Terveempiä kaupunkeja edistetään uusilla liikkuvuuspalveluilla

  • 12 Jan 2022
EU-politiikkojen ja -hankkeiden avulla kaupungit ottavat käyttöön vaihtoehtoisia liikkumistapoja, jotka parantavat ilmanlaatua ja kansanterveyttä.
Terveempiä kaupunkeja edistetään uusilla liikkuvuuspalveluilla

Maailman terveysjärjestön mukaan ilmansaasteet ovat vakavin ympäristöuhka ihmisten terveydelle.

Ilmaa pilaavista aineista haitallisimmat eli pienhiukkaset ja typpidioksidi ovat pääosin peräisin maantieliikenteestä. Ne ovat syynä siihen, että Euroopan kaupungeissa menehtyy vuosittain ennenaikaisesti kymmeniätuhansia ihmisiä. EU:n älykkään ja kestävän liikkuvuuden strategialla pyritään vähentämään liikenteen päästöjä 90 prosenttia vuoteen 2050 mennessä.

Uudet liikkuvuuspalvelut, kuten yhteiskäyttöajoneuvot ja -polkupyörät sekä älykäs julkinen liikenne, voivat merkittävästi vähentää yksityisautoilua ja ilman epäpuhtauksia.

Nämä palvelut täyttävät vuosien 2021–2027 koheesiopolitiikan varoista ja Euroopan vihreän kehityksen ohjelmasta kestävälle multimodaaliselle kaupunkiliikkuvuudelle myönnettävän rahoituksen edellytykset ja ovat uuden Leipzigin peruskirjan puhdasta liikennettä koskevien sitoumusten mukaisia. EU:n toimintasuunnitelmassa”Kohti ilman, veden ja maaperän saasteettomuutta” annetaan suosituksia toimista, jotka liittyvät Horisontti Eurooppa -puiteohjelman tutkimusprioriteetteihin ja uusi eurooppalainen Bauhaus -aloitteeseen.  

Viranomaisten, yksityisen sektorin ja yhteisöjen välinen yhteistyö on avainasemassa ilmanlaadun parantamisen ja puhtaan liikenteen edistämisen kannalta esimerkiksi kaupunkialueiden innovatiivisten toimenpiteiden ja URBACT-verkostojen kaltaisissa aloitteissa.

EU:n kaupunkiagendan kumppanuuksissa on määritelty liikennealan toimia, joiden perusteella kaupungit, asukkaat ja muut sidosryhmät voivat toteuttaa kansanterveyttä parantavia toimintalinjoja ja hankkeita.

Kohti vihreämpiä valintoja

Helsingin HOPE (Healthy Outdoor Premises for Everyone) -hankkeessa on kehitetty Green Paths -sovellus, jolla ohjataan pyöräilijät ja jalankulkijat valitsemaan ilmanlaadultaan parhaita reittejä. Sovelluksen reaaliaikaisten ilmanlaatutietojen sekä joukkoistamista hyödyntävän tietokannan avulla edistetään terveellisempää liikkuvuutta.

Muualla Euroopassa URBACT-ohjelman CityMobilNetiin-suunnitteluverkostoon kuuluvat viranomaiset edistävät puhtaampaa liikkuvuutta hyödyntämällä EU:n kestävän kaupunkiliikenteen suunnitelmat (Sustainable Urban Mobility Plans, SUMPs) -konseptia.

Yksi verkoston jäsenistä on saksalainen Bielefeldin kaupunki. Se on käynnistänyt strategian lähialueella kuljettavien automatkojen määrän vähentämiseksi 25 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Strategian toimenpiteisiin kuuluvat muun muassa infrastruktuuri-investoinnit sekä pyöräilyn ja kävelyn edistäminen.

Kaupungit selvittävät myös uusia tapoja parantaa julkisen liikenteen saavutettavuutta asukkaiden kannalta. Bulgarian Sofiassa toteutettavassa INNOAIR-hankkeessa otetaan käyttöön sähköbusseja, joiden aikataulut ja reitit perustuvat matkustajien sovelluksessa tekemiin tilauksiin vaihtoehtona lyhyille automatkoille.

Strategiatuki

Kestävän kaupunkiliikenteen suunnitelmien lisäksi on olemassa monia maailman- ja Euroopan laajuisia välineitä, joiden avulla kaupungit siirtyvät vähäpäästöiseen liikenteeseen.

Alankomaalaiselle Utrechtin kaupungille suunnitellut terveysvaikutusten arviointityökalut ovat muiden kaupunkien käytettävissä infrastruktuurimuutosten vaikutusten arviointia varten. Näissä Excel-pohjaisissa työkaluissa annetaan vaiheittaiset ohjeet ilmanlaadun parantamista edistävien toimien suunnittelua varten.

Espanjalaisen Vicin kaupungin johtaman URBACT action planning network Healthy Cities -verkoston Healthy Cities Generator -työkalun avulla kaupungit voivat edistää julkisten tilojen terveellistä käyttöä myös liikenteessä.

Strategiatasolla EU:n kaupunkiliikennepaketti tarjoaa kaupungeille tiedonvaihtoa, rahoitusta, tutkimusta ja kansainvälistä yhteistyötä kestävää liikkuvuutta koskevien strategioiden kehittämistä varten. Tätä tukea täydennetään kaupunginjohtajien energia- ja ilmastosopimukseen liittyvillä verkostoilla, ohjelmilla ja tutkimuksilla, joiden ansiosta kaupungit voivat hyödyntää kansalaisten kasvavaa kiinnostusta vihreämpää ja puhtaampaa matkustamista kohtaan.