1. La ce folosește?
Echipamentele de protecție a mâinilor sunt proiectate să vă apere împotriva unei game variate de pericole, inclusiv:
- tăieturi și abraziuni;
- temperaturi extreme;
- iritații ale pielii și dermatită, precum și
- contactul cu substanțe toxice sau corozive.
Sunt disponibile diferite tipuri de echipamente de protecție a mâinilor, în funcție de pericolele probabile. Cel mai des întâlnite sunt mănușile, care pot fi fabricate din diverse materiale. De asemenea, cremele protectoare reprezintă un tip de protecție a mâinilor și pot fi utilizate pentru a igieniza pielea
Atenție: Cremele protectoare nu oferă o bună protecție împotriva iritării pielii și a dermatitei, care pot apărea în urma contactului cu diferite uleiuri și alte substanțe chimice. Acestea nu trebuie utilizate în locul mănușilor, ci ca supliment al acestora. Pentru a fi eficiente, cremele protectoare trebuie aplicate pe mâinile curate, de la încheietură până la antebraț, înainte de punerea mănușilor.2. Câte tipuri sunt disponibile?
Tipul de mănuși | Aplicație |
Din latex, de unică folosință | Mănuși standard de unică folosință |
Mănuși de unică folosință (medicale), dar nu din latex, de exemplu, din nitril | Examinarea unor substanțe chimice necunoscute, a drogurilor, pătarea pielii, boli contagioase (de exemplu, hepatită) |
Mănuși din PVC | Manipularea motorinei și a altor combustibili de același tip, a unor substanțe chimice comune |
Mănuși din cauciuc mulate/mănuși industriale (adecvate pentru percheziționarea toaletelor de la bordul aeronavelor, a compartimentelor de mașini etc.) | Protecție împotriva excrementelor, a dezinfectanților, a substanțelor chimice de uz casnic, a motorinei și a altor combustibili de același tip |
Mănuși din bumbac cu palme din piele (adecvate pentru examinarea mărfurilor și percheziționarea la locul de muncă) | Protecție împotriva așchiilor, a abraziunilor și a tăieturilor minore (de exemplu, din cauza asperităților sau a muchiilor ascuțite) |
Mănuși din piele cu regim intens de utilizare și din aramidă | Protecție împotriva tăieturilor și a abraziunilor (obiecte ascuțite) |
Mănuși din nailon (pentru a urca la bordul navelor etc.) | Palmele antiderapante permit o bună prindere a obiectelor și oferă o protecție limitată a mâinilor |
Atenție: Mănușile trebuie depozitate în mod corespunzător și înlocuite regulat. Atât cauciucurile naturale, cât și cele artificiale se descompun în timp și pot să nu ofere un nivel corect de protecție.
În scopul eșantionării, expunerea la o substanță chimică trebuie să fie scurtă, dar este important să înțelegeți riscurile pe care le pot prezenta mănușile și capacitățile de protecție ale acestora. De obicei, se folosesc următorii termeni:
- Permeabilitate – procesul prin care substanța chimică pătrunde prin mănușă la nivel molecular. Rata de permeabilitate indică cât timp poate fi purtată mănușa. Mănușile cu o rată de permeabilitate scăzută sunt cele mai bune.
- Penetrare – debitul masic de substanțe chimice prin găuri, cusături sau alte defecte ale mănușii.
- Degradare – alterarea uneia sau a mai multor proprietăți fizice ale mănușii de protecție ca urmare a expunerii la o substanță chimică.
- Timp de perforare – intervalul de timp dintre primul contact cu mănușa și detectarea substanței chimice în interiorul acesteia. Această informație este menționată în diagrama de compatibilitate chimică. Timpul de perforare al unei mănuși rezistente la substanțe chimice trebuie să fie de peste 30 de minute.
În fine, este important să se evite expunerea involuntară la substanța chimică atunci când se îndepărtează mănușile.
Mănușile de protecție împotriva substanțelor chimice trebuie să fie conforme cu standardul EN374, care prevede diferite niveluri de protecție:
Protecție de bază: Impermeabilitate și protecția împotriva contaminării biologice |
Tip A: Mănușă de protecție cu rezistență la permeabilitate de cel puțin 30 de minute pentru cel puțin 6 substanțe chimice testate |
Tip B: Mănușă de protecție cu rezistență la permeabilitate de cel puțin 30 de minute pentru cel puțin 3 substanțe chimice testate. |
Tip C: Mănușă de protecție cu rezistență la permeabilitate de cel puțin 10 minute pentru cel puțin 1 substanță chimică testată |
 |
 |
 |
 |
Trebuie să vă asigurați că mănușa asigură o protecție adecvată împotriva substanței chimice în cauză și pe durata necesară pentru finalizarea eșantionării.
