1. La ce folosesc?
Aparatul de respirație este diferit de
echipamentul de protecție respiratorie și este destinat să ajute exclusiv persoanele aflate în dificultate. Aparatul de respirație nu este destinat utilizării generale drept protecție împotriva fumului sau a gazelor.
Aparatul de respirație se furnizează persoanelor care trebuie să acceseze spații închise (în cazul în care zona respectivă este considerată sigură). Astfel de spații închise pot fi întâlnite în principal la bordul navelor, însă și pe uscat, de exemplu, coridoarele de pe aeroporturi. Acestea sunt zone care pot prezenta un deficit (sau exces) de oxigen sau care pot conține fum inflamabil sau toxic.
Orientări privind procedurile care trebuie adoptate în momentul în care accesați un spațiu închis și modul în care pot fi utilizate aparatele de respirație sunt disponibile în secțiunea
Activități desfășurate în condiții de siguranță la bordul navelor.
Atenție! Aparatele de respirație nu sunt furnizate cu scopul de a vă permite să lucrați în medii periculoase.
Aparatele de respirație vă sunt furnizate cu scopul de a vă ajuta să evacuați în siguranță un spațiu închis în cazul în care
echipamentele de monitorizare a gazelor indică probleme în aer. De asemenea, acestea vă vor ajuta să respirați artificial în cazul în care întâmpinați dificultăți în cadrul unui spațiu închis până în momentul în care sunteți salvat de către serviciile de urgență.
2. Câte tipuri sunt disponibile?
În general, se utilizează două tipuri diferite de aparate de respirație:
- Aparatul pentru respirație artificială proiectat pentru cazurile de urgență (ELSA): Este un aparat care poate fi cărat cu ușurință, îmbrăcat rapid și care furnizează aer pentru o perioadă scurtă de timp, permițând persoanei care îl poartă să părăsească locul. Este format dintr-un cilindru care asigură respirația timp de 10-15 minute, atașat la o cagulă printr-un furtun pentru aer. Este ușor de îmbrăcat pe cap și se potrivește unei game vaste de purtători, inclusiv persoanelor care poartă barbă sau ochelari. Cagula este mai ușor de îmbrăcat decât tradiționala mască de față care se folosește de obicei cu alte aparate de respirație. Trebuie să aveți asupra dumneavoastră acest aparat ori de câte ori lucrați în spații închise.
Atenție: Presiunea din cilindri nu trebuie să scadă sub 180 bari. Cilindrii ELSA trebuie să fie încărcați în proporție de cel puțin 80 %.
- aparatul de respirație artificială: Acesta este format din:
- trei cilindri de aer comprimat, cu o durată de 45 de minute fiecare, însoțiți de un dispozitiv de reglare și un indicator de nivel pentru monitorizarea aerului furnizat;
- 60 de metri de furtun pentru aer, cu o rezervă de 30 de metri în caz de nevoie, plus un furtun rulat;
- o mască care să vă acopere fața în totalitate și un harnașament;
- o joncțiune în formă de „Y” pentru a permite conectarea echipamentului de resuscitare la furtunul pentru aer; și
- o trusă de resuscitare automată.
Acest aparat este proiectat să vă mențină în viață în caz de urgență. Dacă sunteți prins sau rănit într-un spațiu închis, un coleg instruit special în acest sens vă va putea asista cu ajutorul acestui echipament.
La fel ca în cazul aparatelor de respirație, puteți solicita, de asemenea,
o lanternă cu siguranță intrinsecă, harnașament de siguranță, saule și linii de localizare spre a fi utilizate în spații închise împreună cu
echipamentul de monitorizare a gazelor.
3. Cum le utilizez?
Nu trebuie să utilizați aparate de respirație, de orice tip ar fi, până când nu ați promovat cu succes un curs medical și de formare profesională.
Detalii suplimentare privind formarea, cursurile medicale și modul de utilizare a aparatelor de respirație sunt disponibile la autoritățile naționale de administrație.
Nu sunteți autorizat să utilizați un aparat de respirație în cazul în care purtați barbă sau ochelari din cauza faptului că masca trebuie să fie etanșă.
4. Care sunt limitele?
Aparatele de respirație sunt proiectate să vă țină în viață până când reușiți să părăsiți spațiile închise sau până în momentul în care serviciile de urgență vă pot scoate de acolo. Este strict interzis să continuați percheziția în timp ce purtați aparatele de respirație.
Nu încercați să salvați colegi care au rămas blocați în spații închise. Aceasta este sarcina serviciilor de urgență.
5. Cum le întrețin?
Inspecție și întreținere: Procedurile de testare și verificare a tuturor tipurilor de aparate de respirație vor fi reglementate de legislația dumneavoastră națională. Cerințele de bază sunt:
- inspecția vizuală a curelelor, a măștii de față, a supapelor și a cilindrilor;
- verificarea presiunii din cilindri; precum și
- verificarea debitului volumetric și a calității aerului furnizat de aparatele „de salvare”.
Toate aceste verificări trebuie efectuate cel puțin o dată pe lună. Trebuie încheiat un contract de întreținere a echipamentelor. Pentru detalii suplimentare, contactați responsabilul de echipament.
Păstrarea de evidențe: Păstrați un registru cu toate inspecțiile și testele efectuate, inclusiv:
- numele și adresa persoanei responsabile de echipament;
- detalii privind echipamentul și marca/numărul de identificare al acestuia;
- numele producătorului;
- data, numele și semnătura persoanei care a efectuat inspecția;
- starea echipamentului și defectele constatate; precum și
- (numai pentru ELSA) presiunea aerului din cilindru.
Puteți păstra un registru în orice format, însă acesta trebuie să fie pus la dispoziția oricărei persoane care dorește să-l inspecteze. Evidențele se păstrează timp de cinci ani.
Harnașamente de siguranță, saule și linii de localizare: Acestea trebuie inspectate vizual pentru a identifica semne de uzură sau ruptură înainte de utilizare. După utilizare, curățați saulele și liniile de localizare în conformitate cu instrucțiunile producătorului.
Reîncărcarea cilindrilor: După ce un cilindru a fost utilizat, indiferent pentru cât timp, acesta trebuie scos din uz de urgență și reîncărcat. Aceasta se aplică atât aparatelor ELSA, cât și aparatelor de respirație artificială.