers insatser inom flera olika sektorer: hälso- och sjukvård, sociala tjänster, utbildning, jordbruk, medier, stadsplanering och fysisk aktivitet. Att främja en sundare livsstil kan inte bara vara politikernas och hälso- och sjukvårdens uppgift. Dessutom måste man ta itu med de strukturella problemen och t.ex. garantera hållbara hälso- och sjukvårdssystem och tillgång till bra diabetesvård.

Förhoppningsvis kan EU-initiativ som den gemensamma åtgärden om kroniska sjukdomar (som bl.a. gäller diabetes) och handlingsplanen mot barnfetma hjälpa EU-länderna och alla berörda parter att tillsammans ta fram en omfattande och sektorsövergripande diabetespolicy. 

Satsningar på vård, forskning och förebyggande åtgärder mot diabetes måste ses som en förutsättning för ett sundare och mer produktivt samhälle, och som en viktig faktor för långsiktig ekonomisk tillväxt.

Diabetes

Mer om detta ämne