Διαδρομή πλοήγησης

Δελτια Τυπου

Εκπαίδευση

Η κα Βασιλείου καλεί τους υπουργούς Παιδείας να βοηθήσουν τα παιδιά να «σπάσουν» τον κώδικα

29/07/2014

Η ευρωπαία επίτροπος κα Ανδρούλλα Βασιλείου απηύθηνε στους υπουργούς Παιδείας της ΕΕ επιστολή με την οποία τους καλεί να εξασφαλίσουν ότι τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν βασικές δεξιότητες προγραμματισμού Η/Υ στο σχολείο.

Περισσότερα…

Αυτό το καλοκαίρι μάθετε προγραμματισμό!

29/07/2014

Ο ήλιος καίει πολύ, έχετε τελειώσει το βιβλίο σας και τα σταυρόλεξα έχουν χάσει τη μαγεία τους; Γιατί να μην αφιερώσετε λίγο από τον χρόνο σας αυτόν τον Αύγουστο για να μάθετε μια νέα ψηφιακή γλώσσα; Λίγο πριν από την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού, που διεξάγεται σε όλη την Ευρώπη από τις 11 έως τις 17 Οκτωβρίου 2014, δείτε πώς μπορείτε εσείς, οι φίλοι και η οικογένειά σας να αξιοποιήσετε αυτό το καλοκαίρι για να μάθετε προγραμματισμό.

Περισσότερα…

Ερωτήσεις και απαντήσεις: Ευρωπαϊκό Μητρώο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

02/07/2014

Τι είναι το Ευρωπαϊκό Μητρώο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ETER); Το Ευρωπαϊκό Μητρώο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ETER) χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο την καταχώριση όλων των ευρωπαϊκών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με βάση συγκρίσιμα στοιχεία.

 

 

Περισσότερα…

Έναρξη του ευρωπαϊκού μητρώου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

02/07/2014

Το νέο Ευρωπαϊκό Μητρώο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ETER) δημοσιεύει σήμερα τα πρώτα του αποτελέσματα, παρέχοντας εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με πανεπιστήμια σε 36 χώρες, συμπεριλαμβανομένων όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το ETER θα παρέχει μια υπηρεσία ενιαίας εξυπηρέτησης για λεπτομερή και συγκρίσιμα στοιχεία σχετικά με 2 250 ιδρύματα όπου φοιτούν περισσότερα από 16 εκατομμύρια σπουδαστές.

Περισσότερα…

Η ΕΕ ανακοινώνει σημαντική νέα χρηματοδότηση για την εκπαίδευση Deutsch (de) English (en) français (fr)

26/06/2014

Νέα χρηματοδότηση για τη στήριξη της εκπαίδευσης στις αναπτυσσόμενες χώρες τα επόμενα επτά χρόνια, μέσω της Παγκόσμιας Σύμπραξης για την Εκπαίδευση (Global Partnership for Education - GPE) ανακοίνωσε σήμερα ο επίτροπος Ανάπτυξης της ΕΕ Αντρίς Πίμπαλγκς. Σε ομιλία του σε συνέδριο της Παγκόσμιας Σύμπραξης για την Εκπαίδευση το οποίο διοργάνωσε η ΕΕ, ο επίτροπος υπογράμμισε ότι η νέα χρηματοδοτική στήριξη ύψους 375 εκατ. ευρώ (510 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ) θα συμβάλει στην παροχή βασικής εκπαίδευσης σε 60 σχεδόν χώρες όπου δραστηριοποιείται σήμερα η Παγκόσμια Σύμπραξη

Περισσότερα… Deutsch (de) English (en) français (fr)

Πολιτισμός

Επίτροπος κ. Βασιλείου: η πολιτιστική κληρονομιά θα ωφεληθεί από ισχυρότερη ευρωπαϊκή στήριξη

22/07/2014

Οι οργανισμοί πολιτιστικής κληρονομιάς πρέπει να αξιοποιούν τις δυνατότητες που παρέχουν τα χρηματοδοτικά προγράμματα και τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο τομέας, τονίζεται σε νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Περισσότερα…

Η Αλβανία συμμετέχει στο πρόγραμμα της ΕΕ «Δημιουργική Ευρώπη»

24/06/2014

Από σήμερα, οι αλβανικοί πολιτιστικοί φορείς θα μπορούν να επωφελούνται από το υποπρόγραμμα «Πολιτισμός» του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη». Η κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας, και η κ. Mirela Kumbaro Furxhi, υπουργός Πολιτισμού της Αλβανίας, υπέγραψαν συμφωνία που επιβεβαιώνει τη συμμετοχή της συγκεκριμένης χώρας στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Περισσότερα…

Η Σερβία είναι η πρώτη μη μέλος της ΕΕ χώρα που υπογράφει τη συμφωνία «Δημιουργική Ευρώπη»

19/06/2014

Η Σερβία είναι η πρώτη χώρα η οποία χωρίς να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσυπέγραψε και συμμετέχει στο νέο πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη». Σήμερα (14.00), στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Πολιτισμού και Πληροφόρησης, κ. Ivan Tasovac, θα υπογράψει συμφωνία με την ευρωπαία επίτροπο Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας, κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, με στόχο τη συμμετοχή της χώρας του στο πρόγραμμα, το οποίο παρέχει επιδοτήσεις για έργα διακρατικής συνεργασίας στα οποία συμμετέχουν οργανώσεις του πολιτιστικού και του δημιουργικού τομέα.