Există alte câteva standarde care prevăd marcaje pentru diferite tipuri de protecție:
EN 388 Protecție mecanică împotriva abraziunilor și a tăieturilor |
EN 407 Protecție împotriva căldurii/focului |
EN 511 Protecție împotriva frigului/înghețului |
EN 16350 Protecție electrostatică |
 |
 |
 |
(niciun marcaj anume) |
3. Unde trebuie purtate echipamentele de protecție a mâinilor?
Trebuie să purtați echipamentele de protecție a mâinilor ori de câte ori există riscul de rănire sau îmbolnăvire pe parcursul desfășurării activității profesionale.
Atunci când purtarea echipamentelor de protecție a mâinilor la sediul comerciantului este obligatorie, va fi afișat în mod normal un semn similar celui indicat
aici. În majoritatea cazurilor, acesta indică obligativitatea purtării de mănuși, cu excepția cazului în care există pericolul ca acestea să rămână prinse în aparate sau dacă este important să se păstreze o anumită flexibilitate de mișcare.
Mănușile de unică folosință trebuie purtate în combinație cu alte echipamentele individuale de protecție atunci când agenții manipulează mărfuri periculoase sau substanțe chimice cu compoziție necunoscută, precum și agenți infecțioși, sânge și alte lichide corporale.
Este posibil să fie necesare straturi suplimentare de mănuși care să asigure o protecție mai mare sau protecția împotriva unei combinații de riscuri chimice/biologice și fizice.
4. Care sunt limitele?
Mănușile din PVC nu trebuie purtate la temperaturi foarte scăzute deoarece devin rigide.
Mănușile din piele cu regim intens de utilizare sau cele din bumbac pot deveni incomode dacă sunt purtate pentru perioade lungi de timp, în special într-un mediu călduros.
Mănușile nu oferă niciun fel de protecție pentru încheieturi sau antebrațe. Dacă există riscul de vătămare a acestor părți ale corpului, trebuie purtate mănuși de protecție pe care să le introduceți pe sub mânecile altor haine. Aceasta reduce riscul de scurgeri de produs pe brațe și în interiorul mănușii.
La manipularea substanțelor chimice, expunerea trebuie redusă la minimum. Deși FDS poate recomanda purtarea mănușilor, acestea vă pot proteja doar o perioadă limitată de timp. Substanța chimică poate degrada mănușa sau poate pătrunde prin mănușă chiar după o perioadă de timp destul de scurtă. În caz de îndoieli, puteți solicita consiliere sau puteți contacta personalul sau contractanții instruiți corespunzător pentru a efectua eșantionarea.
5. Cum le întrețin?
Puteți păstra majoritatea mănușilor în condiții bune prin curățarea și depozitarea acestora în conformitate cu instrucțiunile producătorului. Următoarele instrucțiuni specifice vor prelungi durata de viață a anumitor mănuși:
- Mănușile din PVC trebuie curățate prin spălarea regulată a suprafeței externe — dacă le murdăriți, eficiența acestora va scădea mult.
- Mănușile din cauciuc natural (latex) se pot deteriora ușor. Nu le lăsați să intre în contact cu uleiuri, grăsimi, terebentină sau alți solvenți. De asemenea, trebuie:
- să le spălați cu săpun și apă în cazul în care au fost utilizate pentru manipularea acizilor puternici sau a alcaliilor;
- să le depozitați într-un recipient rezistent, într-un loc răcoros și aerisit, atunci când nu le utilizați;
- să vă asigurați că aveți mâinile curate și uscate înainte de a le purta;
- să spălați periodic interiorul cu săpun și apă și să le lăsați să se usuce în totalitate și
- să nu le purtați pentru o perioadă mai îndelungată decât este absolut necesar.
Mănușile de unică folosință se utilizează pentru o singură operațiune și odată utilizate trebuie eliminate — dar rețineți că probabil vor trebui tratate ca deșeuri periculoase. În special la manipularea mărfurilor periculoase, a substanțelor chimice cu compoziție necunoscută, precum și a agenților infecțioși, trebuie înlăturate cu deosebită grijă pentru a se evita contaminarea secundară.
Trebuie să plasați toate mănușile contaminate într-o pungă separată închisă strâns spre a fi eliminate prin incinerare de către o companie autorizată de eliminare a deșeurilor.
Trebuie acordată atenție și punerii și înlăturării corecte a mănușilor pentru a se evita contaminarea încrucișată.
Pentru mai multe informații, trebuie să vă consultați legislația și la orientările administrației naționale din țara dumneavoastră.