Lichide petroliere
Definiție

(lista codurilor SA acoperite de această fișă)
Produse petroliere în vrac; combustibili minerali, uleiuri minerale și produse obținute prin distilarea acestora, de exemplu, benzină, kerosen, motorină, păcură, lubrifianți; esteri monoalchilici de acid gras (FAMAE) și alți biocombustibili; amestecuri de FAMAE cu combustibili minerali și alte produse similare.

Pentru eșantionarea combustibililor și a lubrifianților sub formă de pastă cremoasă sau solidă, a se vedea fișa specifică pentru “Ceară”.

Pentru deșeurile de uleiuri, a se vedea fișa specifică pentru “Deșeuri”.

Pentru produsele în ambalaje pentru vânzarea cu amănuntul, a se vedea fișa specifică: “Ambalaje pentru vânzarea cu amănuntul și produse finite“.

Lichide petroliere
Cantitatea minimă recomandată pentru fiecare eșantion 0,5 l

0,1 l în cazurile în care este necesar doar testul cu marker

1 l de benzină atunci când este necesară stabilirea cifrei octanice prin metoda motorului
Standarde aplicabile (ISO și norme UE) și legislație relevantă
  • ISO 3170: Produse petroliere lichide. Eșantionare manuală.
  • EN 14275: Carburanți pentru autovehicule. Evaluarea calității benzinei și a motorinei. Eșantionare la pompele de distribuire ale benzinăriilor din cadrul rețelelor și benzinăriilor private din afara rețelelor.
  • ISO 1998-5 Industria petrolieră. Terminologie. Partea 5: Transport, depozitare, livrare.
  • ISO 3171 Produse petroliere lichide. Eșantionarea automată din conducte.
Trebuie de asemenea să consultați legislația națională și orientările naționale privind eșantionarea.

Echipamente necesare
Instrumentul de eșantionare recomandat în funcție de metoda utilizată
  • Prelevator pompă de vid (L01-01).
  • Vas de imersie (L02-01).
  • Prelevator tip pipetă (L03-01).
  • Lingură de prelevare (L04-01).
  • Echipament de eșantionare automată continuă sau manuală, de exemplu prelevatorul pe conductă (L06-01). Echipamentul include nu numai un dispozitiv de eșantionare automată care extrage eșantioanele din conductă, ci și o sondă adecvată, conducte de legătură, echipament auxiliar etc. Toate acestea trebuie să păstreze integritatea eșantionului.
  • Vas de amestec și vas pentru deșeurile rezultate în urma spălării
  • Pâlnie
Recipiente de utilizat pentru eșantionare Recipientele trebuie să fie fabricate din plastic rezistent la lichide petroliere (PP sau PET), sticlă sau metal cu dopuri de plută sau capace de plastic corespunzătoare (nu din cauciuc).
  • Sticlă de plastic de dimensiuni normale, 100-500 ml, cu deschizătură mică și cu închidere etanșă împotriva scurgerilor (P01, P06, P07).
  • Recipient din sticlă închisă la culoare, de dimensiuni mari, 500-1 000 ml, cu închidere etanșă împotriva scurgerilor (G01).
  • Bidoane de metal de dimensiuni mari, 500-1 000 ml, cu închidere etanșă împotriva scurgerilor (M01).
Lăsați un spațiu gol de minimum 10 % în recipient pentru a permite expansiunea termică!
  • Pentru benzină - doar recipiente din sticlă sau metal, capacitate de cel puțin 1 l
Măsuri de siguranță și evaluarea riscurilor Vă rugăm să consultați legislația națională și orientările privind sănătatea și siguranța.
  • A se vedea FTS sau ADR, în cazul în care acestea sunt disponibile.
  • Acordați atenție semnelor de siguranță și de avertizare.
  • Purtați echipamentul individual de protecție.
  • Trebuie să cunoașteți și să respectați toate instrucțiunile de sănătate și siguranță din cadrul evaluării locale a riscurilor și/sau al practicilor de siguranță în muncă de la locul unde urmează să aibă loc eșantionarea.
  • Lichide și vapori extrem de inflamabili (de exemplu, benzină). Trebuie adoptate măsuri de precauție pentru a preveni izbucnirea incendiilor provocate de electricitatea statică.
  • A nu se preleva eșantioane pe timp de furtună cu descărcări electrice sau grindină.
  • Înainte de eșantionare, operatorul trebuie să împământeze toate încărcăturile statice acumulate, prin atingerea unei părți din structura cisternei la o distanță de cel puțin 1 m de locul eșantionării.
  • În cazul în care activitatea de eșantionare vă obligă să accesați spațiul din partea superioară a unei cisterne, trebuie să fie prezente cel puțin două persoane echipate cu echipamentul individual de protecție corespunzător.
  • Cisterne cu acoperiș flotant. Dacă este posibil, eșantionați întotdeauna aceste cisterne de pe pasarela sau platforma de acces amplasată deasupra acoperișului, întrucât, în spațiul acoperișului, se pot acumula vapori toxici sau inflamabili. În cazul în care urcarea pe acoperiș este necesară, trebuie să existe cel puțin două persoane care să poarte echipamente corespunzătoare de protecție respiratorie, cu excepția cazului în care se demonstrează că atmosfera de deasupra acoperișului este sigură.
  • Orice echipament folosit trebuie să fie în mod intrinsec sigur.
Echipamentul individual de protecție:
  • Protecția mâinilor: din material insolubil în hidrocarburi, cum ar fi mănuși din PVC și mănuși de protecție.
  • Protecția ochilor: ochelari de protecție, măști sau un echipament de protecție a feței (dacă este necesar).
  • Protecție respiratorie: cu filtru adecvat pentru vaporii organici (dacă este necesar).
  • Protecția picioarelor: cizme antistatice și antiderapante.
  • Protecția corpului: îmbrăcăminte de protecție din bumbac, in sau lână (nu din fibre sintetice), ignifugă și antistatică.
  • Căști de protecție, apărători pentru urechi și curea de siguranță: dacă este necesar.

