Στείλτε το σ' έναν φίλο
RSS
google +
Εκτύπωση

του João Manuel Valente Nabais, προέδρου του IDF Ευρώπης

του João Manuel Valente Nabais, προέδρου του IDF Ευρώπης

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η εξάπλωση του διαβήτη έχει αποκτήσει διαστάσεις επιδημίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και εκτός αυτής. Το 2012, καταγράφηκαν σχεδόν 32 εκατομμύρια άτομα με την ασθένεια αυτή στην ΕΕ. Τα κράτη μέλη διαθέτουν κατά μέσο όρο το 10% των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης για θεραπείες του διαβήτη και των οφειλόμενων σ' αυτόν επιπλοκών. Σε ορισμένες χώρες, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 20%.

Η αύξηση της παχυσαρκίας, ο καθιστικός τρόπος ζωής και η γήρανση του πληθυσμού είναι οι κύριοι λόγοι για την επιδημία διαβήτη την τελευταία δεκαετία. Η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση έχει επίσης δυσχεράνει την πρόσβαση σε θεραπευτικές αγωγές κατά του διαβήτη, καθώς τα περισσότερα κράτη μέλη μείωσαν τους προϋπολογισμούς υγειονομικής περίθαλψης στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας.

Μελέτη της IDF Europe, που θα δημοσιευθεί στο τέλος του μήνα, έδειξε μεγάλες ανισότητες όσον αφορά την πρόσβαση σε ποιοτικά φάρμακα και ιατροτεχνολογικά προϊόντα για την περίθαλψη των διαβητικών στην Ευρώπη. Οι διαβητικοί έχουν ανάγκη από συνεχή πρόσβαση σε θεραπευτική αγωγή, προκειμένου να διαχειρίζονται αυτήν την διά βίου πάθηση. Οι επιπτώσεις από τον ανεπαρκή έλεγχο του διαβήτη είναι εμφανείς για τους πάσχοντες, καθώς υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής τους, αλλά και για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, διότι αυξάνονται κατακόρυφα οι δαπάνες.

Πολλές από τις επιπλοκές του διαβήτη, όπως οι καρδιοπάθειες, η νεφρική ανεπάρκεια και τα προβλήματα των ποδιών, μπορούν να προληφθούν με έγκαιρη διάγνωση, κατάλληλη ενημέρωση του ασθενούς και επαγγελματική εκπαίδευση, καθώς και παροχή ολοκληρωμένης, σύνθετης φροντίδας.

Πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστούν οι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης διαβήτη -στους οποίους συγκαταλέγονται η κακή διατροφή και η έλλειψη σωματικής άσκησης- είναι απαραίτητες, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευθεί να βοηθήσει τα κράτη μέλη και τα ενδιαφερόμενα μέρη να προαγάγουν την υγιεινή διατροφή και να αντιμετωπίσουν την παχυσαρκία, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα τομέων και θεμάτων (υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες, εκπαίδευση, γεωργία, μέσα μαζικής ενημέρωσης, αστική κινητικότητα και σωματική άσκηση). Η ευαισθητοποίηση στον υγιεινό τρόπο ζωής δεν μπορεί να βασίζεται αποκλειστικά στον υγειονομικό κλάδο και τη δημόσια πολιτική για την υγεία. Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες πρέπει να συμπληρώνονται από πολιτικές για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων που δυσχεραίνουν την αναχαίτιση της επιδημίας διαβήτη, π.χ. πολιτικές για διασφάλιση της βιωσιμότητας των συστημάτων υγείας και της πρόσβασης των διαβητικών σε ποιοτική περίθαλψη.

Ελπίζουμε ότι η ανάληψη πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως η Κοινή Δράση κατά των Χρόνιων Ασθενειών, μαζί με το ειδικό Πακέτο Εργασίας για τον διαβήτη, καθώς και το Σχέδιο Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας θα εντείνουν τη συνεργασία των κρατών μελών της ΕΕ και όλων των ενδιαφερομένων για την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης και διατομεακής πολιτικής κατά της επιδημίας του διαβήτη. 

Είναι επιτακτική ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε ότι η επένδυση στην κατάλληλη περίθαλψη των διαβητικών, στην έρευνα και την πρόληψη αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για μια υγιέστερη και πιο παραγωγική κοινωνία, καθώς και βασικό συντελεστή μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης.

Διαβήτης

Περισσότερα για το θέμα αυτό