Dacă sunteți responsabil cu prelevarea eșantioanelor, vă rugăm să procedați după cum urmează:
  1. Verificați toate informațiile disponibile despre produsele pe care trebuie să le eșantionați, pentru a afla ce fel de eșantioane trebuie prelevate.
  2. Pe baza următoarelor elemente, determinați cantitățile care trebuie eșantionate. A se vedea, de asemenea, dimensiunea minimă a eșantioanelor la punctul 3.

    AmbalareaProcedura de eșantionare
    Ambalaje pentru vânzarea cu amănuntul și produse finite.
    Pentru informații suplimentare, a se vedea fișa specifică pentru procedura de eșantionare Ambalaje pentru vânzarea cu amănuntul și produse finite.
    Prelevați un eșantion conținând un număr corespunzător de doze, sticle, pungi sau borcane. Asigurați-vă că toate dozele, sticlele sau borcanele reprezintă același lot. De obicei, puteți alege eșantioanele colective din lotul care este cel mai mare ca număr, cu excepția cazului în care se suspectează că alte loturi sunt substanțial diferite. Prelevați întotdeauna ambalaje intacte care nu au fost deschise.

    Dacă etichetele de pe ambalaje indică faptul că transportul conține produse diferite (de exemplu, un transport de dulceață poate conține diferite tipuri de dulceață), trebuie să prelevați eșantioane pentru fiecare dintre acestea.

    Dacă transportul este omogen, este posibil să fie necesare mai puține eșantioane. În principiu, cantitatea/greutatea minimă de eșantioane finale identice, solicitată de laborator în conformitate cu orientările dumneavoastră naționale, ar trebui să fie suficientă.

    Pentru ambalajele congelate pentru vânzarea cu amănuntul, a se vedea Ambalarea: Produse congelate de mai jos.

    După prelevarea eșantioanelor, treceți la punctul 7 de mai jos.

    Baloturi, butoaie, pungi, cutii metalice, doze sau alte ambalaje pentru transportPrelevați eșantioane primare din mai multe dintre aceste ambalaje, pe baza capitolului Metode de eșantionare 2.1 Eșantionarea produselor în vrac în ambalaje pentru transport.

    Procedura este descrisă mai jos începând de la punctul 3.

    VracDeterminați compoziția mărfurilor.
    • Mărfurile sunt omogene atunci când compoziția întregului transport este uniformă.
    • Mărfurile sunt eterogene (neuniforme) atunci când compoziția transportului este variată.
    • Dacă mărfurile sunt sub formă de pelete, granule sau pulbere, particulele mai mici pot fi separate, iar în lichide, particulele mici se pot scufunda, pot pluti sau pot ieși la suprafață. Asigurați-vă că straturile superior, mediu și inferior sunt amestecate în mod corespunzător înainte de efectuarea eșantionării.
    • Dacă amestecarea nu este posibilă (de exemplu, din cauza dimensiunii transportului sau din cauza faptului că lichidele sunt prezentate în stare congelată), prelevați în mod aleatoriu mai multe eșantioane primare din diferite părți ale transportului, pentru a vă asigura că eșantionul dumneavoastră este reprezentativ. A se vedea, de asemenea, capitolul Metode de eșantionare 2.2 Eșantionarea produselor în vrac pentru mai multe informații.

    Pentru produsele congelate în vrac, a se vedea Ambalarea: Produse congelate de mai jos.

    Procedura este descrisă mai jos începând de la punctul 3.

    Lot sau încărcătură (mai mult de un lot)Prelevați eșantioane din fiecare lot. Etichetele pot indica în mod fiabil dacă aveți de a face cu loturi (un transport de mărfuri similare, dar cu date de producție diferite, de exemplu) sau cu încărcături.

    Dacă lotul este în vrac, urmați procedura începând de la punctul 3.

    În toate celelalte cazuri, după prelevarea eșantioanelor, urmați procedura începând de la punctul 7.

