1. Introducere

În general, nu este necesar să inspectați mărfurile sau să prelevați eșantioane la bordul unei nave, însă în cazul în care faceți acest lucru, asigurați-vă întotdeauna că comandantul, personalul și alți operatori din apropiere sunt la curent cu intențiile dumneavoastră. Prezentele orientări sunt menite să vă ofere numai o viziune de ansamblu asupra pericolelor în materie de securitate pe care le puteți întâlni în momentul în care lucrați la bordul unor nave.
Trebuie să consultați întotdeauna legislația și orientările naționale.

Ar trebui să fie disponibile evaluări ale riscurilor și practici de lucru sigure pentru personalul care lucrează la bordul navelor.


1.1 Echipamentele de protecție corespunzătoare

Echipamentele de protecție trebuie să fie disponibile și trebuie purtate. Acestea pot include:

În cazul în care trebuie să accesați spații închise, vor fi necesare echipamente specializate suplimentare (precum și o formare corespunzătoare privind utilizarea acestora), inclusiv:
Sunt necesare inspecții medicale, cursuri de formare și perfecționare înainte de utilizarea aparatelor de respirație cu aer comprimat.



2. Accesul la nave

Prezenta secțiune conține orientări privind îmbarcarea în siguranță. Legislația solicită comandantului de navă să pună la dispoziție mijloace sigure de îmbarcare și debarcare pentru persoanele cu interese legitime la bordul navei. Aceasta îi include și pe funcționarii vamali care își efectuează sarcinile care le revin.

Accesul la nave va fi în mod normal furnizat prin intermediul unei scări sau pasarele de îmbarcare, care trebuie securizată. În momentul în care pasarela se află deasupra apei, ar trebui să existe și plase de siguranță.

Nu trebuie să încercați niciodată să vă urcați la bordul unei nave până când nu aveți certitudinea că puteți face acest lucru în siguranță. Scările sau pasarelele sunt adeseori alunecoase sau acoperite cu gheață. Încălțămintea antiderapantă de protecție va reduce riscul de accidente, însă trebuie să fiți în continuare vigilent, în special dacă este întuneric. De asemenea, mănușile de protecție vă pot reduce aderența, deci trebuie să fiți și mai atenți. Pe lângă orientările de mai jos, ar trebui să consultați și secțiunea Activități desfășurate la înălțime în condiții de siguranță.


2.1 Îmbarcarea de pe chei

În momentul în care vă îmbarcați de pe un chei, trebuie să utilizați scara sau pasarela de îmbarcare pusă la dispoziție. Înainte de a le utiliza, verificați dacă:

2.2 Îmbarcarea de la bordul unei alte nave

Îmbarcarea de la bordul unei alte nave poate fi în special periculoasă. Încercați, pe cât posibil, să evitați acest lucru. Nu încercați niciodată acest lucru în cazul în care nava se află în mișcare. În cazul în care sunteți obligat să faceți acest lucru, este în mod normal responsabilitatea navei din larg (și anume, nava situată cel mai departe de docuri) să furnizeze accesul în siguranță la cealaltă navă. Singura excepție este atunci când nava din larg are un bord liber mult mai jos (și anume, puntea este mai joasă, astfel încât accesul ar implica cățărarea), caz în care nava cu bordul liber mai ridicat este responsabilă să vă asigure accesul în siguranță. Aceasta ar implica în general utilizarea scărilor din frânghie, fiind singurul caz în care ați fi autorizat să le folosiți pentru obținerea accesului la o navă. Nu încercați să urcați pe o scară din frânghie decât dacă vi s-a arătat cum să faceți acest lucru în siguranță.

Atenție: Trebuie să purtați întotdeauna o vestă de salvare atunci când vă îmbarcați de la bordul unei alte nave și să acționați cu maximă prudență, în special în condiții meteorologice nefavorabile.


2.3 Utilizarea scărilor

Nu utilizați o scară portabilă pentru a obține accesul la o navă. Cu toate acestea, în cazul în care sunteți obligat să utilizați o scară din alt motiv, aceasta trebuie să fie construită, întreținută și consolidată în mod corespunzător (scările marcate „pentru uz intern” nu trebuie utilizate). De asemenea, luați următoarele măsuri de precauție:
În cazul în care purtați îmbrăcăminte de protecție, cum ar fi o vestă de salvare sau o cască, trebuie să fiți foarte atent ca aceasta să nu se agațe de trepte.


2.4 Navele care transportă personal

Navele care transportă personal sunt utilizate ocazional de personalul care se îmbarcă pe unități mobile de foraj offshore. Aceștia reprezintă unul dintre cele mai periculoase mijloace de acces și trebuie utilizate numai de către persoanele instruite special în acest sens. Industria petrolieră poate contribui la formarea personalului oficial care nu e susceptibil să utilizeze navele care transportă personal. Orice operațiuni care implică utilizarea navelor care transportă personal trebuie să fie bine planificate și supravegheate îndeaproape. În cazul în care urmează să vă îmbarcați pe o unitate mobilă de foraj offshore prin această metodă, ar trebui:
Acest tip de îmbarcare nu trebuie să aibă loc în condiții meteorologice nefavorabile (pe furtună).



