Definiție
(lista codurilor SA acoperite de această fișă) |
Gazele petroliere lichefiate (GPL) sunt produse chimice din petrol în stare gazoasă care pot fi depozitate și/sau manipulate în faza lichidă în condiții moderate de presiune și la temperatură ambiantă. Aceste gaze constau în principal din propan, propenă, butanuri și butene, cu proporții mici de etan, etenă și/sau pentani și pentene și amestecuri ale acestora.
Pentru informații generale despre eșantionarea gazelor, a se vedea ‘Generalități’.
Pentru eșantionarea produselor petroliere și a altor combustibili lichizi, a se vedea fișa specifică pentru ‘Lichide petroliere’.
Pentru produse în ambalaje pentru vânzarea cu amănuntul, a se vedea fișa specifică pentru ‘Ambalaje pentru vânzarea cu amănuntul și produse finite’.
Produsele gazoase și gazele lichefiate nu sunt, de obicei, eșantionate de către autoritățile vamale. Produsele de acest tip pot fi eșantionate numai de către sau sub supravegherea unor persoane care sunt familiarizate cu măsurile de precauție necesare în materie de securitate și care sunt echipate corespunzător, de exemplu, de un contractant sau de alte persoane instruite și autorizate să le eșantioneze. În caz de îndoială, consultați laboratorul dumneavoastră.
|
Cantitatea minimă recomandată pentru fiecare eșantion |
Recipientele tipice sub presiune pentru eșantioane au o capacitate de 1 l
Eșantionul trebuie să ocupe o proporție de 80 % din întregul volum al recipientului sub presiune pentru eșantioane.
|
Standarde aplicabile (ISO și norme UE) și legislație relevantă |
- EN ISO 4257 Gazele petroliere lichefiate — Metoda de eșantionare
- EN ISO 10715 Gaze naturale — Orientări privind eșantionarea
Trebuie, de asemenea, să consultați legislația națională și orientările naționale privind eșantionarea.
|
Instrumentul de eșantionare recomandat în funcție de metoda utilizată |
- Cilindru de eșantionare, rezistent la coroziune, cu accesorii: fitinguri, conectori, valve și tubulatură elastică cu armătură (G01-01).
- Supapă de prelevare sau prelevator cu by-pass montat adiacent conductei sau montat direct pe conductă.
- Cilindru cu piston flotant.
Un material adecvat este oțelul inoxidabil; nu trebuie utilizate piese din aluminiu.
Cel mai potrivit tub de eșantionare este echipat cu două supape (o supapă de control și o supapă de aerisire), în plus față de cea de la sursa produsului și față de cele de pe recipient. Între supape, trebuie instalată o supapă de suprapresiune care trebuie să fie aerisită într-un loc sigur.
|
Recipiente de utilizat pentru eșantionare |
Recipientele pentru eșantioane trebuie dotate cu două supape, prevăzute cu un tub de ulaj intern pentru a permite eliberarea conținutului din recipient ca lichid. Acest capăt al recipientului trebuie să fie marcat în mod clar. Se pot accepta și recipientele pentru eșantioane fără tub de expansiune intern; în acest caz, este necesar un sistem de purjare și ventilație alternativ.
Recipientele pentru eșantioane destinate utilizării sub presiune trebuie să fie supuse unui test de presiune, iar presiunea maximă de funcționare în condiții de siguranță trebuie marcată pe recipient. Operatorii care prelevă eșantioane se asigură că gradarea presiunii recipientului este adecvată pentru o utilizare cu produsul care urmează să fie eșantionat.
|
Măsuri de precauție în materie de securitate și evaluarea riscurilor |
Vă rugăm să consultați legislația națională și orientările privind sănătatea și securitatea.
- Verificați ‘FDS sau ADR’ dacă sunt disponibile.
- Acordați atenție semnelor de siguranță și de avertizare.
- În cazul în care nu sunt disponibile informații sau dacă informațiile (etichetarea, simbolurile de pericol și de siguranță, documentele) nu coincid cu așteptările dumneavoastră, trebuie să considerați întotdeauna mărfurile ca fiind periculoase. Consultați laboratorul dumneavoastră.
- Trebuie să cunoașteți și să respectați toate instrucțiunile de sănătate și securitate din cadrul evaluării locale a riscurilor și/sau al practicilor de siguranță în muncă pentru locul unde urmează să aibă loc eșantionarea.
- Purtați echipamentul individual de protecție corespunzător. Trebuie să evitați contactul GPL-ului lichid cu pielea. Trebuie să purtați mănuși și ochelari de protecție și trebuie să evitați să inhalați vapori.
- La deschiderea recipientelor sub presiune, pot apărea situații periculoase.