Περισσότερα…

Η πολιτισμική διπλωματία της ΕΕ χρειάζεται νέα ώθηση, σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν

10/06/2014

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της έχουν να κερδίσουν πολλά αξιοποιώντας την «ήπια δύναμή» της πολιτισμικής διπλωματίας, καθώς θα αποκομίσουν οφέλη για την οικονομία χάρη στη διεύρυνση της πρόσβασης στην αγορά των ευρωπαϊκών κλάδων του πολιτισμού και της δημιουργίας, την ενίσχυση της πολιτιστικής πολυμορφίας και τη μεγαλύτερη εξάπλωση των ευρωπαϊκών αξιών. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατόπιν πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ....

Περισσότερα…

Η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας φιλοξενεί την έκθεση αρχιτεκτονικής «Made in Europe»

05/06/2014

Για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της Μπιενάλε της Βενετίας ετών (La Biennale di Venezia) θα παρουσιαστούν σε έκθεση οι επικρατέστερες υποψηφιότητες για το βραβείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης/βραβείο Mies van der Rohe των τελευταίων 25. Η έκθεση «Made in Europe», η οποία περιλαμβάνει 150 μακέτες των έργων που βραβεύθηκαν και οπτικοακουστικό περιεχόμενο, θα ανοίξει με σεμινάριο στις 6 Ιουνίου παρουσία των παγκοσμίου φήμης αρχιτεκτόνων Dominique Perrault, Vittorio Gregotti, Iñaki Ábalos και Kjetil Trædal Thorsen.

Περισσότερα…

Νεολαία

Πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων: συνάντηση της Επιτροπής και των κρατών μελών

09/07/2014

Εμπειρογνώμονες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη συναντώνται στις Βρυξέλλες στις 11 Ιουλίου με σκοπό να επισπεύσουν τον προγραμματισμό και την πρακτική εφαρμογή της πρωτοβουλίας για την απασχόληση των νέων (ΠΑΝ) στο πλαίσιο ειδικού σεμιναρίου που διοργάνωσε η Επιτροπή. Σκοπός του σεμιναρίου είναι η συνεργασία για τον προγραμματισμό μέτρων που χρηματοδοτούνται από την πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων, ...

Περισσότερα…

Απασχόληση των νέων: τα μέτρα της ΕΕ Deutsch (de) English (en) français (fr)

08/05/2014

Ενόψει της Εκδήλωσης για την Ευρωπαϊκή Νεολαία στο Στρασβούργο (9-11 Μαΐου), παρουσιάζονται τα μέτρα της ΕΕ για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.

Ποια είναι η σημερινή κατάσταση;

  1. Τα επίπεδα της ανεργίας των νέων στην ΕΕ-28 είναι ανησυχητικά: σχεδόν 5,4 εκατομμύρια νέοι κάτω των 25 ετών είναι άνεργοι (Μάρτιος 2014). Αυτό αντι

Περισσότερα… Deutsch (de) English (en) français (fr)

Συνέδριο «Ευρωπαϊκή εγγύηση για τους νέους: από τη θεωρία στην πράξη» Deutsch (de) English (en) français (fr)

08/04/2014

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διοργανώνει, στις 8 Απριλίου, συνέδριο στις Βρυξέλλες για να εξεταστεί πόσο συμβάλλει η πρωτοβουλία «Ευρωπαϊκή εγγύηση για τους νέους» στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και πώς αυτή υλοποιείται από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Το συνέδριο «Ευρωπαϊκή εγγύηση για τους νέους: από τη θεωρία στην πράξη» θα ανοίξει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ομιλητές θα είναι μεταξύ άλλων ο Λάσλο Άντορ, επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης και ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Οργ

Περισσότερα… Deutsch (de) English (en) français (fr)

«Η Κύπρος πρέπει να προετοιμάζει καλύτερα τους νέους της για την είσοδο στην αγορά εργασίας»

20/03/2014

Η διασφάλιση ότι οι νεαροί Κύπριοι διαθέτουν τις δεξιότητες που αναζητούν οι εργοδότες είναι ζωτικής σημασίας, προκειμένου η χώρα να μειώσει το ποσοστό της ανεργίας των νέων της, το οποίο αυξήθηκε από 9% το 2008 σε περισσότερο από 40% σήμερα μεταξύ των ατόμων κάτω των 25 ετών. Η ανάγκη αντιμετώπισης της «αναντιστοιχίας των δεξιοτήτων» θα αποτελέσει το κεντρικό θέμα της ομιλίας της κ.

