Codul instrumentului: S01-01
Denumire: Prelevator tip harpon
Sinonime: Recoltator cu harpon, prelevator cu tub, prelevator cu furcă, recoltator tubular, recoltator de siloz
Descriere: Acesta este un prelevator din metal sau plastic fabricat din oțel inoxidabil sau polipropilenă (PP). Dimensiuni obișnuite: capacitate de 70-250 ml și o lungime standard de 1 m. Este de obicei echipat cu o baghetă telescopică.
Poză:
Aplicare: Utilizat pentru prelevarea directă a eșantioanelor de mărfuri în vrac din saci, pungi sau bidoane de plastic, în cazul în care aceste mărfuri se află sub formă de pulberi sau granule. De asemenea, este adecvat pentru eșantionarea zonală pe verticală a materialelor care asigură o bună fluiditate, cum ar fi cereale, zahăr, făină, ciment, granule de plastic, substanțe chimice, nisip sau cenușă. Este posibilă eșantionarea la o adâncime de 3,5 metri.

Prelevatorul nu este adecvat pentru eșantionarea materialelor tip pastă, umede sau coezive.
Operațiune: Prelevatorul este trecut prin materialul eșantionat de sus în jos. În momentul în care este atinsă zona dorită, camera pentru eșantioane se deschide cu ajutorul unui mâner telescopic. În momentul în care proba se umple cu eșantionul prelevat, vârful probei se strânge cu șuruburi, prelevatorul este retras, iar eșantionul este transferat într-un recipient cu deschizătură largă.

De asemenea, poate fi utilizat pentru prelevarea de eșantioane prin ambalaj. Prelevatorul este introdus în produs prin perforarea ambalajului. În momentul în care este atinsă zona dorită, camera pentru eșantioane se deschide cu ajutorul mânerului telescopic. În momentul în care proba se umple cu eșantionul prelevat, vârful probei se strânge cu șuruburi, se retrage, iar eșantionul este transferat într-un recipient cu deschizătură largă. Gaura din ambalaj trebuie închisă cu bandă sau autocolant (sau un sigiliu de control).
Exemple tipice: Eșantionarea materialelor care asigură o bună fluiditate, cum ar fi cereale, zahăr, făină, ciment, granule de plastic, substanțe chimice, nisip sau cenușă.
Curățare și întreținere: Se dezasamblează, se curăță cu o perie de curățare, se clătește cu apă, dacă este necesar, apoi se șterge cu o cârpă uscată.

Se sterilizează.


Revizuiri
Versiune Dată Modificări
1.0 12.10.2012 Prima versiune