1. La ce folosește?
Ca parte din îndatoririle dumneavoastră, este posibil să fiți nevoit să lucrați în zone unde veți fi expuși la pulberi, fum sau gaze nocive sau unde poate exista un deficit de oxigen (sau ambele situații). Acest lucru se poate întâmpla cel mai frecvent în momentul percheziționării navelor.
În cazul în care astfel de zone nu pot fi evitate (de exemplu, prin folosirea diferitor metode de lucru), trebuie să purtați un echipament de protecție a respirației.
Sunt disponibile diferite tipuri, de la simplele măști antipraf până la aparate complexe de respirație. Prezenta secțiune abordează măștile de respirație proiectate să vă protejeze împotriva pulberilor nocive. Aparatele de respirație proiectate să vă protejeze împotriva fumului toxic sau a deficitului de oxigen sunt tratate în următoarea secțiune.
2. Cum hotărăsc care sunt echipamentele de protecție a căilor respiratorii recomandabile?
Trebuie să vă asigurați că echipamentul de protecție a respirației corespunde pericolelor din zona de lucru. Ulterior, puteți alege tipul de echipament care trebuie utilizat (a se vedea secțiunea următoare). Pentru a afla dacă echipamentul este corespunzător, ar trebui să vă puneți următoarele întrebări:
- Pot respira în siguranță în acest mediu fără a purta un echipament de protecție a respirației?; și
- Substanța care contaminează aerul este praf, gaz sau vapor?
De asemenea, puteți consulta diferiți experți. Secțiunea privind substanțele periculoase oferă recomandări privind examinarea unor astfel de substanțe.
3. Câte tipuri sunt disponibile?
Aparatele de respirație utilizate de anumite administrații purifică aerul prin filtrarea acestuia, îndepărtând astfel substanța (substanțele) periculoasă (periculoase). Sunt disponibile diferite tipuri de filtre, în funcție de pericolele pe care le puteți întâlni.
Este esențial să alegeți tipul și filtrul adecvat. Utilizarea tipului greșit de echipament poate fi periculoasă întrucât nu vă va oferi protecție.
AVERTISMENT: Echipamentul trebuie fixat corect, iar înainte de utilizare trebuie asigurată instruire.
 | Mască antipraf | - O mască antipraf simplă va oferi protecție LIMITATĂ în medii generatoare de praf.
- Asigurați-vă că este fixată strâns pe nas și în jurul bărbiei.
- Nu poate oferi protecție împotriva pulberilor fine sau a nanoparticulelor.
- NU va oferi protecție împotriva vaporilor și a gazelor.
- DE UNICĂ FOLOSINȚĂ
|

| Mască facială filtrantă parțială | - ESTE NECESARĂ INSTRUIRE ȘI O FIXARE CORECTĂ.
- Utilizează filtre amovibile.
- Se alege filtrul adecvat pentru condițiile date.
- NU va oferi protecție împotriva vaporilor și a gazelor.
- Filtrele trebuie înlocuite periodic, iar starea măștii trebuie verificată.
- Ar putea fi necesară o protecție suplimentară a ochilor.
|

| Mască facială filtrantă completă | - ESTE NECESARĂ INSTRUIRE ȘI O FIXARE CORECTĂ.
- Utilizează filtre amovibile.
- Se alege filtrul adecvat pentru condițiile date.
- Filtrele trebuie înlocuite periodic, iar starea măștii trebuie verificată.
|

| Aparat respirator de purificare a aerului alimentat cu energie electrică | - ESTE NECESARĂ INSTRUIRE ȘI O FIXARE CORECTĂ.
- Creează un flux de presiune pozitivă de aer curat în jurul feței, utilizând o pompă pentru filtrarea aerului.
- Utilizează filtre amovibile.
- Se alege filtrul adecvat pentru condițiile date.
- Filtrele trebuie înlocuite periodic, iar starea măștii trebuie verificată.
|
În cazul în care există gaz sau vapori și protecția respiratorie limitată cu oxigen nu vă va proteja. Nu trebuie să intrați în astfel de zone, cu excepția cazului în care sunteți instruit în acest sens și echipat cu aparate de respirat |

