1. La ce folosește?
Echipamentele de protecție a capului sunt proiectate astfel încât să vă protejeze în cazul în care există riscul să fiți lovit de obiecte în cădere și/sau să vă loviți capul de un obiect fix (de exemplu, atunci când există un plafon redus).
2. Câte tipuri sunt disponibile?
În general, sunt disponibile două tipuri de echipamente de protecție a capului:
- căști de protecție — care trebuie să respecte standardele naționale sau normele europene echivalente și să fie marcate ca atare în interiorul carcasei. Acestea vor reduce impactul unei lovituri prin distrugerea parțială sau deteriorarea carcasei, precum și a căptușelii interioare. Dacă este necesar, acestea pot fi echipate cu apărătoare pentru urechi și/sau ecran facial; și
- Căști de protecție de tip ușor — un scut de plastic proiectat să încapă în interiorul șepcilor de uniformă sau al șepcilor căptușite. Acestea sunt mai confortabile la purtat decât căștile de protecție, însă sunt proiectate exclusiv pentru loviturile cu impact redus. Acestea nu oferă același nivel de protecție precum căștile de protecție și nu trebuie purtate în locul acestora în zonele care necesită purtarea de căști de protecție dure.
În prezenta secțiune, toate trimiterile la echipamentele de protecție a capului se aplică atât căștilor de protecție, cât și căștilor de protecție de tip ușor. După cum urmează să constatați, există anumite norme care se aplică exclusiv căștilor de protecție. Mai jos sunt furnizate detalii complete.
3. Care sunt limitele?
Căștile de protecție sunt menite să protejeze exclusiv capul împotriva loviturilor și a obiectelor în cădere. Nu trebuie să pierdeți din vedere faptul că, în cazul în care obiectele sunt foarte grele sau dacă acestea cad de la o înălțime considerabilă, gâtul sau coloana vertebrală pot fi totuși afectate.
Orice cască care face obiectul unui impact puternic trebuie înlocuită, chiar dacă nu există semne vizibile de deteriorare.
Atenție: Echipamentele din plastic de protecție a capului au o durată de viață limitată. Dacă sunt utilizate, acestea au o durată de viață de până la doi ani. Căștile neutilizate pot fi depozitate în cutiile de carton originale într-un loc răcoros și întunecat, însă expiră după cinci ani. Data fabricației este marcată în interiorul căștii. De asemenea, echipamentele de protecție a capului ar trebui înlocuite în urma unei lovituri sau ciocniri.
4. Unde trebuie purtate echipamentele de protecție a capului?
Conform legislației privind sănătatea și securitatea, anumite zone sunt desemnate ca „zone în care purtarea de căști de protecție dure este obligatorie”. Semne similare celor ilustrate
aici indică obligativitatea purtării de echipamente de protecție a capului.
Cel mai des întâlnită zonă în care lucrătorii sunt obligați să poarte echipamente de protecție a capului sunt docurile, acestea putând fi necesare și în anumite zone de depozitare sau în cazul în care utilajul sau oamenii lucrează la înălțime.
În cazul în care efectuați o vizită la sediul comerciantului, trebuie să aveți grijă în special la astfel de zone. Pardoselile din fabrici, șantierele de construcție și zonele industriale pot avea zone care necesită purtarea de căști de protecție dure.
Legislația în materie de sănătate și securitate nu prevede în mod expres purtarea de căști de protecție de tip ușor în anumite zone, spre deosebire de căștile de protecție. Cu toate acestea, în cazul în care administratorul dumneavoastră a dispus să purtați căști de protecție de tip ușor ca măsură preventivă de reducere a riscului de rănire la locul de muncă, sunteți obligat să faceți acest lucru.
Atenție: Strângeți curelușa sub bărbie. În caz contrar, puteți pierde casca în cel mai nepotrivit moment. De asemenea, verificați dacă este ajustat cadrul interior astfel încât să se potrivească formei capului. În cazul în care cadrul este prea mare sau prea mic, contactați furnizorul pentru a obține o altă cască.
5. Cum le întrețin?
Trebuie să păstrați echipamentele de protecție a capului curate, însă fără a le spăla cu detergenți puternici. În cazul în care casca este utilizată de mai multe persoane, se recomandă curățarea acesteia la interior cu un dezinfectant cu acțiune slabă după fiecare utilizare.
Vopsirea, decorarea cu bandă adezivă, însemnarea cu markere sau zgârierea intenționată a căștilor de protecție este strict interzisă, întrucât le va deteriora.
Trebuie să inspectați căștile de protecție în mod regulat pentru a detecta urme de uzură sau de ruptură. Trebuie să păstrați o evidență a acestor inspecții.
Atunci când nu sunt utilizate, depozitați toate articolele de protecție a capului într-un loc răcoros și întunecat. Acestea nu trebuie expuse la lumina solară puternică sau la temperaturi ridicate ori scăzute extreme.
6. Ce se întâmplă cu căștile de protecție antișoc pentru motociclete?
O cască de protecție antișoc este de obicei obligatorie în momentul în care conduceți o motocicletă sau o cască de ciclism în cazul în care conduceți o bicicletă. Acestea nu pot înlocui totuși echipamentele de protecție necesare în zonele în care purtarea de căști de protecție dure este obligatorie.
Pentru informații suplimentare trebuie să consultați legislația și orientările administrației naționale. |