Διαδρομή πλοήγησης

Δελτια Τυπου

Πολιτισμός

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινιάζει στρατηγική με σκοπό την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στους Deutsch (de) English (en) français (fr)

26/09/2012

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα μια στρατηγική με σκοπό την πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού στους τομείς του πολιτισμού και της δημιουργίας, έτσι ώστε να τονωθεί η απασχόληση και η ανάπτυξη.

Περισσότερα… Deutsch (de) English (en) français (fr)

Η Πάφος της Κύπρου θα είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2017

14/09/2012

Η Πάφος της Κύπρου προτάθηκε σήμερα, από ανεξάρτητη κριτική επιτροπή, για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2017. Η άλλη υποψήφια πόλη της Κύπρου ήταν η Λευκωσία.

Περισσότερα…

Ευρωπαϊκές ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς: 50 χώρες ανοίγουν σπάνια μνημεία στο κοινό English (en)

03/09/2012

Στη διάρκεια του επόμενου μήνα, περισσότερα από 20 εκατομμύρια άτομα αναμένεται να απολαύσουν την δωρεάν επίσκεψη σε χιλιάδες μνημεία που σπάνια ανοίγουν στο κοινό και μοναδικές εκδηλώσεις, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών ημερών πολιτιστικής κληρονομιάς, που πραγματοποιούνται κάθε Σεπτέμβριο σε 50 ευρωπαϊκές χώρες.

Περισσότερα… English (en)

Εκπαίδευση

«Νύχτα των ερευνητών»: εκδηλώσεις σε 350 πόλεις για κορίτσια και αγόρια του γαλαξία

27/09/2012

Μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε 75 χρόνια για να δείτε τον κομήτη του Halley, γνωρίζετε όμως ότι μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας έναν κομήτη μέσα σε λίγα μόνο λεπτά; Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα μείγμα από ξηρό πάγο που έχετε από την προηγούμενη μέρα, νερό, λάσπη και μερικά ακόμα υλικά, και θα έχετε στα χέρια σας έναν κομήτη όλο δικό σας. Υπεργαλαξιακή ευκαιρία, έτσι δεν είναι; Μαθήματα παρασκευής κομητών με επιστήμονες του διαστήματος στο Λονδίνο, δημιουργία σύννεφου με μετεωρολόγους στο Μπολτσάνο της Ιταλίας και εξερεύνηση του ηφαιστείου

Περισσότερα…

Στην Ευρώπη τα παιδιά αρχίζουν να μαθαίνουν ξένες γλώσσες από όλο και πιο μικρή ηλικία

20/09/2012

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα παιδιά στην Ευρώπη αρχίζουν να μαθαίνουν ξένες γλώσσες από όλο και πιο μικρή ηλικία. Τα περισσότερα ήδη ξεκινούν μεταξύ 6 και 9 ετών.

Περισσότερα…

Συγκρότηση ομάδας υψηλού επιπέδου με αντικείμενο την αριστεία στη διδασκαλία

18/09/2012

Η τριτοβάθμια εκπαίδευση παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των γνώσεων και των δεξιοτήτων που χρειάζεται η Ευρώπη για να είναι ανταγωνιστική στην παγκόσμια οικονομία, αλλά τα κράτη μέλη δεν επενδύουν αρκετά στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μια νέα ομάδα υψηλού επιπέδου για τον εκσυγχρονισμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που συστάθηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα ασχοληθεί με το ζήτημα αυτό στο πλαίσιο τριετούς επανεξέτασης του τομέα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Περισσότερα…

Έκθεση επισημαίνει σημαντικές γεωγραφικές ανισότητες στον τομέα της εκπαίδευσης Deutsch (de) English (en)

13/09/2012

Το πού ζει κανείς στην Ευρώπη μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στην παιδεία και τις προοπτικές του στη ζωή, σύμφωνα με νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η έκθεση που έχει ως τίτλο 'Mind the Gap - education inequality across EU regions' («Προσοχή στο χάσμα - Ανισότητες εκπαίδευσης στις περιφέρειες της ΕΕ»), επισημαίνει σημαντικές ανισότητες ως προς τις ευκαιρίες εκπαίδευσης και τα αποτελέσματα μεταξύ των κρατών μελών και στο εσωτερικό τους.