- Vaporii de hidrocarburi evacuați în timpul eșantionării trebuie controlați pentru a se asigura conformitatea cu reglementările în materie de securitate și de mediu. Eșantionarea trebuie realizată într-un loc bine ventilat.
- Manipularea GPL-ului poate da naștere la electricitate statică. Echipamentul trebuie să fie conectat la sistemul electric de împământare sau la împământarea rezervorului de GPL înainte și în timpul operațiunilor de eșantionare.
- Eșantionarea la o temperatură ambiantă extrem de scăzută sau din surse criogenice poate necesita măsuri de precauție suplimentare pentru a evita ca cilindrii de eșantionare să fie plini de lichid din cauza încălzirii eșantionului la o temperatură ambiantă mai ridicată.
- Trebuie să se ia măsuri de precauție la utilizare, transport și depozitare pentru a proteja integritatea recipientului împotriva deteriorării prin utilizarea unui capac de protecție pe supape, astfel încât să se prevină deschiderea accidentală a supapelor sau manipularea acestora.
- Orice echipament folosit trebuie să fie în mod intrinsec sigur.
Măsuri de precauție
|
Tip de transport | Procedură |
Transport destinat vămuirii |
Un eșantion primar este, de obicei, considerat ca reprezentând mărfurile care fac obiectul aceleiași declarații vamale.
|
Produse în vrac — GPL în recipiente mari |
Este necesară o atenție deosebită pentru a obține un eșantion reprezentativ, în special în cazul în care materialul care urmează să fie eșantionat este un amestec de gaze lichefiate. Trebuie să se ia în considerare următorii factori:
- Se prelevă eșantioane doar în faza lichidă;
- Se evită prelevarea de eșantioane de pe fundul unui vas;
- În cazul în care se știe că mărfurile care fac obiectul eșantionării sunt compuse dintr-un singur gaz petrolier lichefiat, se poate preleva un eșantion de lichid din orice parte a recipientului;
- Atunci când conținutul rezervorului poate fi neomogen, uniformitatea poate fi obținută prin agitarea conținuturilor înainte de eșantionare. După agitare, se recomandă o perioadă de așteptare de 30 min înainte de eșantionare pentru a se permite așezarea oricărui material apos și pentru a permite disiparea oricărei sarcini statice care s-ar fi putut dezvolta. După ce materialul care trebuie prelevat este amestecat sau agitat până când devine omogen, se poate preleva un eșantion de lichid din orice parte a vasului;
- Dacă nu este posibilă omogenizarea unui amestec pentru a se asigura uniformitatea, eșantioanele de lichid se obțin printr-o procedură stabilită de comun acord cu organismele implicate.
|
Cilindrii și containere de mici dimensiuni similare |
Trebuie să vă asigurați că mărfurile verificate formează un singur transport. În cazul în care există mai multe transporturi, acestea trebuie eșantionate separat. Eșantionul este prelevat din fiecare recipient ales în mod aleatoriu sau sistematic din tot transportul. Containerele și cilindrii mici pot fi trimiși la laborator fără eșantionare.
|
Mărfuri în mișcare |
În cazul în care produsul este deplasat utilizând conducte sau alte echipamente, pot exista supape de deviație sau prelevatoare cu by-pass montate pe conductă, care permit prelevarea de probe la intervale regulate determinate de viteza de mișcare și de cantitatea totală a transportului. Cel mai important este să se asigure că vârful sondei se află în treimea centrală a conductei.
Eșantioanele trebuie prelevate pe întreg parcursul trecerii lotului pe lângă punctul de eșantionare, pentru a se garanta că eșantionul colectiv este reprezentativ.
Atunci când eșantionarea se efectuează în condiții de debit, presiunea din conductă trebuie să fie mai mare decât presiunea de vaporizare pentru a se evita stările bifazice.
Un prelevator compozit prelevă un eșantion mic din conductă și îl injectează într-un cilindru de eșantionare. În cazul în care prelevatorul este conectat la un debitmetru, este posibilă prelevarea de eșantioane proporțional cu debitul. Toți cilindrii de eșantionare colectivi au dispozitive interne de amestecare.
|
Observații generale |
Se transferă un eșantion de lichid de la sursă într-un recipient pentru eșantioane prin purjarea recipientului și umplerea cu eșantionul de lichid, prevăzându-se aproximativ 20 % din volum ca spațiu de expansiune, astfel încât să rămână aproximativ 80 % din eșantion. Eșantionarea constă în:
- Purjarea conductei de transfer al eșantionului;
- Purjarea recipientului pentru eșantioane în mod corespunzător înainte de eșantionare. Recipientele nu trebuie să fie umplute excesiv. Trebuie să existe suficient spațiu gol intern pentru a permite expansiunea eșantionului.
