1. Ambalarea

După eșantionare, recipientele pentru eșantioane trebuie să fie verificate în vederea detectării scurgerilor. Suprafața exterioară a ambalajelor trebuie să fie curată și uscată. În cazul în care au loc scurgeri, dopurile și capacele trebuie consolidate sau înlocuite. Este necesară o inspecție suplimentară, iar dacă scurgerile persistă, trebuie prelevate alte eșantioane. Se va utiliza, de preferință, un alt recipient pentru eșantioane.

Recipientele pentru eșantioane utilizate pentru ambalarea eșantioanelor lichide volatile trebuie umplute până la aproximativ 90 % din capacitatea lor totală de stocare.

Ambalajele care conțin eșantioane de mărfuri/compuși periculoși trebuie marcate cu semne, marcaje și simboluri de avertizare care indică pericole potențiale



2. Sigilare

În funcție de reglementările naționale, recipientul pentru eșantioane trebuie sigilat într-o manieră corespunzătoare tipului de recipient utilizat, cu scopul de a preveni manipularea neautorizată sau necorespunzătoare a eșantioanelor (și pentru a garanta integritatea conținutului). Sigiliul atașat trebuie să fie bine fixat și stabil cu scopul de a preveni deteriorarea eșantionului pe parcursul depozitării sau al transportului și pentru a proteja lanțul de dovezi.



3. Aplicarea de marcaje

Marcajele de pe etichete trebuie să fie lizibile și permanente pentru a preveni ștergerea sau substituirea/alterarea eșantionului pe parcursul depozitării, manipulării și al transportului.

În ceea ce privește ambalajele pentru vânzarea cu amănuntul, eticheta vamală nu trebuie să acopere etichetele comerciale ale produsului original (marca comercială, producătorul, conținutul, data expirării etc.). Vă recomandăm să introduceți ambalajul pentru vânzarea cu amănuntul într-o pungă de polietilenă și să fixați etichetele și sigiliile pe aceasta.

Trebuie respectate reglementările privind sănătatea și securitatea.



4. Documentele de însoțire a eșantioanelor finale

Documentele de însoțire trebuie păstrate în conformitate cu normele prevăzute de administrația vamală. Aceasta depinde de situația locală. În anumite state membre se utilizează exclusiv documente digitale; acestea sunt trimise către laboratorul vamal prin e-mail sau prin intermediul sistemelor integrate de informații. De asemenea, pot fi atașate copii ale altor documente relevante privind natura mărfurilor (FDS, specificații tehnice, certificate de calitate/conformitate etc.).



5. Depozitarea eșantioanelor

Condițiile de depozitare sunt determinate de caracteristicile și proprietățile eșantioanelor prelevate. Condițiile de depozitare trebuie să garanteze faptul că eșantionul nu este alterat în vreun fel care i-ar putea afecta parametrii care urmează să fie analizați.

Trebuie respectate reglementările privind sănătatea și securitatea.

În general, eșantioanele trebuie depozitate într-o încăpere curată, uscată, întunecată, răcoroasă și suficient de bine ventilată.
În cazul în care biroul vamal nu poate pune la dispoziție aceste infrastructuri, iar eșantionul nu poate fi transferat de urgență laboratorului vamal, trebuie să căutați o zonă externă de depozitare care să îndeplinească condițiile de garantare a calității și identității eșantioanelor.

Se recomandă ca fiecare birou vamal să numească un agent care să administreze infrastructura de depozitare a eșantioanelor. Fișa postului acestui agent trebuie să includă, de asemenea, următoarele sarcini:
Pentru anumite produse se aplică condiții specifice. În continuare sunt furnizate câteva exemple, însă pentru mai multe detalii trebuie să consultați procedura specifică de eșantionare.