| Aparat de respirație autonom | - ESTE NECESARĂ INSTRUIRE ȘI O FIXARE CORECTĂ.
- Creează un flux de presiune pozitivă de aer curat în jurul feței, utilizând un rezervor de aer presurizat.
Pentru mai multe informații, a se vedea Aparate de respirație. |
Măștile faciale complete și aparatele de respirație care acoperă întreaga față alimentate cu energie electrică pot oferi protecție împotriva vaporilor și gazelor – în funcție de tipul de filtru utilizat.
4. Care sunt limitele?
Aparatele de respirație nu oferă protecție împotriva gazelor toxice, fiind în principal proiectate să vă protejeze împotriva pulberilor nocive sau a noxelor. Acestea funcționează doar ca material filtrant — în cazul în care acesta lipsește, este deteriorat sau uzat, aparatul de respirație nu vă va proteja.
- utilizarea la temperaturi ridicate: Anumite tipuri de aparate de respirație pot fi incomode dacă le purtați pentru perioade mai îndelungate de timp într-un mediu călduros.
- utilizarea aparatelor de respirație antipraf: Verificați întotdeauna dacă purtați aparatul de respirație și filtrul corespunzător înainte să intrați într-un mediu generator de praf. Atenție: zona poate avea, de asemenea, un deficit de oxigen — aparatul de respirație nu vă va proteja în acest sens.
Filtrele aparatelor de respirație se vor înfunda în cele din urmă cu praf, îngreunând respirația. Înlocuiți filtrele (în afara mediilor contaminate) în conformitate cu specificațiile producătorului.
Atenție: Anumite aparate de respirație care conțin filtre cu cartuș au, de asemenea, o „perioadă limită de utilizare” recomandată. Aflați care este aceasta și respectați-o.5. Unde trebuie purtate echipamentele de protecție a căilor respiratorii?
Trebuie să purtați aparate de respirație ori de câte ori sunteți obligat să lucrați în medii generatoare de praf. Administratorii ar trebui să stabilească dacă purtarea unor astfel de echipamente este necesară în urma evaluării riscurilor în materie de sănătate și securitate.
Echipamentul de protecție respiratorie, combinat cu cel de
protecție integrală a corpului și cu
mănuși adecvate trebuie purtate și la manipularea mărfurilor periculoase sau a substanțelor chimice cu compoziție necunoscută.
6. Cum le utilizez?
Este important să cunoașteți modul de utilizare a tuturor formelor de echipamente de protecție a respirației. Administratorul dumneavoastră ar trebui să vă ofere formarea corespunzătoare, care să includă:
- identificarea pericolului și a consecințelor eventuale în cazul în care nu purtați echipamentul de protecție;
- motivul pentru care aparatul de respirație ales corespunde pericolului identificat (și anume, de ce anume vă protejează);
- limitele echipamentului;
- modul de utilizare a echipamentului; și
- experiență în ceea ce privește manipularea, fixarea și testarea echipamentului.
Fixarea măștii pe față este deosebit de importantă. Aceasta trebuie să fie etanșă. Din acest motiv, aparatele de respirație care acoperă întreaga față nu sunt recomandate pentru lucrătorii care poartă barbă sau ochelari.
Testați masca de față înainte de utilizare, după cum urmează:
- închideți supapa de admisie;
- inhalați ușor pentru ca masca să se așeze pe față și țineți-vă respirația timp de 10 secunde;
- în cazul în care masca rămâne fixată pe față, iar aerul nu pătrunde în interior, fixarea este satisfăcătoare;
- în cazul în care aerul pătrunde în interior, ajustați masca și repetați testul. În cazul în care aerul pătrunde în continuare în interior, masca este probabil defectă și nu trebuie utilizată. (Nu strângeți prea tare curelușele în jurul capului — acestea trebuie ajustate numai pentru a asigura fixarea etanșă a măștii pe față);
- din motive de igienă, se recomandă purtarea unui aparat de respirație de către același lucrător. De asemenea, acesta trebuie curățat și dezinfectat imediat după utilizare.
7. Cum le întrețin?
Depozitare: Trebuie să depozitați aparatul de respirație în cutia sa originală, o cutie curată de metal sau o pungă curată din polietilenă.
Inspecții: Trebuie să examinați toate aparatele de respirație înainte de utilizare, după cum urmează:
Masca de față | Verificați dacă există fisuri, înțepături sau alte defecte |
Harnașament | Verificați dacă cusătura este fermă |
Supape | Verificați dacă există anumite defecte, asigurându-vă că supapele se mișcă liber și că montările sunt sigure |
Filtre | Verificați dacă filtrele sunt deteriorate și atașate în mod corespunzător, precum și că acestea corespund materialelor cu care urmează să intrați în contact |
Alte componente | Verificați dacă acestea sunt fixate în mod corect și dacă nu sunt deteriorate |
Înlocuirea filtrelor: Înlocuiți filtrele în conformitate cu instrucțiunile producătorului sau mai devreme în cazul în care întâmpinați dificultăți de respirație în momentul în care utilizați un aparat de respirație. Cartușele de rezervă ale filtrelor trebuie depozitate într-un loc întunecat și uscat, la temperatura camerei. Filtrele neutilizate au termen de valabilitate și nu trebuie utilizate după data de expirare înscrisă.
Curățare: Aparatul de respirație trebuie curățat, dezinfectat și inspectat vizual după fiecare utilizare. Nu spălați filtrul — trebuie să dezmembrați echipamentul și să spălați restul cu săpun și apă (nu cu detergenți sau solvenți). Curățați și verificați supapa de expirare și dezinfectați întreaga unitate cu un lichid cu acțiune ușoară, de uz casnic. Nu înlocuiți filtrul până când unitatea nu este complet uscată și păstrați-o departe de lumina solară directă.
Întreținere și reparare: Întreținere și reparare: Întreținerea și repararea trebuie să fie efectuate numai de către persoane experimentate, în general producătorul. Nu încercați să efectuați nici măcar reparații minore, cu excepția înlocuirii cartușelor de filtru.
Pentru informații suplimentare trebuie să consultați legislația și orientările administrației naționale. |