Următoarea secțiune descrie principiile de eșantionare a produselor sub formă de lichide, granule sau pulberi, în vrac sau în ambalaje pentru vânzarea cu amănuntul etc. Ar trebui să se utilizeze procedurile descrise mai jos, cu excepția anumitor produse pentru care pot fi necesare proceduri diferite (de exemplu, mărfurile periculoase).
În sensul vămuirii, prelevați un eșantion colectiv format dintr-un număr adecvat de eșantioane primare, alese în mod aleatoriu sau sistematic din întregul transport. În cazul în care nu există îndoieli cu privire la omogenitatea transportului, se prelevă, de obicei, un eșantion primar care reprezintă mărfurile acoperite de aceeași declarație vamală.
1. Eșantionarea lichidelor
Prezenta secțiune acoperă eșantionarea produselor lichide la temperaturi ambientale.
Capitolul
Informații generale privind eșantionarea oferă câteva informații cu privire la produsele omogene și eterogene. Orientările din următoarele secțiuni explică modul în care ar trebui să eșantionați produsele eterogene, fiind necesare mai multe eșantioane primare pentru a garanta că eșantionul este reprezentativ.
În unele cazuri, poate fi dificil sau imposibil să prelevați mai mult de un singur eșantion. Cu toate acestea, în cazul în care nu există îndoieli cu privire la omogenitatea produsului, se poate preleva un singur eșantion ca eșantion reprezentativ pentru transportul respectiv.
Puteți fi sigur că lichidul poate fi considerat omogen în cazul în care:
- natura lichidului nu permite depunerea sau stratificarea componentelor sale (de exemplu, lichidele alcoolice) sau
- produsul lichid s-a omogenizat prin amestecare, agitare sau trecerea prin pompe pentru lichide înainte de eșantionare.
În cazul în care produsele nu sunt omogene din cauza naturii lor, iar omogenizarea nu este posibilă, trebuie prelevat un număr mai mare de eșantioane primare din diverse locuri (de la diverse adâncimi) pentru a se asigura obținerea unui eșantion reprezentativ. În cazul în care există motive serioase de îngrijorare cu privire la obținerea unui eșantion reprezentativ, consultați laboratorul vamal cu privire la planul de eșantionare.
1.1 Prelevarea de eșantioane din cisterne
 | 1 – suprafața lichidului 2 – eșantion de la suprafață – prelevat de la suprafață 3 – eșantion din vârf – la aproximativ 10-20 cm de suprafața lichidului (în funcție de volumul/înălțimea recipientului) 4 – eșantion din partea superioară – 5/6 din înălțime, de la fund la suprafață 5 – eșantion din partea mijlocie – 3/6 din înălțime, de la fund la suprafață 6 – eșantion din partea inferioară – 1/6 din înălțime, de la fund la suprafață 7 – eșantion de la supapa de evacuare – de la supapa de evacuare 8 – eșantion de pe fundul recipientului
|
Se prelevă cantități egale de eșantioane localizate, din partea superioară, mijlocie și inferioară, din pozițiile nr. 4, 5 și 6 (ilustrate în imagine). Nivelul minim necesar al eșantioanelor primare este ilustrat în următorul tabel:
Nivelul lichidului | Eșantion din partea superioară | Eșantion din partea mijlocie | Eșantion din partea inferioară |
<3 m | | 1 | |
3-4,5 m | 1 | | 1 |
>4,5 m | 1 | 1 | 1 |
Pentru prelevarea eșantioanelor, pot fi utilizate vase de imersie (Instrumentele de eșantionare
L02-01 și
L02-02). Prelevatorul este coborât prin gura cisternei până când atinge nivelul dorit, apoi este deschis și păstrat în aceeași poziție până când se umple, fiind ulterior ridicat.
În cazul lichidelor foarte vâscoase sau cremoase, sunt necesare mai multe eșantioane primare de la diferite înălțimi. De asemenea, poate fi utilizat un prelevator pentru
eșantionarea transversală (vas de imersie L02-01) în vederea prelevării de eșantioane din cisterne.
De asemenea, poate fi utilizată o pompă de vid (Instrumentul de eșantionare
L01-01) în cazul în care adâncimea de la care urmează să fie prelevat eșantionul nu depășește 4 m și în funcție de vâscozitatea lichidului. Ar trebui prelevate cantități egale de eșantioane localizate, din partea superioară, mijlocie și inferioară.