ProdusCondiții
Eșantioane sensibile la luminăSe depozitează într-un loc întunecos.
Eșantioane care degajă mirosuri otrăvitoare sau neplăcute.Se pot depozita într-o hotă de tiraj sau o încăpere cu ventilație mecanică suficientă.
Uleiuri minerale, eșantioane extrem de inflamabile și alte eșantioane periculoaseSe consultă FDS. Se depozitează într-un dulap de siguranță, dacă este posibil. În cazul în care nu sunt disponibile informații, se consultă condițiile de depozitare ale laboratorului.
Eșantioane susceptibile de descompunereSe depozitează într-un congelator sau frigider, în funcție de natura produsului.
Dacă aveți îndoieli, consultați laboratorul.
Eșantioane de produse extrem de perisabileEșantioanele de produse alimentare trebuie depozitate separat de alte eșantioane. Produsele perisabile trebuie depozitate în frigidere sau congelatoare în urma consultării cu laboratorul. Indicați pe formularul de eșantionare că agentul vamal a realizat congelarea. Eșantioanele congelate trebuie păstrate la o temperatură de depozitare mai mică de -18 °C, iar această temperatură trebuie monitorizată regulat.
Eșantioane de produse refrigerateEșantioanele de produse alimentare trebuie depozitate separat de alte eșantioane.
Eșantioanele refrigerate trebuie păstrate la o temperatură de aproximativ 4 °C, iar temperatura de depozitare trebuie monitorizată regulat.
Eșantioane de produse congelateEșantioanele de produse alimentare trebuie depozitate separat de alte eșantioane. Eșantioanele congelate trebuie păstrate la o temperatură de depozitare mai mică de -18 °C, iar această temperatură trebuie monitorizată regulat.
Eșantioane de ambalaje pentru vânzarea cu amănuntul de produse alimentare, medicamente și produse farmaceutice.Depozitarea în condiții marcate pe eticheta ambalajului, dar nu la temperaturi mai mari de aproximativ 30 °C sau conform indicațiilor de pe ambalaj.



6. Transport

Condițiile de transport trebuie să garanteze integritatea și caracteristicile eșantioanelor transportate. Tipul de transport va depinde de natura eșantioanelor (de exemplu, mărfuri periculoase sau cerințe speciale legate de temperatură), de cantități, de gradul de urgență și de frecvența cu care apar.

Există diferite metode de transportare a eșantioanelor către laboratorul vamal.

TransportObservații
Prin poștă și servicii de curierat obișnuitePoate fi utilizat numai pentru eșantioanele care nu necesită condiții speciale de depozitare.
Unele servicii de curierat pot transporta și unele eșantioane de mărfuri periculoase. Fiecare serviciu poate avea cerințe speciale referitoare la cantități, ambalaje și etichetare.
Prin mijloace de transport echipate special, de exemplu, pentru transportul de eșantioane chimice sau mărfuri congelateToate tipurile de eșantioane pot fi transportate prin această metodă cu condiția să nu existe riscul de contaminare încrucișată. Aceasta este metoda cea mai bună de expediere pentru eșantioane care necesită condiții speciale de depozitare. În ceea ce privește eșantioanele cu proprietăți periculoase, verificați cerințele contractantului referitoare la cantități, ambalaj și etichetare.
Prin curierToate tipurile de eșantioane pot fi transportate prin această metodă cu condiția să fie ambalate corespunzător și să nu existe riscul de contaminare încrucișată. În ceea ce privește eșantioanele cu proprietăți periculoase, verificați cerințele contractantului referitoare la cantități, ambalaj și etichetare. Curierul ar putea avea la rândul său restricții cu privire la ceea ce acceptă. În ceea ce privește operațiunile obișnuite de transport sau livrările urgente, serviciile unui curier s-ar putea dovedi a fi practice.
De către înșiși agenții vamaliLivrarea directă către laboratorul vamal. Reglementările privind transportul substanțelor periculoase (ADR) trebuie respectate, cu excepția situației în care eșantioanele sunt transportate în condiții care permit aplicarea unor exceptări de la ADR.

Pentru informații suplimentare privind transportul eșantioanelor, consultați orientările naționale.

