Substanțe chimice solide
Definiție

(lista codurilor SA acoperite de această fișă)
Diferite substanțe chimice, produse chimice și preparate sub formă solidă, inclusiv fertilizatori, compuși organici și anorganici; coloranți și pigmenți; agenți tensioactivi, preparate pentru spălat și preparate lubrifiante, plastic și cauciuc în formă primară etc.

În ceea ce privește produsele în ambalaje individuale, a se vedea fișa specifică pentru „Ambalaje pentru vânzarea cu amănuntul și articole finite”.

În ceea ce privește pastele, a se vedea fișa specifică pentru „Ceară”.

În ceea ce privește lichidele, a se vedea fișele specifice pentru „Substanțe chimice lichide” și „Lichide petroliere”.

Pentru deșeuri de substanțe chimice, a se vedea fișa specifică pentru „Deșeuri”.

Anumite substanțe chimice nu ar trebui eșantionate din cauza proprietăților lor extrem de periculoase; a se vedea capitolul Eșantionarea mărfurilor periculoase. În cazul în care există îndoieli, consultați laboratorul competent.


Substanțe chimice solide
Cantitatea minimă recomandată pentru fiecare eșantion final 0,1 kg

În cazul cauciucului în formă primară: 0,5 kg

Standarde aplicabile (ISO și norme UE) și legislație relevantă
  • Standardul ISO 3165 – „Eșantionarea produselor chimice de uz industrial. Securitatea în eșantionare”.
De asemenea, ar trebui să consultați legislația națională și orientările naționale privind eșantionarea.


Echipamentul necesar
Instrumentul de eșantionare recomandat în funcție de metoda utilizată Înainte de utilizare, trebuie să vă asigurați că niciun echipament nu va reacționa cu substanța chimică eșantionată – a se vedea FDS și/sau ADR.

  • Sondă cilindrică închisă prevăzută cu orificii, utilizată special pentru cantitățile în vrac (S01-01)
  • Sondă cu formă deschisă subdivizată în secțiuni (S02-01)
  • Lopeți, vane cu mânere (S03-01)
  • Echipament de divizare a eșantioanelor (D01-01)
Recipientele care urmează să fie utilizate pentru eșantionare Înainte de utilizare, trebuie să vă asigurați că niciun recipient de depozitare nu va reacționa cu substanța chimică eșantionată – a se vedea FDS și/sau ADR.

Recipientele trebuie să fie fabricate dintr-un material corespunzător depozitării în siguranță a substanțelor chimice și să fie sigilate pentru a preveni scurgerile sau absorbția umidității.
  • Pungi de plastic de diferite mărimi, cu sau fără etichete pretipărite (P00)
  • Sticle de plastic de diferite dimensiuni (P01), (P03), (P04)
Recipientele pentru eșantioane trebuie să fie curate și să nu conțină substanțe care ar putea contamina materialul eșantionat (cum ar fi apă, murdărie, scame, compuși de spălare, naftă și alți solvenți, fluxuri de sudură, acizi, rugină și ulei).

Eșantioanele al căror conținut de umiditate poate afecta analiza, de exemplu, substanțe higroscopice, trebuie ambalate în recipiente etanșe la umiditate și aer. Recipientul trebuie să fie umplut în totalitate și sigilat ulterior pentru a preveni orice modificări ale conținutului de umiditate.

Măsurile de securitate și evaluarea riscurilor Vă rugăm să consultați legislația națională și orientările privind sănătatea și securitatea.

Atenție
  • Anumite produse nu trebuie eșantionate din cauza proprietăților lor extrem de periculoase. (link).
  • Anumite produse (enumerate în prezenta secțiune) trebuie eșantionate numai de către personalul autorizat (de exemplu, un contractor).