Περισσότερα…

Vassiliou backs Lithuanian EU Presidency's push for education and youth English (en) lietuvių kalba (lt)

04/09/2013

Androulla Vassiliou, European Commissioner for Education, Culture, Multilingualism and Youth, will visit Lithuania on 5-10 September to support the Lithuanian EU Presidency’s push to ensure that quality education and opportunities for young people are at the top of the political agenda.

Περισσότερα… English (en) lietuvių kalba (lt)

Αθλητισμός

Η επίτροπος εύχεται «bonne chance» για το Tour de France

04/07/2014

Το Σάββατο, 5 Ιουλίου, ξεκινά στη Βρετανία ο 101ος ποδηλατικός αγώνας Tour de France, με το πρώτο κομμάτι («Grand Départ») να περιλαμβάνει τη διαδρομή από το Leeds έως το Harrogate.

Περισσότερα…

Ο αθλητισμός ως μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας της ΕΕ English (en)

19/06/2014

Ο αθλητισμός αποτελεί σημαντικό τομέα της οικονομίας της ΕΕ, καθώς το μερίδιό του στις εθνικές οικονομίες είναι συγκρίσιμο με το μερίδιο της γεωργίας, της δασοκομίας και της αλιείας μαζί. Επιπλέον, το μερίδιό του αναμένεται να αυξηθεί στο μέλλον. Συνολικά, ο τομέας του αθλητισμού αντιπροσωπεύει το 2% του συνολικού ΑΕΠ της ΕΕ, ενώ η συνολική απασχόληση που δημιουργούν οι αθλητικές δραστηριότητες ανέρχεται σε 7,3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, που ισοδυναμούν με το 3,5% της συνολικής απασχόλησης στην ΕΕ. Παρά τα εντυπωσιακά αυτά στοιχεία, ο οικονο

Περισσότερα… English (en)

Η κυρία Βασιλείου αποκαλύπτει τα σχέδιά της για την πρώτη ευρωπαϊκή εβδομάδα αθλητισμού

11/06/2014

Η κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, επίτροπος της ΕΕ αρμόδια για θέματα αθλητισμού, ανακοίνωσε σήμερα τα σχέδιά της για την πρώτη ευρωπαϊκή εβδομάδα αθλητισμού, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2015. Στόχος της εκδήλωσης είναι η προώθηση της σωματικής άσκησης και του αθλητισμού σε όλα τα επίπεδα. Η τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου με θέμα τον αθλητισμό και τη σωματική άσκηση αποκάλυψε ότι σχεδόν το 60% των  πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν ασκούνται και δεν αθλούνται ποτέ ή το κάνουν  σπάνια. 

Περισσότερα…

Το Ευρωβαρόμετρο για τον αθλητισμό αποκαλύπτει υψηλά επίπεδα έλλειψης σωματικής άσκησης στην ΕΕ

24/03/2014

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας του Ευρωβαρoμέτρου σχετικά με τον αθλητισμό και τη σωματική άσκηση, το 59% των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν επιδίδεται καθόλου ή επιδίδεται σπάνια σε κάποιο είδος σωματικής άσκησης ή άθλησης, ενώ το 41% το πράττει αυτό τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Περισσότερα…

Sport keeps not only you, but also industry fit English (en)

21/01/2014

Sport is not only a leisure activity and good for your personal health, but it has a big industrial impact.

Περισσότερα… English (en)

Μέσα επικοινωνίας

Νέα ευρωπαϊκή κινηματογραφική στρατηγική με στόχο την προώθηση της πολιτιστικής ποικιλομορφίας

15/05/2014

Οι ευρωπαϊκές ταινίες αντιστοιχούν σχεδόν στα δύο τρίτα των νέων προβολών στην ΕΕ αλλά μόνο στο ένα τρίτο των πωλήσεων εισιτηρίων. Ενώ ο αριθμός των κινηματογραφικών ταινιών που παράγονται στην Ευρώπη αυξήθηκε από περίπου 1100 το 2008 σε 1300 το 2012, οι περισσότερες ευρωπαϊκές ταινίες προβάλλονται μόνο στη χώρα παραγωγής τους και σπανίως διανέμονται σε διασυνοριακή βάση.