Plan de eșantionare
Tip de transportProcedură
Transport destinat vămuirii Un eșantion colectiv este format dintr-un număr adecvat de eșantioane elementare selectate în mod aleatoriu sau sistematic din întregul transport. În cazul în care nu există îndoieli cu privire la omogenitatea transportului, se prelevează, de obicei, un eșantion elementar care reprezintă mărfurile acoperite de aceeași declarație vamală.

Cisterne cilindrice stabile din metal, verticale sau orizontale Un eșantion colectiv format din unul sau mai multe eșantioane primare prelevate de la diferite înălțimi, în funcție de nivelul lichidului din cisternă și de numărul de cisterne selectate în mod aleatoriu sau sistematic din întregul transport, a se vedea Eșantionarea lichidelor din secțiunea Generalități.

Pentru un nivel al lichidului >3 m se prelevează, de obicei, eșantioane de la cel puțin trei înălțimi: aproximativ 15 % din partea inferioară, de la mijloc în sus și aproximativ 15 % de la suprafața produsului din fiecare lot.

Verificați omogenitatea lotului — în cazul în care există îndoieli cu privire la omogenitatea acestuia, prelevați mai multe eșantioane primare. Trebuie să se preleveze mai multe eșantioane colective din cisterne în cazul în care acestea conțin produse sau loturi diferite.

Un eșantion colectiv este pregătit din eșantioane primare prelevate din aceeași cisternă. În cazul în care eșantionul colectiv corespunde mai multor cisterne, acesta trebuie să includă părți proporționale din fiecare cisternă eșantionată.

De obicei, eșantionul este prelevat prin deschiderile din partea superioară, prin trapă sau cu ajutorul unor robinete speciale de eșantionare poziționate pe partea laterală a cisternei, la înălțimile corecte. De asemenea, se poate utiliza eșantionarea transversală. Se poate utiliza și o pompă de vid în cazul în care adâncimea de la care se prelevează eșantionul nu depășește 4 m, iar vâscozitatea lichidului nu este prea mare.

Eșantioanele pot fi prelevate și în timpul încărcării sau al descărcării, în timp ce combustibilul este mutat.
Nave maritime Majoritatea navelor maritime dispun de facilități pentru eșantionarea în conductă. Nu se pot preleva manual eșantioane, din cauza reglementărilor privind siguranța și mediul. Navele utilizează sisteme etanșe la aer pentru a permite recuperarea gazelor inflamabile.

De obicei, capacitatea totală a unei nave pentru transportul maritim de mărfuri lichide este împărțită într-o serie de zone independente (rezervoare, secțiuni, compartimente etc.), care pot avea diferite dimensiuni. Procedurile de eșantionare și formarea de eșantioane colective sunt identice cu cele utilizate pentru cisternele cilindrice stabile din metal, verticale sau orizontale. Se prelevează eșantioane elementare din fiecare cisternă.