Eșantioanele primare din toate locurile/nivelurile de eșantionare sunt colectate într-un vas de amestec și, după ce au fost amestecate cu atenție, se obține un
eșantion colectiv. În cazul în care există certitudinea că toate cisternele navei conțin același lot (cu proprietăți identice), se poate obține un eșantion colectiv pentru întregul transport prin combinarea eșantioanelor primare prelevate din toate cisternele. Numărul de eșantioane primare care trebuie prelevate este determinat de numărul de cisterne care conțin același produs din același lot. Nu pierdeți din vedere faptul că, la suprafața lichidului sau pe fundul cisternelor, pot exista impurități și/sau apă reziduală.
În cazul în care prelevarea de eșantioane reprezentative din partea superioară a unei cisterne nu este posibilă, eșantionarea trebuie efectuată în momentul descărcării sau încărcării mărfurilor (Instrumentul de eșantionare
L06-01) (Consultați
Capitolul 1.4 Prelevarea de eșantioane din mărfurile în mișcare).
1.2 Prelevarea de eșantioane de pe nave sau barje și din autocisterne sau vagoane-cisternă
Capacitatea totală a unei nave sau barje pentru transportul de mărfuri lichide este de obicei împărțită într-o serie de rezervoare independente (secțiuni, compartimente), care pot avea dimensiuni diferite. Procedurile de eșantionare și de obținere a eșantioanelor colective sunt identice cu cele descrise pentru prelevarea de eșantioane din cisterne. Eșantioanele primare sunt prelevate din fiecare rezervor independent. În cazul în care aveți certitudinea că toate rezervoarele navei conțin același lot, se poate obține un eșantion colectiv pentru întreaga navă prin combinarea eșantioanelor primare prelevate din toate rezervoarele.
Vagoanele-cisternă și camioanele-cisternă pot fi considerate cisterne cilindrice orizontale. În cazul în care aveți certitudinea că toate compartimentele unui vagon-cisternă sau ale unei autocisterne conțin același lot, se poate obține un eșantion colectiv pentru întregul vagon-cisternă/întreaga autocisternă prin combinarea eșantioanelor primare prelevate din toate compartimentele. În cazul în care prelevarea de eșantioane reprezentative din partea superioară a unei cisterne nu este posibilă, eșantionarea trebuie efectuată în momentul descărcării sau încărcării mărfurilor (Instrumentul de eșantionare
L06-01).
În cazul rezervoarelor de combustibil pentru autovehicule, este necesar un singur eșantion. A se consulta fișa privind procedura de eșantionare
Lichide petroliere.
1.3 Prelevarea de eșantioane din ambalajele pentru transport
Eșantionarea poate fi efectuată cu ajutorul unei pompe de vid (Instrumentul de eșantionare
L01-01), al diferitor prelevatoare tip pipetă (Instrumentul de eșantionare
L03-01) sau al altor prelevatoare corespunzătoare, precum Instrumentul de eșantionare
L04-01 sau Instrumentul de eșantionare
L05-01.
Numărul de ambalaje | Numărul de ambalaje care trebuie deschise pentru eșantionare | Cantitatea de eșantioane primare | Cantitatea de eșantioane colective | Cantitatea de eșantioane finale |
2-25 | 2 | Maximum 1 l | Maximum 2 l | 0,5 l |
26-100 | 4 | Maximum 1 l | Maximum 4 l | 0,5 l |
Peste 100 | 10 | Maximum 1 l | Maximum 10 l | 0,5 l |
Dacă este posibil, omogenizați în mod corespunzător conținutul ambalajelor pentru transport înainte de eșantionare. În cazul în care trebuie prelevate eșantioane dintr-un singur ambalaj pentru transport, eșantioanele finale sunt vărsate direct din prelevator în recipientele pentru eșantioane. În cazul în care trebuie eșantionate mai multe ambalaje pentru transport și aveți certitudinea că toate conțin același produs, se prelevă eșantioane primare din diferite ambalaje pentru transport, care sunt ulterior combinate într-un recipient pentru a obține
eșantionul colectiv. După ce se amestecă cu atenție eșantionul colectiv, se obține eșantionul final.