  • A se vedea FDS sau ADR, în cazul în care acestea sunt disponibile.
  • Citiți semnele de siguranță și de avertizare.
  • Purtați echipamentul individual de protecție corespunzător.
  • Ar trebui să cunoașteți și să respectați instrucțiunile privind sănătatea și securitatea în cadrul evaluării locale a riscurilor și/sau practicile de lucru în siguranță pentru locul unde urmează să aibă loc eșantionarea.
Situațiile periculoase pot apărea în cazul:
  • eșantionării mărfurilor în mișcare – echipamentele de încărcare, benzile transportoare, camioanele și alte echipamente pot reprezenta un pericol pe parcursul colectării eșantioanelor;
  • deschiderii recipientelor sub presiune (presiunea trebuie eliberată în siguranță);
    • Nu trebuie să încercați să deschideți recipientele sub presiune care pot exploda dacă nu sunt deschise corect.
    • Pe parcursul examinării de rutină, solicitați declarantului să deschidă butoiașele și să preleve eșantionul.
    • Capacul trebuie desfăcut ușor, cu un instrument care nu se aprinde prin scânteie.
  • intrării în zone periculoase (inaccesibile sau închise);
  • manipulării materialelor periculoase, de exemplu:
    • Substanțe inflamabile (de exemplu, cărbune, anumiți compuși organici).
    • Substanțe oxidante (de exemplu, acizi oxidanți și sărurile lor).
    • Substanțe toxice (de exemplu, cianuri, compuși care conțin mercur, azotați).
    • Substanțe corozive și iritanți (de exemplu, acizi și alcalii puternici și sărurile lor).
Pentru informații generale, a se vedea capitolul Sănătate și securitate și EN ISO 3165.

Echipamentul individual de protecție:

Plan de eșantionare
Tipul de transport Procedură
Transport destinat vămuirii Eșantionul colectiv este format dintr-un număr corespunzător de eșantioane primare. În cazul în care nu există îndoieli cu privire la omogenitatea transportului, se prelevă, de obicei, un eșantion primar care reprezintă mărfurile acoperite de aceeași declarație vamală.

Produse în vrac În ceea ce privește produsele în vrac transportate (sau depozitate) liber, se prelevă, în mod aleatoriu sau sistematic, cantități egale de eșantioane primare din cinci sau mai multe poziții din transportul în vrac; a se vedea Eșantionarea produselor în vrac.

Verificați omogenitatea lotului – dacă există îndoieli legate de omogenitate, prelevați mai multe eșantioane primare. Trebuie să se creeze eșantioane colective separate din cisterne care conțin produse sau loturi diferite.
  • Sonde orizontale: Sondele se introduc în încărcătură cu deschizătura în jos, apoi se rotesc la 180˚ și se retrag încet pentru a colecta un eșantion uniform din întreaga secțiune. În fiecare lot, eșantionul trebuie colectat la trei înălțimi (nivelul superior, intermediar și inferior) și în diferite puncte pentru a garanta faptul că eșantionul colectiv este reprezentativ.
  • Sonde verticale: Sondele verticale se introduc cu camera (camerele) de eșantionare închisă (închise). În momentul în care sonda a atins adâncimea dorită, se deschid camerele și se rotește sonda pentru a se asigura umplerea camerelor. Se închid camerele și se retrage sonda. În fiecare lot, eșantionul trebuie colectat în diferite puncte de la suprafață și la diferite adâncimi pentru a garanta faptul că eșantionul colectiv este reprezentativ.
Substanțe chimice mutate Un eșantion colectiv: obținut din eșantioanele primare prelevate de pe întreg diametrul fluxului, la intervale determinate de viteza de mișcare; a se vedea Prelevarea de eșantioane din mărfurile în mișcare.

În cazul în care produsul este mutat mecanic cu ajutorul benzilor transportoare sau al altor echipamente, pot exista supape derivatoare sau jgheaburi care permit prelevarea de eșantioane la intervale regulate din fluxul în mișcare. În cazul în care acestea nu există, poate fi necesar, din motive de sănătate și securitate, să se oprească fluxul și să se utilizeze o lopată sau o lingură pentru prelevarea eșantioanelor de pe banda transportoare. În anumite cazuri, eșantioanele pot fi prelevate prin trecerea unui colector tip pelican prin fluxul în mișcare al produsului chimic la intervale regulate. În fiecare caz, eșantioanele trebuie prelevate pe întreg parcursul trecerii lotului pe lângă punctul de eșantionare pentru a garanta faptul că eșantionul colectiv este reprezentativ.

