1. Principii generale privind sănătatea și securitatea
Există numeroase pericole generice care pot rezulta pe parcursul procedurii de examinare și de eșantionare. De asemenea, există pericole specifice relevante pentru anumite mărfuri.
Trebuie să adoptați o abordare proactivă pentru a proteja atât securitatea dumneavoastră, cât și securitatea altor persoane care lucrează cu dumneavoastră sau de care vă faceți responsabil.
De asemenea, trebuie să vă asigurați că nu expuneți alte persoane la riscuri ridicate prin contaminarea mărfurilor sau, ca rezultat al propriilor acțiuni, prin abandonarea mărfurilor într-o stare periculoasă.
2. Proceduri privind sănătatea și securitatea
Bunele practici privind sănătatea și securitatea reprezintă responsabilitatea tuturor. Legislația națională dictează modul de punere în aplicare a politicilor în materie de sănătate și securitate. Cu toate acestea, cu titlu orientativ, fiecare sistem ar trebui să includă:
- o politică declarată privind responsabilitatea individuală și corporativă în materie de securitate;
- un set de evaluări ale riscurilor pentru locațiile și activitățile profesionale desfășurate, cu identificarea pericolelor și a contramăsurilor;
- ghiduri privind practicile de lucru sigure care să ofere recomandări specifice privind procedurile de securitate pentru finalizarea activităților profesionale;
- o procedură de raportare a accidentelor care să ofere exemple și să fie integrate în evaluările riscurilor și ghidurile privind practicile de lucru sigure;
- revizuiri periodice care să asigure actualizarea evaluărilor riscurilor și a ghidurilor privind practicile de lucru sigure (cel puțin anual — sau în urma oricăror modificări care afectează sănătatea și securitatea).
În cazul în care activitățile se desfășoară în medii periculoase, lucrul în echipe de cel puțin două persoane reprezintă o bună practică. De asemenea, puteți opera un sistem de tip „colegial” format din doi agenți, fiecare fiind responsabil de siguranța celuilalt. Formarea de bază a întregului personal în ceea ce privește acordarea primului ajutor îi va permite să ofere o asistență rapidă oricărui coleg aflat în dificultate.
2.1 Evaluări ale riscurilor
Evaluările riscurilor pot viza fie o locație fie o procedură. Acestea ar trebui să cuprindă toate pericolele și contramăsurile. Ar trebui să efectuați o evaluare a riscurilor pentru fiecare locație de prelevare a eșantioanelor. Vor fi necesare evaluări suplimentare ale riscurilor pentru anumite tipuri de mărfuri care prezintă pericole specifice (de exemplu, cerealele în vrac — sensibilizant pentru căile respiratorii).
O evaluare a riscurilor este un proces de gestionare și control al sănătății și securității prin:
- identificarea pericolului;
- evaluarea riscului;
- introducerea de măsuri preventive și de protecție pentru reducerea sau eliminarea riscului;
- revizuirea măsurilor de control pentru a garanta faptul că acestea sunt în continuare corespunzătoare.
Copii ale evaluărilor riscurilor ar trebui să fie la dispoziția tuturor persoanelor care intră sau lucrează în zona respectivă, acestea necesitând o revizuire anuală sau ori de câte ori anumite modificări afectează locația sau procedura în cauză.
Pot fi utilizate evaluări generice ale riscurilor ca bază pentru evaluările locale ale riscurilor. Un exemplu de evaluare a riscurilor este ilustrat în
apendicele A. Administrația dumneavoastră națională poate utiliza diferite forme sau proceduri, însă principiul rămâne același. Orientări suplimentare privind evaluarea riscurilor sunt disponibile la următoarea adresă:
http://osha.europa.eu/en/topics/riskassessment/guidance.pdf
2.2 Eliminarea deșeurilor sau a mărfurilor stricate generate pe parcursul procedurii de eșantionare
Numeroase proceduri de eșantionare vor produce mărfuri sau materiale stricate sau care nu sunt utilizate ca parte a eșantionului, dar care nu pot fi returnate în încărcătură. Fiecare caz trebuie analizat în funcție de următoarele criterii:
- sănătate și securitate — scurgerile de produs sau cantitățile neutilizate de uleiuri, băuturi spirtoase și substanțe chimice periculoase din transport trebuie eliminate în siguranță, având în vedere informațiile din FTS;
- igienă alimentară — cantitățile neutilizate de eșantioane alimentare trebuie eliminate astfel încât să nu pătrundă în lanțul alimentar și să nu contamineze rețeaua de canalizare sau rezervele de apă. Alimentele eliminate ar trebui protejate de rozătoare sau alte saprofage;
- orientările naționale și procedurile locale (la sediul comerciantului) care prevăd dispoziții specifice privind scurgerile de produs și deșeurile.