Περισσότερα… Deutsch (de) English (en)

Η γήρανση των εκπαιδευτικών προκαλεί ανησυχία για τον τομέα της παιδείας στην ΕΕ

11/09/2012

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε σήμερα την παρουσίαση της έκθεσης "Η εκπαίδευση με μια ματιά - 2012", η οποία παρέχει στοιχεία από 34 χώρες συμπεριλαμβανομένων και 21 κρατών μελών της ΕΕ όσον αφορά τις επιδόσεις τους στον τομέα της εκπαίδευσης. Η έκθεση αυτή, την οποία συνέταξε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), εντοπίζει διάφορους τομείς της ευρωπαϊκής εκπαίδευσης που είναι πιθανόν να αποτελέσουν προκλήσεις στο κοντινό μέλλον.

Περισσότερα…

Η επίτροπος Βασιλείου κηρύσσει την έναρξη της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης των Νέων στην Κύπρο

10/09/2012

Η Ανδρούλλα Βασιλείου, επίτροπος της ΕΕ για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την πολυγλωσσία και τη νεολαία, και ο Γιώργος Δημοσθένους, υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, θα κηρύξουν την έναρξη της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης των Νέων στη Λευκωσία στις 11 Σεπτεμβρίου. Η επίτροπος θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της έκθεσης της ΕΕ για τους νέους (IP/12/948), η οποία επισημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και του διαλόγου με τους νέους. Η διάσκεψη διοργαν

Έκθεση της ΕΕ για τη νεολαία ζητά να δοθεί προτεραιότητα στην απασχόληση και στην κοινωνική ένταξη

10/09/2012

Η έκθεση της ΕΕ για τη νεολαία ζητά να καταστούν η απασχόληση των νέων, η κοινωνική ένταξη, η υγεία και η ευημερία των νέων βασικές προτεραιότητες της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη νεολαία. Στην έκθεση, που συντάσσεται κάθε τρία έτη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπογραμμίζεται ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη πρέπει να υποστηρίζουν περισσότερο τους νέους, οι οποίοι υφίστανται σε μεγαλύτερο βαθμό τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Περισσότερα…

Έκθεση φέρνει στο φως μεγάλες διακυμάνσεις του κόστους της ανώτατης εκπαίδευσης Deutsch (de) English (en) français (fr)

10/09/2012

Το κόστος της ανώτατης εκπαίδευσης διαφέρει σημαντικά στην Ευρώπη, σύμφωνα με νέα έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα πιο υψηλά δίδακτρα καταβάλλονται στην Αγγλία, όπου φθάνουν έως και τις 9.000 λίρες (γύρω στα 11.500 ευρώ) ανά ακαδημαϊκό έτος, ενώ σε εννέα χώρες (την Αυστρία, την Κύπρο, τη Δανία, τη Φινλανδία, την Ελλάδα, τη Μάλτα, τη Νορβηγία, το Ηνωμένο Βασίλειο (Σκωτία) και τη Σουηδία) δεν ζητούνται δίδακτρα στις περισσότερες περιπτώσεις.

Περισσότερα… Deutsch (de) English (en) français (fr)

Συχνές ερωτήσεις όσον αφορά την πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον αλφαβητισμό και σχετική έκθεσ

06/09/2012

Τα κράτη μέλη έχουν κοινό συμφέρον να βελτιώσουν τα ποσοστά αλφαβητισμού στα παιδιά και τους ενηλίκους. Η αύξηση των ποσοστών των ατόμων με ικανότητα ανάγνωσης ήταν ένας από τους πρώτους στόχους του προγράμματος "Εκπαίδευση και Κατάρτιση" που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2002. Ο στόχος αυτός αποτελεί και πάλι προτεραιότητα του προγράμματος την περίοδο 2010-2020.