3. Activități desfășurate la bordul navei

Anumite pericole sunt comune tuturor tipurilor de nave. Insectele sunt foarte rezistente și pot fi întâlnite aproape oriunde, au fost găsiți șobolani în cale, iar persoanele pot arunca oriunde șervețele care nu trebuie atinse.

Echipamentele de la bordul navei: Nu încercați niciodată să examinați echipamentele aflate la bordul unei nave până când nu ați consultat în prealabil o persoană responsabilă. Interferența necalificată cu echipamentele de protecție, aparatul de navigație sau sistemele electrice poate afecta navigabilitatea navei, punând în pericol siguranța pasagerilor și a echipajului. Aceasta constituie infracțiune penală.

Zonele destinate pasagerilor și cabinele echipajului: În momentul în care examinați aceste zone, fiți atenți la obiectele ascuțite care pot fi ascunse în tapițerie. În cazul în care mutați anumite echipamente de protecție, de exemplu, veste de salvare, trebuie să le puneți înapoi înainte să părăsiți nava.

Compartimente de depozitare și vestiare: Fiți atenți la substanțele chimice și echipamentele periculoase. Verificați și solicitați asistența echipajului în cazul în care nu sunteți sigur ce anume conține zona în cauză.

Toalete: Deși prezintă pericole potențiale la adresa sănătății, sub forma acelor hipodermice aruncate etc., toaletele pot conține, în egală măsură, substanțe chimice de curățare și dezinfectanți corozivi. În cazul în care trebuie să inspectați aceste zone, purtați îmbrăcămintea și echipamentele de protecție corespunzătoare, în special mănuși, și spălați-vă imediat pe mâini.

Bucătării: Aparatele electrice de gătit funcționează la tensiuni ridicate și pot fi fierbinți. Aveți grijă la sticla spartă etc. din pungile și coșurile de gunoi. Anumite nave sunt echipate cu ascensoare de bucătărie. Acestea sunt în special periculoase și nu trebuie utilizate drept căi de acces.

Cale: Calele pot fi în special periculoase, mai ales dacă se află în desfășurare activități de încărcare sau descărcare. Solicitați permisiunea de a intra. Purtați îmbrăcămintea de protecție corespunzătoare și o cască de protecție. Fiți vigilent întrucât este posibil ca mărfurile să se fi deplasat pe parcursul călătoriei, în special dacă condițiile meteorologice au fost nefavorabile. Unele mărfuri pot absorbi oxigen sau pot elibera alte gaze; ar trebui să se utilizeze echipamente de monitorizare a gazelor în cazul în care există îndoieli cu privire la atmosferă dintr-o cală de marfă.

Atenție: Consultați legislația și orientările naționale în momentul în care lucrați în astfel de medii periculoase.


3.1 Care sunt pericolele?

Nivelul de gravitate a pericolelor de la bordul unei nave variază. Sunteți autorizat să examinați și să eșantionați mărfurile de la bordul unei nave numai dacă nu există o altă alternativă. Este necesară o formare cuprinzătoare prealabilă accesului în astfel de medii. Nu trebuie să începeți niciodată lucrările fără a informa comandantul navei sau responsabilul de punte.

Câteva dintre cele mai importante pericole sunt enumerate mai jos:

PericolContramăsură
Activități desfășurate pe cont propriu: Există pericolul ca, atunci când lucrați pe cont propriu, să vă blocați sau să vă răniți, fiind astfel incapabil să solicitați ajutor.Activități desfășurate pe cont propriu: Evitați să lucrați pe cont propriu. Dacă sunteți obligat să faceți acest lucru, păstrați o bună comunicare cu persoana responsabilă de siguranța dumneavoastră și notificați întotdeauna o altă persoană cu privire la intențiile și locația dumneavoastră înainte de a începe activitatea. Nu uitați să vă verificați stația radio înainte să părăsiți biroul.
Iluminatul: Comandantul navei este obligat să vă pună la dispoziție aparatele de iluminat corespunzătoare, însă acest lucru nu este întotdeauna posibil.Iluminatul: În cazul în care aparatele de iluminat corespunzătoare nu sunt disponibile, de exemplu, pentru deschiderea trapelor sau a ușilor, poate fi utilizată o lanternă cu siguranță intrinsecă sau un proiector de lucru corespunzător.
Alunecări și căderi: Puntea navei poate fi umedă sau acoperită cu combustibil sau reziduuri de pește, ceea ce sporește riscul de alunecare.Alunecări și căderi: Purtați pantofii/cizmele antistatice și antiderapante corespunzătoare. Acordați o atenție sporită echipamentelor tehnice din apropierea punții, unde pot fi vărsați lubrifianți sau dacă ați identificat mărfuri care curg.
Echipamente tehnice: În momentul ancorării navei o varietate de echipamente tehnice pot fi funcționale, inclusiv:
  • echipamente de ventilație;
  • generatoare;
  • troliuri;
  • mașini de mutare a mărfurilor, inclusiv autostivuitoare cu furcă, macarale, benzi transportoare sau ascensoare.
Echipamente tehnice: Păstrați distanța față de echipamentele tehnice în mișcare și purtați îmbrăcăminte de înaltă vizibilitate și o cască de protecție. Atenție: Operatorul poate avea o vizibilitate limitată, în special în interiorul calei. Trebuie să respectați instrucțiunile agenților sau ale echipajului.