Un eșantion colectiv este pregătit din eșantioane primare prelevate din aceeași cisternă. În cazul în care eșantionul colectiv este prelevat din mai multe cisterne, acesta trebuie să includă părți proporționale din fiecare cisternă eșantionată.
Tancuri cu combustibil Tancurile cu combustibil conțin combustibil pentru motorul navelor maritime sau fluviale. Forma tancurilor cu combustibil este adaptată astfel încât acestea să poată fi poziționate în locuri care nu pot fi utilizate în alte scopuri. De obicei, conducta de alimentare are o formă neregulată. În unele cazuri, este posibil să se preleveze un eșantion prin conducta de alimentare sau de la robinetul separatorului de apă și/sau de la unitatea de filtrare. Dacă se observă apă sau sedimente în eșantioane, acestea trebuie să fie eliminate și trebuie să se preleveze un eșantion atunci când nu mai există semne ale existenței apei sau a sedimentelor. Acest eșantion este utilizat pentru testarea markerului de combustibil utilizat.
Autocisterne și autocisterne cu încărcare prin partea superioară Vagoanele-cisternă și autocisternele pot fi considerate cisterne cilindrice orizontale.

Un eșantion colectiv format din unul sau mai multe eșantioane primare prelevate de la diferite înălțimi, în funcție de nivelul lichidului din cisternă și de numărul de cisterne selectate în mod aleatoriu sau sistematic din întregul transport, a se vedea Eșantionarea lichidelor din secțiunea Generalități.

De obicei, pentru un nivel al lichidului < 3 m se prelevează un eșantion din mijlocul cisternei. Verificați omogeneitatea lotului - în cazul în care există îndoieli cu privire la omogenitatea acestuia, prelevați mai multe eșantioane primare. Pentru cisternele care conțin produse sau loturi diferite, trebuie să se preleveze eșantioane colective separate.

Un eșantion colectiv este pregătit din eșantioane primare prelevate din aceeași cisternă. În cazul în care eșantionul colectiv corespunde mai multor cisterne, acesta trebuie să includă părți proporționale din fiecare cisternă eșantionată.

De obicei, eșantionul este prelevat prin deschiderile din partea superioară, prin trapă sau cu ajutorul unor robinete speciale de eșantionare poziționate pe partea laterală a cisternei, la înălțimile corecte. De asemenea, se poate utiliza eșantionarea transversală. Se poate utiliza și o pompă de vid în cazul în care adâncimea de la care se prelevează eșantionul nu depășește 4 m, iar vâscozitatea lichidului nu este prea mare.

Eșantioanele pot fi prelevate și în timpul încărcării sau al descărcării, în timp ce combustibilii sunt mutați.
Combustibili mutați Un eșantion colectiv: atunci când produsul este mutat mecanic cu ajutorul gravitației, al pompelor sau al altor echipamente, pot exista supape de derivație pe partea laterală a conductei de combustibil, care permit prelevarea eșantioanelor la intervale regulate, determinate de viteza de mișcare a fluxului de combustibil, a se vedea Prelevarea de eșantioane din mărfurile în mișcare din secțiunea Generalități.

Această procedură este utilizată și pentru eșantionarea autocisternelor cu încărcare prin partea inferioară în timpul încărcării și al descărcării:
  • Eșantionul se prelevează numai pe parcursul încărcării sau descărcării combustibilului în locurile desemnate, de exemplu, o benzinărie sau rafinărie, sau prin intermediul unui sistem de pompare închis, cu recuperarea vaporilor.
  • Eșantionarea este efectuată cu ajutorul unui echipament pentru eșantionarea automată continuă sau manuală, care transferă probe egale de lichid din conductă în recipientul pentru eșantioane.
  • Înainte de prelevarea unui eșantion, echipamentul de eșantionare, robinetul și tubul trebuie să fie clătite cu produsul eșantionat de aproximativ trei ori.
  • Eșantionul este prelevat direct în sticla pentru eșantioane (sau în vasul de amestec) când aproximativ 20 %, 50 % și 80 % din volumul total a fost descărcat.
Pompe de alimentare din spații comerciale/benzinării Un eșantion colectiv de combustibil este prelevat cu ajutorul furtunului de la pompa de alimentare.

Trebuie eliminați cel puțin 4 l de combustibil înainte de eșantionare în cazul în care nu există dovezi care să indice faptul că tubul pompei de alimentare conține combustibil proaspăt.

Recipientul pentru eșantioane destinat colectării de eșantioane finale este umplut direct cu eșantionul cu ajutorul unei pâlnii sau al unui tub de extensie, pentru a preveni evaporarea combustibilului. Recipientul pentru eșantioane trebuie umplut încet, pentru a preveni formarea spumei.

Recipientul trebuie umplut la maximum 80-90 % din volum, pentru a permite expansiunea termică.
Combustibili din rezervoarele autovehiculelor Eșantionul se prelevează de la gura rezervorului de combustibil, de obicei cu ajutorul unei pompe de vid sau al unui prelevator tip sondă și vărsat direct în recipientele pentru eșantioane.
Butoaie, canistre, bidoane și alte recipiente de mână similare Unul sau mai mult eșantioane colective: din eșantioane primare (unul sau mai multe, în funcție de omogenitatea produsului și de numărul de recipiente) prelevate din centrul fiecărui recipient selectat în mod aleatoriu sau sistematic din întregul transport, a se vedea Prelevarea de eșantioane din ambalajele pentru transport din secțiunea Generalități.