În general, eșantioanele nu trebuie trimise imediat către laboratorul vamal, cu condiția ca biroul vamal să dețină infrastructuri de depozitare corespunzătoare. Pot fi colectate și trimise periodic laboratorului vamal eșantioane cu condiția respectării termenelor-limită pentru livrarea eșantioanelor către laborator.

În ceea ce privește transportul obișnuit prin curier, birourile vamale pot fi conectate la o rețea de transport pentru a asigura colectarea periodică de eșantioane. Din motive practice, este posibil să nu se poată întotdeauna realiza conectarea tuturor birourilor vamale la rețeaua de transport. Acest lucru se poate întâmpla în cazul unui birou vamal de frontieră izolat sau al unui birou unde se efectuează rar eșantionări. Aceste birouri pot trimite eșantioane prin una dintre celelalte metode. Transportul urgent de eșantioane poate fi organizat cu ajutorul unui curier care le livrează în termen de 24 de ore sau mai puțin. Verificați dacă curierul asigură condițiile corecte de depozitare și transport pentru eșantion.

Eșantioanele pot fi plasate, în vederea transportului, în ambalaje suplimentare (cutii de carton, lăzi, recipiente speciale pentru eșantioane etc.) sau în recipiente pentru distribuire. Acestea pot fi umplute cu vermiculit sau un alt produs inert sub formă de pelete, care funcționează ca ambalaj și umplutură. Pot fi astfel prevenite daunele, iar dacă are loc o scurgere, lichidul va fi absorbit.

Eșantioanele congelate sau refrigerate se transportă în congelatoare mobile, lăzi frigorifice sau, pe distanțe scurte, în pungi sau cutii izoterme. Trebuie să se mențină și să se înregistreze lanțul de răcire.

Eșantioanele obținute din produse decongelate nu trebuie recongelate decât dacă altfel se alterează.

Eșantioanele de produse alimentare și chimice trebuie ținute separat (compartimente, cutii pentru ambalat, etc.) în vehiculul de transport, cu scopul de a se împiedica orice posibil contact direct între acestea.

ATENȚIE
Eșantioanele de substanțe care pot interacționa nu trebuie depozitate sau transportate niciodată în aceeași cutie. Trebuie să se evite orice interacțiune fizică sau chimică ori contaminarea încrucișată care ar afecta eșantioanele sau ar ocaziona o situație periculoasă (fum, incendiu sau explozie).

Transportul eșantioanelor de produse chimice care se pot autoaprinde, pot exploda sau elibera gaze toxice pe parcursul transportului se realizează de către contractanți specializați.

Eșantioanele de materiale care pot genera descărcări statice trebuie transportate ambalate în materiale neconducătoare de electricitate.



Transportul rutier de mărfuri periculoase (ADR)

Pentru transportul eșantioanelor clasificate ca mărfuri periculoase (a se vedea secțiunea 14 „informații privind transportul” din FDS), trebuie respectate reglementările ADR.

Toți membrii personalului care participă la ambalare, expediere și transport trebuie să primească informări periodice cu privire la reglementările ADR aplicabile.

Observație: În unele state membre, autoritățile vamale beneficiază de exceptarea generală de la normele ADR, cu toate acestea este foarte recomandat să se respecte normele în materie de sănătate și securitate, precum și considerentele de protecție a mediului în caz de accidente sau scurgeri.

Atunci când eșantioane clasificate drept mărfuri periculoase sunt transportate de către un contractant (de exemplu, poștă, curier, distribuitor), expeditorul este responsabil de furnizarea tuturor informațiilor de care are nevoie contractantul pentru a manipula transportul în condiții de siguranță. Trebuie să se respecte toate cerințele stabilite de contractant în ceea ce privește cantitățile, ambalajul și etichetarea.

Pentru transportul unor cantități mari de mărfuri periculoase sunt necesare măsuri extinse (de exemplu, referitoare la vehiculele de transport, instruirea personalului, ambalaje etc.).