1.4 Prelevarea de eșantioane din mărfurile în mișcare
Dacă este posibil, cel mai reprezentativ eșantion de produs lichid transportat în vrac se poate obține în momentul mutării, utilizându-se, de exemplu, Instrumentul de eșantionare
L06-01. Înainte de prelevarea eșantionului, echipamentul, robinetul și tubul de eșantionare trebuie să fie clătite cu produsul eșantionat. La începutul, la mijlocul și spre sfârșitul descărcării sau încărcării se prelevă minimum trei eșantioane primare, însă trebuie să aveți în vedere cantitatea totală care urmează să fie descărcată și viteza descărcării în momentul determinării numărului de eșantioane primare necesare și a intervalului dintre eșantionări. Eșantionul colectiv se obține prin amestecarea eșantioanelor primare. Eșantioanele finale se pot obține din eșantionul colectiv.
2. Eșantionarea solidelor
Prezenta secțiune descrie metodele de eșantionare a mărfurilor solide sub formă de pulberi, particule aspre sau fine, granule și alte tipuri de produse solide în vrac. Acestea din urmă pot fi transportate în ambalaje sau în vrac în stare liberă.
În cazul în care produsele nu sunt omogene din cauza naturii lor, iar omogenizarea nu este posibilă, trebuie prelevat un număr mai mare de eșantioane primare din diverse locuri (de la diverse adâncimi) pentru a se asigura obținerea unui eșantion reprezentativ. În cazul în care există motive serioase de îngrijorare cu privire la obținerea unui eșantion reprezentativ, consultați laboratorul vamal cu privire la planul de eșantionare.
2.1 Eșantionarea produselor în vrac
În ceea ce privește produsele în vrac transportate neambalate, se prelevă cantități egale de eșantioane primare din cinci sau mai multe poziții din transportul în vrac. Numărul de eșantioane primare care trebuie prelevate depinde de cantitatea mărfurilor, de recipientele în care acestea sunt depozitate și de posibilitățile practice de eșantionare.
Eșantioanele primare sunt colectate într-un vas de amestec și, după ce au fost amestecate cu atenție, se obține un
eșantion colectiv.
Eșantionul final se obține folosind
sistemul de divizare a eșantioanelor.
O viziune de ansamblu asupra cantității transportului și a eșantioanelor care urmează să fie prelevate este specificată în fișele privind procedura de eșantionare pentru fiecare tip de produs. Pentru mărfurile care nu sunt acoperite de o fișă privind procedura de eșantionare, poate fi folosit următorul tabel:
Cantitatea transportului [în tone] | Numărul de eșantioane primare | Dimensiunea eșantionului primar | Dimensiunea eșantionului colectiv | Dimensiunea eșantionului final |
Mai puțin de 15 | 5 | Maximum 1 kg | Maximum 5 kg | 0,5 kg |
16-30 | 8 | Maximum 1 kg | Maximum 8 kg | 0,5 kg |
31-50 | 11 | Maximum 1 kg | Maximum 11 kg | 0,5 kg |
Peste 50 | 11 din primele 50 de tone, apoi 9 la fiecare 50 de tone | Maximum 1 kg | | 0,5 kg |
În cazul în care mărfurile în vrac sunt transportate în vagoane sau camioane, se prelevă eșantioane din fiecare vagon sau compartiment. În acest caz, se selectează puncte specifice pentru a se asigura prelevarea unui eșantion reprezentativ din toate părțile transportului.
În anumite locuri în care se manipulează în mod regulat produse în vrac, se poate instala un dispozitiv automat de eșantionare. Aceste eșantioane pot fi acceptate în scopuri oficiale, cu condiția ca un lucrător vamal să supravegheze întregul proces de eșantionare. Consultați Instrumentele de eșantionare
A01-01.
Vagoane și camioane de până la 15 tone
– 5 puncte de eșantionare
(în mijloc și la aproximativ 500 mm de fiecare parte):
Vagoane între 15 și 30 de tone
– 8 puncte de eșantionare
Vagoane între 30 și 50 de tone
– 11 puncte de eșantionare
În cazul în care aveți certitudinea că toate compartimentele camionului conțin același lot, se poate obține un eșantion colectiv pentru întregul camion prin combinarea eșantioanelor primare prelevate din toate compartimentele.
2.2 Eșantionarea produselor în vrac din ambalaje pentru transport
În funcție de produs și de metoda de transport, pot fi utilizate diferite instrumente de eșantionare: prelevator tip harpon (Instrumentul de eșantionare
S01-01) pentru găurirea ambalajului, diferite prelevatoare zonale (Instrumentul de eșantionare
S02-01), fărașe de prelevare (Instrumentul de eșantionare
S03-01) etc.
