Trimite unui prieten
RSS
google +
Versiune pentru imprimare

Isabel Jonet, președinta Federației Europene a Băncilor de Alimente (FEBA)

Isabel Jonet, președinta Federației Europene a Băncilor de Alimente (FEBA)

Potrivit unei estimări din 2006, aproximativ 90 de milioane de tone de alimente sunt irosite anual în UE, în timp ce 55 de milioane de persoane suferă de sărăcie alimentară.

Donațiile de alimente constituie una dintre cele mai importante soluții pentru reducerea risipei de alimente și pentru atenuarea sărăciei și a excluziunii sociale.

Aceasta este principala misiune a băncilor de alimente, organizații non-profit ai căror voluntari recuperează excedentul sigur de alimente și îl redistribuie agențiilor caritabile care ajută persoanele aflate în dificultate. Este cazul fundației italiene Banco Alimentare Onlus. În prezent, aceasta recuperează excedentul de alimente din restaurantele și punctele de restaurație aflate în pavilioanele Expo Milano 2015, inclusiv de la locul de desfășurare a conferinței organizată de Comisie la data de 15 octombrie, sub genericul „Să luptăm împotriva risipei de alimente, să hrănim planeta”.

Pe lângă eforturile cotidiene ale băncilor de alimente de a sensibiliza întreprinderile din sectorul alimentar, autoritățile publice și societatea civilă, o abordare europeană armonizată ar facilita accesul la surse de hrană și ar aduce beneficii importante părților interesate menționate mai sus în ceea ce privește eficiența resurselor și securitatea alimentară. De asemenea, ar fi în avantajul operatorilor economici. Iată câteva dintre recomandări:

  • clarificarea legislației UE și a statelor membre în domeniul alimentar (de exemplu, privind utilizarea mențiunii „a se consuma, de preferință, până la data de”), precum și a noțiunilor referitoare la igiena produselor alimentare și la baza de calcul a TVA-ului;
  • introducerea de stimulente fiscale sau financiare, pentru a garanta că donațiile alimentare nu costă mai mult decât dacă ar fi utilizate în alte scopuri;
  • elaborarea de ghiduri privind responsabilitatea industriei și a asociațiilor de caritate care fac donații și încurajarea întreprinderilor să integreze mecanisme de redistribuire în lanțul lor de aprovizionare;
  • sprijin financiar pentru băncile de alimente pentru ca acestea să își mărească capacitatea de funcționare și să acopere costurile de transformare și de transport al produselor proaspete.

Pentru a putea acoperi această gamă vastă de aspecte, și, în unele cazuri, de lacune, și pentru a defini noi mijloace pentru a pune excedentul de alimente sigure la dispoziția celor care au nevoie de el, este nevoie de o colaborare activă a tuturor actorilor, de exemplu în cadrul grupului de lucru pentru risipa de alimente și deșeurile alimentare, prezidat de DG Sănătate și Siguranță Alimentară (SANTE).

Trebuie să ne unim forțele pentru ne asigura că, în loc să fie aruncat, surplusul de alimente ajunge la cei care au cea mai mare nevoie de el.