De obicei, agenții vamali vor trebui să transporte doar cantități mici de mărfuri periculoase (de exemplu, produse chimice, droguri ilegale, lichide inflamabile). Există două exceptări de la aplicarea integrală a reglementărilor ADR pentru transportul unor cantități limitate de mărfuri periculoase (a se vedea punctele A și B de mai jos).

În continuare este inclus un rezumat al reglementărilor ADR privind transportul unor cantități limitate. Pentru mai multe informații, consultați întotdeauna autoritățile administrative din țara dumneavoastră.


A) Transportul „în cantități limitate” (capitolul 3.4 din ADR)
EșantionNumăr ONUGrupa de ambalareCantitate max.
ambalaj interior
etanol pur1170II1 litru
40 % etanol1170III5 litri
benzină1203II1 litru
combustibil diesel1202III5 litri
păcură grea3077III5 kg
cocaină1544III5 kg
metamfetamină2811II500 g
heroină1544I0 g


B) Transport care utilizează „exceptarea privind încărcătura de dimensiuni reduse” sau „regula de 1000 de puncte” (secțiunea 1.1.3.6 din ADR)Fiecărui tip de mărfuri periculoase i se atribuie o categorie de transport (a se vedea capitolul 3.2 tabelul A coloana 15 din ADR). Există categoriile 0, 1, 2, 3 și 4, în funcție de numărul ONU, clasa și grupa de ambalare a mărfurilor periculoase. Cantitatea maximă totală per transport pentru fiecare categorie de transport este indicată aici:

tabelul 1: cantitățile maxime pentru „exceptarea privind încărcătura de dimensiuni reduse”
categoria de transportcantitatea totală maximă per transport
(greutate netă în kg sau litri)
00
120
2333
31000
4Nelimitat
a se vedea: ADR 1.1.3.6.3

Exemplu:tabelul 2: factori de multiplicare pentru „regula de 1 000 de puncte”
categoria de transportfactor
0niciun transport ca „încărcătură de dimensiuni reduse”
1 l50
23
31
4niciun fel de limite cantitative
a se vedea: ADR 1.1.3.6.4

Exemple:

număr ONUdenumirecategorie de
transport
factorcantitatepuncte
1170etanol2330 l90
1202combustibil diesel3120 l20
1203benzină2310 l30
total puncte: 140
În acest exemplu, transportul poate utiliza „exceptările privind încărcătura de dimensiuni reduse”.

număr ONUdenumirecategorie de
transport
factorcantitatepuncte
1544cocaină2350 kg150
2811metamfetamină2350 kg150
1544heroină15015 kg750
total puncte: 1050
În acest exemplu, transportul nu poate utiliza „exceptările privind încărcătura de dimensiuni reduse”.

Conducătorul auto trebuie să aibă asupra lui un document de transport ADR cu următoarele informații: expeditor, destinatar și, pentru fiecare număr ONU din transport: numărul de colete, codul de restricții pentru tuneluri (a se vedea: capitolul 3.2 tabelul A coloana 15 din ADR), greutatea netă totală.

Atenție: În cazul în care există îndoieli cu privire la ambalarea și transportul de mărfuri periculoase sau de substanțe necunoscute, solicitați consiliere din partea laboratorului vamal.

Normele și cerințele de mai sus nu sunt exhaustive și se aplică în funcție de circumstanțe individuale. În domeniul transportului aerian (IATA) sau maritim (IMDG) se aplică norme diferite.



7. Acordul laboratorului vamal

Eșantionul trebuie să sosească la laborator în condiții corecte pentru a fi acceptat. Trebuie să vă asigurați că au fost îndeplinite criteriile enunțate în continuare pe parcursul transportului și transferului eșantionului către laborator. Laboratorul va contacta agentul vamal și are dreptul să respingă eșantionul dacă aceste criterii nu sunt îndeplinite.

Toate eșantioanele trebuie să întrunească următoarele criterii:

Ultima revizuire 15.7.2021