2.3 Ghiduri privind practicile de lucru sigure
Ar trebui să conveniți cu administratorii și/sau experții în materie de sănătate și securitate practici standard de lucru sigure pentru anumite locații și proceduri. Acestea includ activitățile din sau la:
- congelatoare;
- partea superioară a autocisternelor/vagoanelor-cisternă sau a altor containere de transport în vrac;
- manipularea cerealelor în vrac;
- sediul comerciantului (și anume, locații nefamiliare);
- zonele unde operează macarale și autostivuitoare cu furcă;
- terminale pentru containere;
- terminale ro-ro (cu punte ruliu);
- terminale feroviare.
Această listă nu este exhaustivă.
Practicile de lucru sigure pot acoperi aspecte precum:
- utilizarea echipamentelor individuale de protecție;
- notificarea operatorului;
- garantarea faptului că un coleg sau operator este mereu prezent pentru a vă asigura siguranța;
- proceduri de acces la locația în cauză;
- echipamentul de eșantionare;
- procedurile de eșantionare.
Această listă nu este exhaustivă.
Un exemplu de ghid privind practicile de lucru sigure este oferit în
apendicele B. Administrația dumneavoastră națională poate utiliza diferite forme sau proceduri, însă principiul rămâne același.
3. Semne de siguranță și de avertizare
Se furnizează semne și etichete menite să protejeze atât sănătatea și securitatea dumneavoastră, cât și a altor persoane care lucrează cu sau în apropierea dumneavoastră. Trebuie să fiți atenți la aceste semne și să adoptați în orice moment măsurile de precauție necesare.
În vederea standardizării semnelor de siguranță și de avertizare au fost adoptate directive europene. Cu toate acestea, este posibil ca semnele existente să nu corespundă noilor design-uri. În cazul în care semnificația unui anumit semn nu vă este clară, vă recomandăm să solicitați ajutorul persoanei responsabile de sănătatea și securitatea la locul de muncă din locația dumneavoastră, indiferent dacă este vorba despre un port, chei, depozit sau dacă vă aflați la bordul unei nave sau aeronave.
Națiunile Unite au introdus un sistem internațional de semne de avertizare a pericolului în transportul mărfurilor, care este folosit în toată lumea.
Prin urmare, prezenta secțiune oferă o viziune de ansamblu privind tipurile de semne utilizate și semnificația generală a acestora.
3.1 Semne de interdicție
Un semn de interdicție înseamnă că acțiunea sau activitatea indicată este interzisă. Trebuie să respectați întotdeauna aceste semne. O parte dintre aceste semne indică doar un simbol, altele sunt însoțite de un text explicativ în partea inferioară.
 |
 |
 |
Fumatul interzis |
Apă non-potabilă |
Interzis pietoni |
Nerespectarea acestor semne poate cauza răni sau chiar moartea.
3.2 Semne de avertizare
Semnele de avertizare sunt menite să vă atragă atenția cu privire la anumite pericole potențiale. Pericolul poate fi intermitent sau permanent. Semnul în cauză este menit să vă reamintească de existența unui pericol potențial.
 |
 |
 |
Pericol general |
Caustic sau acid |
Frig extrem |
Trebuie să aveți în vedere pericolul indicat și să adoptați măsurile de precauție necesare. Primul semn de mai sus indică o avertizare cu caracter general — acesta poate fi însoțit de un text care să specifice un anumit pericol care nu este acoperit de simbolurile recunoscute sau vă poate avertiza cu privire la o serie de pericole potențiale.