Se prelevează cantități egale de eșantioane primare din diferite recipiente de transport aflate în diferite poziții în vehiculul de transport sau în magazia de depozitare.

Un eșantion colectiv poate fi format numai din recipiente care aparțin aceluiași lot din cadrul aceluiași transport. În cazul în care există mai multe loturi, acestea trebuie identificate și eșantionate separat.

Dacă este posibil, omogenizați întotdeauna în mod corespunzător conținutul recipientului.

Eșantionarea este efectuată cu ajutorul unei pompe de vid, diferite prelevatoare tip pipetă sau alte prelevatoare corespunzătoare.

În cazul în care un eșantion este prelevat dintr-un singur recipient (de exemplu, un butoi), acesta se varsă direct din prelevator în recipientul pentru eșantioane.

Manipularea eșantioanelor
Observații generale Eșantionarea automată continuă (combustibili mutați) este întotdeauna metoda preferată față de eșantionarea manuală.

De obicei, țițeiul și păcura reziduală nu sunt omogene. Numărul de eșantioane primare urmează să fie convenit de toate părțile implicate, cu excepția cazului în care se aplică eșantionarea automată continuă. Când nu se poate obține acordul tuturor părților implicate (pentru asigurarea respectării normelor sau când proprietarul este necunoscut), eșantionul se prelevează prin utilizarea planurilor de eșantionare descrise mai sus.

De obicei, benzina și produsele distilate sunt omogene, însă acestea sunt adeseori transportate în cisterne care conțin separat apă în partea inferioară. Eșantionarea manuală în conformitate cu procedurile prevăzute mai jos este acceptabilă. Când sticla pentru eșantioane conține apă în mod vizibil, măsurați stratul de apă din cisternă. Eliminați eșantionul și prelevați un nou eșantion din combustibilul aflat deasupra stratului de apă. Aceeași procedură se aplică și pentru sedimentele din eșantion.

După obținerea eșantionului, închideți imediat sticla cu un capac etanș și verificați gradul de etanșeitate (test împotriva scurgerilor).

Dacă este posibil, prelevați un eșantion curent direct în sticla pentru eșantioane. Aceasta reduce riscul de absorbție a aerului, pierderea de vapori și contaminarea. Chiar înainte de eșantionare, clătiți sticla cu produsul care urmează să fie eșantionat. Pe perioada verii, pentru substanțele volatile (benzină), utilizați sticle răcite în prealabil.

În cazul în care se utilizează un vas de amestec, acesta trebuie spălat în prealabil cu produsul eșantionat. Se colectează toate eșantioanele elementare din toate punctele de eșantionare, iar după ce au fost amestecate cu atenție, se obține un eșantion colectiv. Pe perioada verii, pentru substanțele volatile (benzină), utilizați un vas de amestec răcit în prealabil.

Eșantionul trebuie manipulat și ambalat într-un loc bine ventilat sau în exterior.

Nu pierdeți din vedere faptul că anumite cantități de impurități și apă reziduală sunt întotdeauna prezente la fundul cisternei.
Formularul de eșantionare Completați formularul de eșantionare. O copie se atașează la eșantioane, iar o alta se păstrează în registru.
Transport Eșantioanele trebuie etichetate pentru a indica natura exactă a pericolului pe care îl prezintă (simboluri sau litere de cod).

Lichidele inflamabile sunt un material periculos, al cărui transport este reglementat de normele ADR. Pot fi aplicate scutiri pentru mărfurile periculoase ambalate în cantități limitate. În cazul în care se utilizează ambalaje combinate (formate dintr-un ambalaj interior și un altul exterior care nu poate fi rupt sau perforat cu ușurință), se permite transportarea unei cantități de maximum 30 l, din care maximum 10 l pot fi produse inflamabile din clasa de pericol 1, de exemplu, benzină, a se vedea Transport din secțiunea Generalități.

Vehiculul de transport trebuie să fie echipat cu un stingător de incendiu corespunzător.
Depozitare A se depozita într-un loc răcoros, întunecat, uscat și bine ventilat, departe de surse de căldură.

A se păstra recipientul închis etanș pentru a preveni pierderea componentelor volatile și contaminarea încrucișată cu alte eșantioane.

A se utiliza un dulap ventilat pentru inflamabile, dacă acesta este disponibil.

Trebuie să se afișeze semne de avertizare corespunzătoare.

Lichide petroliere (extindeți lista)
Cod SA Descriere


Revizuiri
Versiune Dată Modificări
1.0 12.10.2012 Prima versiune
1.1 30.01.2020 Complete text revision