Περισσότερα…

Ο βόσνιος σκηνοθέτη Τanović πρόκειται να παραλάβει το βραβείο MEDIA της ΕΕ στις Κάννες

14/05/2014

Ο βραβευμένος με Όσκαρ βόσνιος σκηνοθέτης Danis Τanović είναι ο νικητής του βραβείου MEDIA της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2014, το οποίο απονέμεται στην καλύτερη νέα ταινία που επιλέγεται για υποστήριξη από το πρόγραμμα MEDIA - Δημιουργική Ευρώπη. Ο κ. Tanović θα παραλάβει το βραβείο από την κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, ευρωπαία επίτροπο αρμόδια για τον πολιτισμό, κατά τη διάρκεια τελετής στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών στη Γαλλία το Σάββατο 17 Μαΐου (11 πμ, Café des Palmes, Palais des Festivals).

Περισσότερα…

Στις Κάννες θα προβληθούν 21 ταινίες που είχαν την υποστήριξη του προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη - MEDIA

12/05/2014

Πάνω από 20 ταινίες που σκηνοθετήθηκαν από τα μεγαλύτερα ονόματα του ευρωπαϊκού κινηματογράφου και είχαν την υποστήριξη του προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη - MEDIA θα προβληθούν στο 67ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών (14-25 Μαΐου).

Περισσότερα…

Fantastico! Η επίτροπος κ. Βασιλείου συγχαίρει τον Paolo Sorrentino μετά τη βράβευσή του με Όσκαρ για την ταινία του «Η English (en)

03/03/2014

Η επίτροπος Ανδρούλλα Βασιλείου συνεχάρη τον Ιταλό σκηνοθέτη και σεναριογράφο Paolo Sorrentino για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας που κέρδισε στη χθεσινοβραδινή 86η απονομή των βραβείων Όσκαρ στο Χόλιγουντ για τη επική ταινία του La Grande bellezza (Η τέλεια ομορφιά), η οποία χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα MEDIA.

Περισσότερα… English (en)

«MEDIA» και «Δημιουργική Ευρώπη» στο προσκήνιο του φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου (Berlinale)

05/02/2014

Σχεδόν 30 ταινίες που χρηματοδοτήθηκαν από το ταμείο MEDIA της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν επιλεγεί για το επίσημο πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου (6-16 Φεβρουαρίου). Οι ταινίες, στις οποίες περιλαμβάνονται τέσσερις που συμμετέχουν στον κύριο διαγωνισμό, έλαβαν από την ΕΕ μέχρι σήμερα χρηματοδότηση 2,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Περισσότερα…

Πολυγλωσσία

Ανακοινώθηκαν οι νικητές του διαγωνισμού νεαρών μεταφραστών «Juvenes Translatores»

05/02/2014

Τα ονόματα των νικητών του ετήσιου διαγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για νεαρούς μεταφραστές «Juvenes Translatores» που απευθύνεται σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δημοσιεύονται σήμερα. Πάνω από 3.000 μαθητές από 750 σχολεία έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό και οι εργασίες τους βαθμολογήθηκαν από τους μεταφραστές της Επιτροπής.

Περισσότερα…

Tα πλεονεκτήματα των γλωσσικών δεξιοτήτων για τους σπουδαστές και τις επιχειρήσεις του ΗΒ

13/09/2013

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρέπει να γίνουν περισσότερα για να ενθαρρυνθούν οι βρετανοί σπουδαστές στην εκμάθηση γλωσσών στο επίπεδο Α (χαμηλότερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση) και στο πανεπιστήμιο.

Περισσότερα…

Juvenes Translatores contest: Commissioner Vassiliou presents awards to Europe's best young translators English (en)

10/04/2013

The 27 teenage winners of the Commission’s annual Juvenes Translatores contest for young translators will receive their trophies from Androulla Vassiliou, Commissioner for Education, Culture, Multilingualism and Youth, in Brussels on Thursday 11 April.

Περισσότερα… English (en)

Ένα μπράβο στους νεαρούς μεταφραστές της ΕΕ

28/01/2013

Τα ονόματα των 27 νικητών του ετήσιου διαγωνισμού «Juvenes Translatores» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δημοσιεύθηκαν στις 28 Ιανουαρίου (παρακάτω θα βρείτε τον κατάλογο με τους μαθητές/τα σχολεία που ανακηρύχθηκαν νικητές).

Περισσότερα…

Η πολυγλωσσία στην Ευρώπη: η επίτροπος Βασιλείου απονέμει τα βραβεία "European Language Label of the Labels"

27/09/2012

Πέντε σχέδια που σημείωσαν εξαιρετικές επιδόσεις στην προώθηση της διδασκαλίας και της εκμάθησης γλωσσών τιμήθηκαν σήμερα κατά την απονομή των πρώτων βραβείων "European Language Label of the Labels".

Περισσότερα…

Αρχεία

Τελευταία ενημέρωση: 13/08/2014 |  Αρχή σελίδας