- Transferarea eșantionului în recipient (butelie de gaz);
- Expansiunea eșantionului – se permite scurgerea lichidului în exces și se închide supapa la primul semn de vapori. Dacă nu iese lichid, se aruncă eșantionul și se reumple recipientul pentru eșantioane.
În cazul recipientelor de eșantionare fără un tub de expansiune intern, o procedură alternativă acceptabilă care poate fi utilizată este cântărirea eșantionului în conformitate cu această procedură:
- Se umple complet recipientul pentru eșantioane utilizând o ușoară indicație de supraplin;
- Fără a încălzi eșantionul, se cântărește imediat recipientul cu eșantion și se înregistrează greutatea brută;
- Se scurge cu grijă lichidul de pe fundul recipientului orientat vertical într-un mod adecvat care să nu dăuneze mediului;
- Apoi se cântărește recipientul ventilat și, folosind greutatea tară a recipientului, se estimează expansiunea eșantionului în recipient. Se repetă ventilarea și cântărirea pentru a obține aproximativ 20 % expansiune a eșantionului.
Recipientele trebuie verificate din punctul de vedere al etanșeității (încercarea de etanșeitate). După eliminarea excesului de lichid, astfel încât să rămână 80 % din volumul eșantionului, recipientul trebuie verificat în vederea detectării scurgerilor, de exemplu prin imersia într-o baie de apă. În cazul în care se detectează o scurgere în orice moment al operațiunii de eșantionare, eșantionul se aruncă.
În cazul în care o ventire imediată nu este posibilă, de exemplu, în locuri periculoase, trebuie să se ia măsuri pentru a preveni creșterea temperaturii înainte de ventilarea într-un loc sigur, se efectuează transferul către un cilindru mai mare, se face imediat analiza sau se iau alte măsuri de siguranță.
În mod alternativ, eșantionarea poate fi efectuată cu ajutorul cilindrului cu piston flotant: Se transferă un eșantion de lichid de hidrocarburi sub presiune de la o sursă către un cilindru cu piston în mișcare. Cilindrul de tip piston este conceput pentru a colecta eșantioanele de lichide prin deplasarea unui fluid sub presiune (de obicei un gaz inert) la presiunea de eșantionare. Pistonul servește drept barieră între eșantion și gazul inert. Metoda prevede un volum de gaz inert de 20 % pentru depozitarea și transportul în condiții de siguranță a eșantionului.
Consultați laboratorul dumneavoastră pentru a verifica dacă este în măsură să facă analiza unui eșantion gazos.
|
Formularul de eșantionare |
Completați formularul de eșantionare. O copie trebuie atașată la eșantioane, iar o alta trebuie păstrată în registru.
|
Transport |
- Eșantionul trebuie etichetat pentru a indica natura exactă a pericolului prezentat, a se vedea secțiunea Sănătate și securitate;
- O copie a FDS trebuie să însoțească întotdeauna eșantionul;
- Recipientul pentru eșantioane trebuie să fie protejat împotriva deteriorării în timpul transportului prin utilizarea unui capac de protecție pe supape;
- Eșantionul este un material al cărui transport este reglementat de normele ADR sau de alte norme de transport relevante; Excepțiile referitoare la mărfurile periculoase ambalate în cantități limitate pot fi aplicate atunci când se utilizează pachete combinate (constând într-un ambalaj interior și exterior care nu este susceptibil să se rupă sau să fie străpuns cu ușurință), a se vedea secțiunea Principii generale: Manipularea eșantioanelor: Transport;
- În timpul transportului, cilindrul de eșantionare trebuie să fie protejat de temperaturi care ar putea crea suprapresiune pentru eșantion;
- Vehiculul de transport trebuie să fie echipat cu un stingător de incendiu corespunzător.
|
Depozitarea |
- Eșantionul trebuie etichetat pentru a indica natura exactă a pericolului prezentat, a se vedea secțiunea Sănătate și securitate;
- O copie a FDS trebuie să însoțească întotdeauna eșantionul;
- Recipientul pentru eșantioane trebuie să fie protejat împotriva deteriorării în timpul depozitării prin utilizarea unui capac de protecție pe supape;
- Se depozitează într-un loc răcoros și bine ventilat, departe de surse de căldură și de lumina solară directă;
- Recipientul se menține închis etanș și protejat pentru a evita pierderile. Eșantioanele din recipiente care prezintă scurgeri se aruncă;
- Se utilizează un dulap ventilat pentru componente inflamabile, dacă este posibil.
|