    Mărfuri în mișcare (de exemplu, benzi transportoare, pompate sau în conducte) Pentru lichide, a se vedea capitolul Metode de eșantionare 1.6 Prelevarea de eșantioane din mărfurile în mișcare.

    Pentru solide, a se vedea capitolul Metode de eșantionare 2.3 Prelevarea de eșantioane din mărfurile în mișcare.

    Pentru gaze, a se vedea capitolul Metode de eșantionare 6.4 Prelevarea de eșantioane din mărfurile în mișcare.

    Produse congelateTrebuie acordată o atenție specială eșantionării produselor congelate, pentru a se preveni o condensare a umidității din cauza schimbărilor de temperatură și a decongelării, care ar modifica conținutul de apă al eșantioanelor.
    • Ambalaje pentru vânzarea cu amănuntul: Ambalajele congelate pentru vânzarea cu amănuntul trebuie să rămână închise. Din cauza dificultăților deosebite legate de păstrarea integrității eșantioanelor congelate, trebuie prelevate, ca eșantioane, ambalaje mai mari decât de obicei. Dacă aveți îndoieli, consultați laboratorul dumneavoastră vamal.
    • Produse în vrac: Eșantionarea produselor congelate prin colectarea unui anumit număr de bucăți mici, cum ar fi șpanurile sau așchiile, este acceptabilă doar pentru analiza calitativă. Este imposibil să se prevină formarea condensului pe astfel de eșantioane. Pentru analizele complete de laborator, mărfurile trebuie decongelate în condiții controlate (de exemplu, la sediul importatorilor), în ambalajul lor original, și trebuie eșantionate atunci când au ajuns la o temperatură de aproximativ 10 °C, prin tăierea unei bucăți suficient de mari. Dacă eșantioanele sunt obținute prin tăierea în stare congelată, o bucată suficient de mare reprezintă eșantionul. Aceasta trebuie să fie bine ambalată, astfel încât condensul să se producă pe exteriorul ambalajului. Nu încercați să constituiți un eșantion colectiv. Bucata tăiată trebuie să fie suficient de mare pentru a fi reprezentativă pentru produs.
  3. Prelevați eșantioanele primare necesare.

    Determinați mărimea eșantionului colectiv care trebuie prelevat. Din lot trebuie prelevate suficiente eșantioane primare, astfel încât eșantionul colectiv să fie suficient pentru pregătirea eșantioanelor finale. Mărimea eșantionului colectiv depinde de:
    • tipul de marfă;
    • tipul de ambalaj;
    • mărimea transportului;
    • metoda de analiză aplicată;
    • opțiunea de divizare a eșantionului.

    Cantitatea de eșantioane primare care trebuie prelevate depinde de omogenitate și de tipul de produs. A se vedea fișele de eșantionare pentru mai multe informații privind dimensiunea minimă a eșantionului care trebuie prelevat. În ceea ce privește mărfurile care nu sunt acoperite de o fișă de eșantionare, prelevați, drept cantitate minimă recomandată pentru fiecare eșantion final, 0,5 l de lichid sau 0,5 kg de produs solid.

    Pentru produsele cu dublă utilizare, mărfurile periculoase, stupefiante și alte substanțe psihoactive, precursori, substanțele psihoactive noi (New Psychoactive Substances, NPS) etc., precum și pentru eșantioanele solide sau lichide necunoscute, a se vedea capitolul Eșantionarea mărfurilor periculoase.