Produse în vrac ambalate, precum butoaiele, bidoanele, cutiile metalice și recipientele de transport similare Unul sau mai multe eșantioane colective: din eșantioane primare (unul sau mai multe, în funcție de omogenitatea produsului și de numărul de recipiente) prelevate din centrul fiecărui recipient selectat în mod aleatoriu sau sistematic din întregul transport; a se vedea „Eșantionarea solidelor – Eșantionarea produselor în vrac în ambalaje pentru transport” din secțiunea „Generalități”.

Un eșantion colectiv poate fi format numai din recipiente din același lot din cadrul aceluiași transport. În cazul în care există mai multe loturi, acestea trebuie identificate și eșantionate separat.

În cazul în care se prelevă un eșantion dintr-un singur recipient (de exemplu, un butoi), acesta se varsă din prelevator direct în recipientul pentru eșantioane.


Manipularea eșantioanelor
Observații generale
  • În cazul în care produsul este transportat liber în vrac, încărcătura trebuie considerată ca întreg, iar eșantioanele trebuie prelevate din toate părțile încărcăturii.
  • Eșantionarea automată continuă este întotdeauna metoda preferată în raport cu eșantionarea manuală.
  • În cazul în care se utilizează un vas de amestec, se colectează toate eșantioanele primare din toate punctele de eșantionare, iar după ce au fost amestecate cu atenție, se obține un eșantion colectiv. Vasul de amestec trebuie spălat în prealabil cu produsul eșantionat.
  • Manipularea și ambalarea eșantioanelor ar trebui efectuată într-un loc bine ventilat sau în aer liber.
  • În cazul în care nu sunt disponibile informații sau dacă informațiile (etichetarea, simbolurile de pericol, documentele) nu coincid cu așteptările dumneavoastră, trebuie să considerați mărfurile ca fiind periculoase.
  • Mărfurile din atmosfere speciale, de exemplu, azot sau condiții medicale sterile, trebuie eșantionate la sediul destinatarului sub supraveghere oficială.
  • Dimensiunea unui eșantion colectiv poate fi mare. Poate fi necesar să reduceți acest eșantion pentru a obține eșantioanele finale. Consultați sistemul de divizare a eșantioanelor.
Formularul de eșantionare
  • Completați formularul de eșantionare. O copie se atașează la eșantioane, iar o alta se păstrează în registru.
Transport
  • Eșantioanele trebuie etichetate pentru a indica natura exactă a pericolului prezentat (simboluri sau litere de cod).
  • Eșantionul poate fi un material periculos, al cărui transport este reglementat de normele ADR. Scutirile referitoare la mărfurile periculoase ambalate în cantități limitate pot fi aplicate în cazul utilizării de ambalaje combinate (care includ un ambalaj interior sau exterior care nu poate fi rupt sau perforat cu ușurință); a se vedea „Transport” din secțiunea „Generalități”.
  • O copie a FDS ar trebui să însoțească întotdeauna eșantionul.
  • Vehiculul de transport trebuie să fie echipat cu un stingător de incendiu adecvat.
Depozitare
  • A se depozita într-un loc răcoros, întunecat, uscat și bine ventilat, departe de sursele de căldură.
  • A se păstra recipientul închis etanș pentru a preveni pierderea componentelor ușoare.
  • A se utiliza un dulap ventilat pentru inflamabile, dacă este posibil.
  • Ar trebui să se afișeze semnele de avertizare corespunzătoare.

Substanțe chimice solide (extindeți lista)
Cod SA Descriere


Revizuiri
Versiune Dată Modificări
1.0 12.10.2012 Prima versiune
1.1 30.03.2019 Update - "Headings", recommended minimum quantity for sampling changed, text correction
1.2 15.07.2021 Update - New template and text modifications