În momentul prelevării de eșantioane, aveți în vedere diferitele numere ale loturilor, seriile de producție sau datele de producție. În cazul în care marcajele și numerele de pe toate ambalajele pentru transport sunt identice, puteți preleva mai puține eșantioane primare.
Numărul de ambalaje | Numărul de ambalaje care trebuie deschise pentru eșantionare | Cantitatea de eșantioane primare | Cantitatea de eșantioane colective | Cantitatea de eșantioane finale |
2-25 | 2 | Maximum 1 kg | Maximum 2 kg | 0,5 kg |
26-100 | 4 | Maximum 1 kg | Maximum 4 kg | 0,5 kg |
Peste 100 | 10 | Maximum 1 kg | Maximum 10 kg | 0,5 kg |
Ar trebui să verificați dacă mărfurile care sunt examinate formează un singur transport. În cazul în care există mai multe transporturi, acestea trebuie identificate separat. Verificați dacă mărfurile care urmează să fie eșantionate provin din același lot de producție. În cazul în care loturile sunt diferite, acestea trebuie eșantionate separat. Se poate obține un eșantion colectiv numai din ambalajele aparținând aceluiași lot. Se prelevă cantități egale de eșantioane primare din diferite ambalaje pentru transport din diferite poziții din vehiculul de transport sau magazia de depozitare. Acestea sunt colectate într-un vas de amestec și, după ce au fost amestecate cu atenție, se obține un
eșantion colectiv.
Eșantionul final se obține folosind
sistemul de divizare a eșantioanelor.
Ambalajele deteriorate nu ar trebui utilizate ca parte din eșantionul colectiv. Acestea ar trebui puse deoparte și, dacă este necesar, pot face obiectul unei examinări și al unui raport separate.
2.3 Prelevarea de eșantioane din mărfurile în mișcare
Dacă este posibil, cel mai reprezentativ eșantion de mărfuri în vrac se poate obține în momentul descărcării sau mutării acestora.
La începutul, la mijlocul și spre sfârșitul descărcării sau încărcării se prelevă minimum trei eșantioane primare, însă trebuie să aveți în vedere cantitatea totală care urmează să fie descărcată și viteza descărcării în momentul determinării numărului de eșantioane primare necesare și a intervalului dintre eșantionări.
În cazul în care mărfurile sunt mutate mecanic cu ajutorul benzilor transportoare sau al altor echipamente, pot exista supape de derivație sau jgheaburi care permit prelevarea de eșantioane la intervale regulate din fluxul în mișcare.
Eșantionul colectiv se obține prin amestecarea eșantioanelor primare.
Eșantionul final se obține folosind
sistemul de divizare a eșantioanelor.
În anumite locuri în care se manipulează în mod regulat produse în vrac, se poate instala un dispozitiv automat de eșantionare. Aceste eșantioane pot fi acceptate în scopuri oficiale, cu condiția ca un lucrător să supravegheze întregul proces de eșantionare. Consultați Instrumentele de eșantionare
A01-01.
3. Eșantionarea produselor din ambalajele pentru vânzarea cu amănuntul
Se consideră că un ambalaj pentru vânzarea cu amănuntul este orice ambalaj pregătit special spre a fi vândut unei persoane pentru uz casnic.
Din considerații practice, ar putea fi nevoie să tratați un ambalaj mai mare ca un ambalaj pentru vânzarea cu amănuntul chiar dacă acesta nu este clasificat ca atare în Nomenclatura combinată/TARIC.
Acest lucru se aplică în special în cazul produselor
eterogene, atunci când este necesară prelevarea de ambalaje întregi cu scopul de a obține un
eșantion reprezentativ.
Pentru mai multe informații, consultați fișa specifică
Ambalaje pentru vânzarea cu amănuntul și produse finite.
4. Eșantionarea articolelor
În general, în cazul în care se constată că mărfurile sunt mărfuri din bucăți (de exemplu cherestea, piatră și produse ceramice, piese din metale turnate sau foi metalice sau produse precum dispozitivele și aparatele electronice), ar trebui să luați articolele în ansamblul lor. În cazul în care un articol este de dimensiuni mari, bucata reprezentativă poate fi separată (prin utilizarea unor unelte adecvate, precum fierăstrău, secure și clești) și trimisă în laborator pentru examinare. Articolele de mari dimensiuni (precum tuburile sau foile metalice) pot fi testate imediat utilizând un laborator mobil sau cu ajutorul unor echipamente de diagnosticare mobile. În unele cazuri, fișele tehnice și dovezile fotografice pot reprezenta o alternativă satisfăcătoare la eșantionare. Cu toate acestea, este posibil ca eșantionarea să fie în continuare necesară în unele cazuri, pentru o clasificare completă.