    În general, dimensiunea necesară a eșantionului pentru analizele de laborator nu trebuie să scadă sub cantitatea minimă de eșantion dintr-o anumită fișă, chiar și atunci când există posibilitatea de a preleva un eșantion mai mic. Numai cu acordul laboratorului dumneavoastră vamal puteți proceda la prelevarea unui eșantion mai mic decât cel specificat (de exemplu, în cazul produselor foarte scumpe sau în cazul în care cantitatea de eșantionat nu este suficientă). De asemenea, informați declarantul că este posibil să se solicite returnarea eșantionului rămas neutilizat după finalizarea analizelor și a tuturor verificărilor vamale.
  4. Amestecați bine eșantioanele primare pentru a obține un eșantion colectiv.
  5. Divizați eșantionul colectiv în numărul corect de eșantioane finale identice, în conformitate cu orientările dumneavoastră naționale. A se vedea D01-01 Divizor de eșantioane.
  6. Ambalați eșantioanele în conformitate cu cerințele de ambalare (a se vedea Recipiente pentru eșantioane). Ambalajul eșantioanelor trimise la laborator trebuie să conțină următoarele informații:
    • numărul de referință al cererii de analiză;
    • data prelevării eșantionului;
    • numele biroului vamal;
    • tipul de marfă;
    • o trimitere la documentul care descrie eșantionul.

    Dacă informațiile de mai sus nu pot fi înregistrate pe ambalaj, aplicați o etichetă pe acesta.

    Asigurați-vă că nu ștergeți sau acoperiți informațiile de pe ambalajul original.
  7. Sigilați eșantioanele finale.

    Notă
    Dacă ambalajul original al produselor de eșantionat nu poate fi deschis și/sau sigilat fără deteriorări, cum este de exemplu cazul unui ambalaj standard, este posibil ca acest ambalaj să nu trebuiască sigilat în mod neapărat. Puteți să etichetați pur și simplu ambalajul aplicând o ștampilă. Această procedură poate fi diferită de la un stat membru la altul. În mod alternativ, ambalați eșantionul într-o pungă de plastic transparentă și aplicați apoi eticheta eșantionului și ștampila pe pungă. Vă rugăm să verificați orientările dumneavoastră naționale.
  8. Mărfurile trebuie să fie însoțite de o declarație din care să rezulte că transportul a fost eșantionat de autoritățile vamale. Declarația trebuie să conțină o notă care să indice produsele care au fost prelevate din transport.
  9. Trebuie să depozitați eșantioanele întotdeauna în condiții corecte, pentru a preveni modificarea caracteristicilor produsului. Dacă nu sunt disponibile instalații la biroul de prelevare a eșantioanelor, acestea trebuie transportate imediat la laboratorul vamal sau la un spațiu de depozitare adecvat. Depozitarea necorespunzătoare sau incorectă poate afecta viabilitatea eșantionului și/sau rezultatul analizei. Consultați orientările naționale privind modalitățile de depozitare și transport. Condițiile corecte de depozitare pot include controlul expunerii la lumină și umiditate, precum și controlul temperaturii.

    Avertisment
    Toate eșantioanele finale trebuie să fie trimise la laboratorul vamal sau la un spațiu de depozitare adecvat atunci când condițiile de depozitare de la biroul dumneavoastră vamal sunt neadecvate.
  10. În timpul eșantionării, veți deschide deseori ambalajul produselor și pot apărea daune. După eșantionare, ambalajul din care sunt prelevate eșantioanele trebuie să fie închis în mod corespunzător și marcat pentru a se indica faptul că s-a prelevat un eșantion. Acest lucru trebuie să fie făcut de declarant, dacă acesta este prezent.
  11. Procesul de eșantionare va crea adesea o anumită cantitate de deșeuri sau de mărfuri deteriorate. Trebuie să încercați să limitați cantitatea de mărfuri deteriorate atunci când vă stabiliți planul de eșantionare. Orice porțiuni neutilizate pot fi oferite înapoi declarantului. Produsele excedentare nu trebuie niciodată reintroduse în lot, deoarece pot cauza contaminare. Eliminați deșeurile și mărfurile deteriorate în conformitate cu orientările naționale și cu procedurile locale.

    Orientările generale pentru eliminarea deșeurilor sau a mărfurilor deteriorate sunt prezentate în secțiunea „Sănătate și siguranță”, Introducere în principiile generale și în FDS.





Revizuiri
VersiuneDataModificări
1.012.10.2012Prima versiune
1.330.06.2024Versiune curentă