Περισσότερα…

Η ομάδα υψηλού επιπέδου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στα κράτη μέλη όσον αφορά την αντιμετώπιση της κρ

06/09/2012

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να εξετάσει ενδελεχώς την προσέγγισή της όσον αφορά τη βελτίωση των προτύπων αλφαβητισμού, σύμφωνα με μια ομάδα εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου που δημιουργήθηκε από την επίτροπο Βασιλείου για την αντιμετώπιση του θέματος. Ένας στους πέντε 15χρονους νέους, καθώς και σχεδόν 75 εκατομμύρια ενήλικοι, δεν διαθέτουν τις βασικές δεξιότητες ανάγνωσης και γραφής, γεγονός που δυσχεραίνει για αυτούς την εξεύρεση εργασίας και αυξάνει τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Περισσότερα…

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παροτρύνει τα κράτη μέλη να αναγνωρίσουν τις δεξιότητες που αποκτώνται εκτός του σ Deutsch (de) English (en) français (fr)

05/09/2012

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξης, ανέλαβε πρωτοβουλία για την αναγνώριση των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων που αποκτώνται εκτός του σχολείου και του πανεπιστημίου. Σκοπός της πρότασης της Επιτροπής είναι να αυξηθούν οι ευκαιρίες απασχόλησης, ιδίως για τους άνεργους νέους και για εκείνους που έχουν λιγότερα τυπικά επαγγελματικά προσόντα, όπως οι ηλικιωμένοι και οι εργαζόμενοι χαμηλής ειδίκευσης. Επιπλέον, στοχεύει στη διευκόλυνση της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδ

Περισσότερα… Deutsch (de) English (en) français (fr)

Αθλητισμός

Φόρουμ της ΕΕ για τον αθλητισμό: Οι ιθύνοντες και οι υπουργοί Αθλητισμού εντείνουν τις προσπάθειές τους

18/09/2012

Οι εκπρόσωποι του αθλητικού κινήματος της Ευρώπης και οι υπουργοί Αθλητισμού θα δεσμευθούν να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την εξάλειψη των "στημένων" αγώνων όταν συναντηθούν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού φόρουμ για τον αθλητισμό, που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Λευκωσία στην Κύπρο, στις 19-20 Σεπτεμβρίου. Αναμένεται να προσυπογράψουν μια «Δήλωση ενάντια στους "στημένους" αγώνες».

Περισσότερα…

Πολυγλωσσία

Η πολυγλωσσία στην Ευρώπη: η επίτροπος Βασιλείου απονέμει τα βραβεία "European Language Label of the Labels"

27/09/2012

Πέντε σχέδια που σημείωσαν εξαιρετικές επιδόσεις στην προώθηση της διδασκαλίας και της εκμάθησης γλωσσών τιμήθηκαν σήμερα κατά την απονομή των πρώτων βραβείων "European Language Label of the Labels".

Περισσότερα…

Eυρωπαϊκή ημέρα των γλωσσών: πολυγλωσσική μαγεία, από ραντεβού για κουβεντούλα και κοκτέιλ μέχρι διασκέδ

25/09/2012

Όλοι θα έχουν να πουν κάτι: σ’ ένα πολυγλωσσικό «ραντεβού για κουβεντούλα» στην Πράγα, σε μία πολυκοσμική καφετέρια στη Σόφια, σε αυτοσχεδιασμούς ραπ μουσικής στο Άρχους, σ’ ένα ευρωγλωσσικό κοκτέιλ-μπαρ στη Βουδαπέστη, σε μια ξενόγλωσση ποιητική βραδιά στο Κάρντιφ και σ’ ένα «γλωσσικό λουτρό» σε 30 βιβλιοθήκες στο Βερολίνο – αυτή είναι μια γεύση μόνο από τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν σε ολόκληρη την Ευρώπη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ευρωπαϊκή Ημέρα των Γλωσσών, αύριο στις 26 Σεπτεμβρίου.

Περισσότερα…

Τελευταία ενημέρωση: 25/10/2012 |  Αρχή σελίδας