Pentru mai multe informații, consultați fișa specifică
Ambalaje pentru vânzarea cu amănuntul și produse finite.
5. Eșantionarea deșeurilor
Eșantionarea și analiza deșeurilor pot oferi dovezi doar cu privire la compoziția mărfurilor. Ele nu furnizează dovezi conform cărora materialul eșantionat este considerat deșeu. Ar trebui efectuate verificări sau cercetări administrative suplimentare cu privire la circumstanțele mărfurilor respective pentru a confirma clasificarea lor drept deșeuri.
În scopuri specifice de protecție a mediului, este necesară o procedură de eșantionare mai detaliată. Pentru aceste cazuri, recurgeți la proceduri specifice privind eșantionarea sau cereți sfatul unui expert.
Pentru mai multe informații, consultați fișa specifică
Deșeuri.
6. Eșantionarea gazelor
Prezenta secțiune descrie eșantionarea diverselor substanțe chimice, produse și preparate chimice sub formă gazoasă.
Produsele gazoase și gazele lichefiate nu sunt, de obicei, eșantionate de către autoritățile vamale. În cazul în care eșantionarea este cu adevărat necesară, aceste produse ar trebui să fie eșantionate de către persoane care cunosc măsurile de siguranță necesare sau sub supravegherea persoanelor respective. Ele trebuie să fie formate și echipate în mod corespunzător pentru eșantionarea gazelor. În cazul în care există îndoieli, consultați laboratorul vamal competent. În anumite locuri (conducte sau stații de pompare) în care se manipulează în mod regulat gaze în vrac, se poate instala un dispozitiv automat de eșantionare. Aceste eșantioane pot fi acceptate în scopuri oficiale, cu condiția ca un lucrător vamal să supravegheze întregul proces de eșantionare. Consultați Instrumentele de eșantionare
A01-01.
Pentru informații cu privire la eșantionarea GPL, consultați fișa specifică
Gaze petroliere lichefiate (GPL).
6.1 Observații generale
Recipientul de eșantionare (
M10 Butelie pentru gaz) ar trebui să fie pregătit prin clătirea cu gazul care urmează să fie eșantionat și nu trebuie expus la presiune. Numărul de eșantioane primare trebuie să fie convenit de toate părțile implicate, cu excepția cazului în care se aplică eșantionarea continuă automată. În cazul în care compoziția nu este complet omogenă, omogenitatea poate fi mărită cu un mixer static. Caracterul adecvat al materialelor utilizate în cadrul unui sistem de eșantionare depinde de gazul eșantionat. În general, se recomandă utilizarea oțelului inoxidabil. Scaunele de supapă și sigiliile pistoanelor trebuie să fie fabricate dintr-un material (elastic) adecvat pentru utilizarea preconizată a acestuia. Se recomandă ca buteliile de eșantionare folosite pentru gazele corozive să fie acoperite cu politetrafluoretilenă (PTFE) sau cu rășini epoxidice.
În general, materialele care intră în contact cu eșantioanele trebuie să aibă următoarele caracteristici:
- impermeabile la toate gazele;
- absorbție minimă;
- inerție chimică față de constituenții care sunt transferați.
Compatibilitatea diferitelor materiale cu componentele gazului este prezentată în următorul tabel:
Material
Gaz |
Oțel inoxidabil |
Al |
Ti |
PTFE |
Poliamidă |
Sticlă |
Dioxid de carbon | x | x | x | - | x | x |
Monoxid de carbon | x | x | x | - | x | x |
Sulfură de carbonil | x | x | x | - | x | x |
Heliu | x | x | x | - | x | x |
Hidrocarburi | x | x | x | - | x | x |
Hidrogen | x | x | x | - | x | x |
Sulfură de hidrogen | - | - | x | x | x | x |
Mercur | - | - | x | - | - | x |
Metanol | x | x | x | - | - | x |
Oxigen | x | x | x | - | - | x |
Tetrahidrotiofen | - | - | x | x | x | x |
Tioli | - | - | x | x | x | x |
Apă | - | - | x | - | - | x |
Sticla este un material foarte inert, însă casabil și nesigur pentru eșantionarea peste presiunea atmosferică.