Atenție: În bazinele tidale, liniile de amarare ale navei pot necesita ajustări cu ajutorul troliurilor. Păstrați distanța față de aceste operațiuni.
Azbest: Navele moderne nu ar trebui să conțină azbest periculos, însă cele vechi pot conține azbest ca izolant ignifug sau termic.Azbest: Acordați o atenție specială navelor vechi sau navelor înmatriculate în țările cu standarde mai scăzute. Nu umblați la materialul izolant din jurul țevilor. În cazul în care considerați că pot exista riscuri, părăsiți imediat zona și înștiințați comandantul navei.
Echipamentele de la bordul navei: Vi se poate oferi ocazia să utilizați echipamentele de protecție de la bordul navei. Cu toate acestea, nu trebuie să le utilizați în cazul în care nu ați primit formarea adecvată și nu sunteți convinși că acestea funcționează în mod corespunzător.Echipamentele de la bordul navei: Utilizarea echipamentelor furnizate de către comandantul navei nu ar trebui să fie obligatorie. Dacă este necesar, trebuie utilizate întotdeauna echipamentele oficiale, cu pregătirea corespunzătoare.
Depozite frigorifice: Depozitele frigorifice pot fi prevăzute cu mecanisme de autoblocare, cu un mediu special pentru conservarea mărfurilor. Acestea sunt adesea conservate la o temperatură mai mică sau egală cu -25 °C.Depozite frigorifice:
  • Trebuie să existe întotdeauna o persoană la ieșire la care să apelați în cazul în care întâmpinați dificultăți.
  • Verificați dacă există suficient oxigen și dacă nu există alte gaze periculoase în depozit înainte să intrați.
  • Purtați îmbrăcăminte izolantă pentru a vă proteja de frig.
  • Petreceți cât mai puțin timp în depozitul frigorific pentru a vă asigura că temperatura corpului nu scade prea mult.
Contactul cu combustibili și alte scurgeri: Este posibil să întâlniți anumite scurgeri de combustibil sau mărfuri care curg. Combustibilul sau mărfurile respective pot fi periculoase, prin contact sau inhalare.Contactul cu combustibili și alte scurgeri: În cazul în care constatați că un container este spart, verificați dacă a fost identificat. Cu excepția cazului în care a fost declarat sigur de către o persoană competentă, părăsiți imediat zona și înștiințați comandantul navei. Evitați orice contact cu scurgerile, chiar și cu cele considerate sigure, întrucât puteți suferi o reacție dermatologică. Consultați medicul în cazul în care apar anumite simptome.

Atenție: Chiar și substanțele chimice care sunt sigure luate separat pot reacționa atunci când sunt combinate (sau cu vapori de apă), degajând fum toxic sau suficientă căldură pentru a cauza răni sau a declanșa un incendiu.
Zgomot excesiv: În momentul ancorării navei, o varietate de echipamente zgomotoase pot fi funcționale, inclusiv:
  • echipamente de ventilație;
  • generatoare;
  • troliuri;
  • mașini de mutare a mărfurilor, inclusiv autostivuitoare cu furcă, macarale, benzi transportoare sau ascensoare.
Zgomot excesiv: Trebuie să evaluați riscurile și să limitați expunerea sau să utilizați apărători pentru urechi. Expunerea prelungită chiar și la niveluri moderate de zgomot vă poate afecta auzul.

Atenție: Zgomotul excesiv poate împiedica comunicarea și conștientizarea altor pericole.
Spații închise: Conform celor menționate anterior, spațiile închise de la bordul navelor, inclusiv:
  • tancurile de balast,
  • vestiarele de depozitare,
  • calele și tancurile, și
  • compartimentele de mașini și de echipamente tehnice
pot ridica o gama variată de pericole, inclusiv fum și substanțe toxice.
Spații închise: Nu accesați niciodată spațiile închise în lipsa formării și a echipamentelor corespunzătoare. Trebuie să efectuați întotdeauna o evaluare a riscurilor și să solicitați permisiunea comandantului navei sau a responsabilului de punte înainte de a accesa un spațiu închis.



Pentru informații suplimentare trebuie să consultați legislația și orientările administrației naționale.



Orientările din prezenta secțiune servesc drept atenționare cu caracter general privind riscurile care pot fi întâlnite pe parcursul procedurii de examinare și de eșantionare, precum și echipamentele de protecție pe care ar trebui să le utilizați și măsurile de securitate pe care ar trebui să le adoptați.


Revizuiri
Versiune Dată Modificări
1.0 12.10.2012 Prima versiune
1.1 10.02.2021 Current version