3.3 Semne de obligativitate
Semnele de obligativitate indică o măsură de securitate specifică pe care trebuie să o adoptați înainte de a accesa zona desemnată sau de a începe lucrul. Nerespectarea acestor semne vă poate cauza răni imediate și/sau probleme de sănătate pe termen lung.
În cazul în care echipamentul de protecție corespunzător nu este disponibil, trebuie să încetați orice activitate.
 |
 |
 |
 |
Protecția ochilor |
Protecția capului |
Protecția urechilor |
Îmbrăcăminte de înaltă vizibilitate |
La fel ca în cazul altor semne, acestea pot fi însoțite sau nu de o explicație în partea inferioară (
exemple suplimentare sunt disponibile aici).
3.4 Semne de siguranță
3.5 Etichetarea mărfurilor periculoase pentru transport
Întrucât mărfurile sunt transportate peste tot în lume, Organizația Națiunilor Unite a convenit în cadrul Sistemului Global Armonizat de Clasificare și Etichetare a Chimicalelor (GHS) anumite semne și etichete pentru substanțele chimice și mărfurile periculoase care fac obiectul transportului.
Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 privind clasificarea, etichetarea și ambalarea substanțelor și a amestecurilor (CLP) a aliniat legislația europeană la aceste norme și contribuie la îndeplinirea obiectivului GHS privind descrierea și etichetarea universală a pericolelor. Regulamentul CLP utilizează criterii de clasificare și metode de etichetare convenite la nivel internațional și va completa Regulamentul REACH privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea și restricționarea substanțelor chimice (
Regulamentul (CE) nr. 1907/2006).
Împreună cu pachetul de compromis pentru Regulamentul CLP, Parlamentul European și Consiliul au adoptat două acte conexe care adaptează suplimentar legislația UE la noile norme privind clasificarea și etichetarea:
Directiva 2008/112/CE și
Regulamentul (CE) nr. 1336/2008.
Notă: A fost introdus un set global de semne și simboluri (
faceți clic aici pentru exemple suplimentare).
Alte exemple de semne GHS sunt disponibile la următoarea adresă:
http://www.unece.org/trans/danger/publi/ghs/pictograms.html
Detalii complete privind GHS sunt disponibile pe site-ul web al Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite (CEE-ONU), la următoarea adresă:
http://www.unece.org/trans/danger/danger.html.
Detalii complete privind GHS sunt disponibile pe site-ul web al Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite (CEE-ONU), la următoarea adresă:
https://echa.europa.eu/-/updated-interactive-guide-on-safety-data-sheets-and-exposure-scenarios-available.
De asemenea, etichetele pot conține o literă de cod care indică natura specifică a pericolului.
E | Exploziv |
O | Oxidant |
F+ | Extrem de inflamabil |
F | Foarte inflamabil |
R10 | Inflamabil |
T+ | Foarte toxic |
T | Toxic |
Xn | Nociv |
C | Coroziv |
Xi | Iritant |
R42 și/sau R43 | Sensibilizant |
CarcCat(1) | Cancerigen |
MutaCat(1) | Mutagen |
ReprCat(1) | Toxic pentru reproducere |
N și/sau R52, R53 și R59 | Periculos pentru mediu |
3.6 ADR
ADR (
Accord européen relatif au transport international des marchandises Dangereuses par Route) este un acord european care vizează transportul rutier internațional de mărfuri periculoase, încheiat în cadrul
Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite. Acesta datează din 1957 și este actualizat în mod periodic. Versiunea actuală a fost convenită în 2019 (
ECE/TRANS/215, volumele I și II).
Acordul stabilește condițiile în care pot fi transportate mărfurile periculoase.
- Anexa A reglementează mărfurile implicate, în special ambalajul și etichetele acestora.
- Anexa B reglementează construcția, echipamentele și utilizarea vehiculelor pentru transportul de materiale periculoase.