PTFE este inert, însă poate prezenta proprietăți de absorbție. Este permeabil, de exemplu, la apă, heliu și hidrogen.
Manipularea și ambalarea eșantioanelor ar trebui efectuată într-un loc bine ventilat. În cazul în care nu sunt disponibile informații sau dacă informațiile (etichetarea, simbolurile de pericol și siguranță, FDS, documentele) nu coincid cu așteptările dumneavoastră, trebuie să considerați mărfurile ca fiind periculoase. Recipientele trebuie să fie fabricate dintr-un material corespunzător depozitării în siguranță a gazelor și ar trebui să fie sigilate pentru a preveni scurgerile sau absorbția umidității. Recipientele pentru eșantioane trebuie să fie curate și să nu conțină substanțe care ar putea contamina materialul eșantionat. Buteliile din sticlă nu trebuie expuse la presiune. Buteliile trebuie să poarte etichete cu volumul, presiunea și presiunea de încercare. Buteliile trebuie să poată rezista, fără a se sparge, la o presiune de cel puțin 1,5 ori mai mare decât presiunea de lucru. Buteliile și echipamentele asociate trebuie să fie inspectate și testate periodic pentru a garanta faptul că nu prezintă scurgeri. Vă rugăm să consultați legislația națională și orientările privind sănătatea și securitatea.
În general:
- nu folosiți foc deschis;
- nu fumați;
- nu folosiți echipamente și instrumente care pot produce scântei;
- nu folosiți motoare cu aprindere prin scânteie;
- nu folosiți echipamente care funcționează la temperaturi mai mari decât punctul de aprindere al amestecurilor de gaze;
- nu folosiți substanțe chimice care ar putea avea reacții violente cu gazele;
- ventilația trebuie să fie suficientă pentru a preveni formarea unei atmosfere inflamabile.
6.2 Prelevarea de eșantioane din cisterne
În cazul în care se prelevă un eșantion dintr-o singură cisternă, acesta ar trebui transferat din prelevator direct în recipientul pentru eșantioane (
M10 Butelie pentru gaz) prin sistemul de accesorii, conectori, supape și tuburi (
G01-01). Atunci când un set de cisterne urmează să fie eșantionate reprezentând un lot identic, se prelevă eșantioane primare din mai multe cisterne selectate aleatoriu, care sunt apoi combinate pentru a obține eșantionul colectiv. Această modalitate de eșantionare oferă un eșantion care este reprezentativ doar în momentul respectiv.
6.3 Eșantionarea din butelii și recipiente similare
Ar trebui să verificați dacă mărfurile care sunt verificate formează un singur transport. În cazul în care există mai multe transporturi, acestea ar trebui eșantionate separat. Se prelevă un eșantion primar din fiecare recipient selectat aleatoriu sau sistematic din întregul transport. În cazul în care se prelevă un eșantion dintr-un singur recipient, acesta ar trebui transferat din prelevator direct în recipientul pentru eșantioane (
M10 Butelie pentru gaz) prin sistemul de accesorii, conectori, supape și tuburi (
G01-01). Atunci când un set de butelii urmează să fie eșantionate reprezentând un lot identic, ar trebui prelevate eșantioane primare din mai multe butelii selectate aleatoriu, care sunt apoi combinate pentru a obține eșantionul colectiv.
6.4 Eșantionarea din butelii și recipiente similare
În cazul în care produsul este transportat cu ajutorul conductelor sau al altor echipamente, pot exista supape de derivație sau prelevatoare de derivație fixate lângă conductă sau fixate direct pe conductă, care permit prelevarea eșantioanelor la intervale regulate, determinate de viteza de mișcare.
Eșantioanele primare sunt apoi colectate într-o butelie pentru eșantioane (
M10 Butelie pentru gaz) în cursul unei anumite perioade, pentru a fi analizate ulterior în laborator. Eșantioanele trebuie prelevate pe toată durata curgerii lotului pe lângă punctul de eșantionare, pentru a garanta faptul că eșantionul colectiv este reprezentativ. Indiferent de sonda pe care o utilizați, cel mai important lucru este să vă asigurați că vârful sondei este plasat în centrul conductei sau, dacă nu este posibil, în centru, la o treime din diametrul conductei.
Exemple de sonde pentru eșantionarea din conducte (din EN ISO 3170)