Mărfurile care fac obiectul transportului rutier sunt împărțite în clase de pericol:
- clasa 1: substanțe explozive și articole care conțin explozivi;
- clasa 2: gaze;
- clasa 2.1: gaz inflamabil (de exemplu, butan și acetilenă-propan);
- clasa 2.2: gaz neinflamabil și netoxic care poate provoca asfixiere (de exemplu, azot și CO2) sau oxidanți (de exemplu, oxigen);
- clasa 2.3: gaz toxic (de exemplu, clorină și fosgen);
- clasa 3: lichide inflamabile;
- clasa 4.1: solide inflamabile, substanțe autoreactive și explozivi desensibilizanți solizi;
- clasa 4.2: substanțe care se pot aprinde spontan;
- clasa 4.3: substanțe care, în contact cu apa, emit gaze inflamabile;
- clasa 5.1: substanțe oxidante;
- clasa 5.2: peroxizi organici;
- clasa 6.1: substanțe toxice;
- clasa 6.2: substanțe care pot cauza infecții;
- clasa 7: materiale radioactive;
- clasa 8: corozivi;
- clasa 9: substanțe și articole periculoase diverse.
Fiecare intrare în clasele de mai sus a primit un număr ONU din patru cifre. În general, clasa (clasele) de pericol a(le) unei substanțe nu poate fi dedusă (deduse) pe baza numărului ONU: aceasta (acestea) trebuie căutată (căutate) într-un tabel. Excepție fac substanțele din clasa 1, al căror număr ONU începe întotdeauna cu 0.
Notă: Pe lângă ADR, există acorduri similare privind transportul feroviar și pe căi navigabile interioare de mărfuri periculoase:
Directiva 2008/68 a Uniunii Europene privind transportul interior de mărfuri periculoase aplică normele ADR, RID și ADN circulației interne, precum și transportului internațional.
ATENȚIE: Clasele de pericol din cadrul ADR nu corespund direct categoriilor de pericol din cadrul GHS. De regulă, clasa sau categoria indică numai natura pericolului. Pentru informații detaliate privind natura exactă a pericolului și măsurile de precauție pe care trebuie să le adoptați trebuie să verificați frazele H și P.
3.7 Fișă tehnică cu date de securitate (SDS)
Mărfurile etichetate cu una dintre clasele descrise mai sus ar trebui însoțite de o fișă tehnică de securitate (FTS). FTS furnizează informații detaliate privind siguranța produsului, inclusiv:nformações detalhadas de segurança sobre o produto em causa, incluindo:
- identificarea substanței;
- compoziția/informații asupra componenților;
- identificarea pericolelor;
- primul ajutor;
- măsuri de combatere a incendiilor;
- măsuri care trebuie luate în caz de dispersare accidentală;
- manipulare și depozitare;
- măsuri de precauție în cazul expunerii și protecție individuală;
- proprietăți fizice și chimice;
- stabilitate și reactivitate;
- informații toxicologice;
- informații ecologice;
- considerații referitoare la eliminare;
- informații referitoare la transport;
- regulamente;
- alte informații.
Faceți clic
aici pentru a vedea un exemplu de fișă tehnică de securitate.
Toate fișele tehnice cu date de securitate vor conține fraze standard de avertizare. Acestea sunt seturi conventionale de fraze de avertizare și de prevenție (H și P) traduse în toate limbile. De aceea, semnificația oricărui cod de frază este înțeleasă oriunde în lume. O lista completă poate fi găsită aici:
frazele H i P.
Frazele H și P urmează să fie introduse în cadrul Sistemului Global Armonizat (GHS) promovat de CEE-ONU și al Regulamentului (CE) nr. 1272/2008.
Avertizările, restricțiile și măsurile preventive indicate în FTS trebuie respectate în orice moment.
În cazul în care nu puteți stabili cu certitudine că mărfurile sunt inofensive și nu aveți o FDS sau informații comparabile sau dacă există îndoieli cu privire la natura chimică a mărfurilor, trebuie să solicitați avizul unui expert.
A se vedea capitolul Eșantionarea bunurilor periculoase.
De asemenea, este posibil să vi se prezinte o fișă internațională de securitate a substanțelor chimice (ICSC). Aceasta conține informații similare cu cele din FTS. În cazul în care nu este disponibilă o FTS, ICSC poate reprezenta o alternativă acceptabilă care să vă ofere siguranță. Cu toate acestea, trebuie să solicitați întotdeauna o FTS. Faceți clic
aici pentru a vedea un exemplu de ICSC.
Pentru informații suplimentare trebuie să consultați legislația și orientările administrației naționale.