Στείλτε το σ' έναν φίλο
RSS
google +
Εκτύπωση

της Isabel Jonet, προέδρου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τραπεζών Τροφίμων (FEBA)

της Isabel Jonet, προέδρου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τραπεζών Τροφίμων (FEBA)

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση σπαταλώνται ετησίως περίπου 90 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων (εκτίμηση 2006), τη στιγμή που 55 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από διατροφική ένδεια.

Η δωρεά τροφίμων αποτελεί το κλειδί για την αντιμετώπιση του προβλήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόσο για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων όσο και την ανακούφιση από την έλλειψη τροφίμων και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Αυτή είναι η βασική αποστολή των τραπεζών τροφίμων - μη κερδοσκοπικών οργανώσεων των οποίων οι εθελοντές συγκεντρώνουν ασφαλή πλεονάσματα τροφίμων από την αλυσίδα εφοδιασμού και τα αναδιανέμουν σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς, οι οποίοι με τη σειρά τους βοηθούν τα άτομα που έχουν ανάγκη. Για παράδειγμα, η ιταλική «Fondazione Banco Alimentare Onlus» συγκεντρώνει επί του παρόντος πλεονάσματα τροφίμων από τα εστιατόρια και τα σημεία παροχής υπηρεσιών εστίασης στο εσωτερικό της έκθεσης EXPO Milano 2015. Θα συγκεντρώσει επίσης τα πλεονάσματα τροφίμων της διάσκεψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Καταπολεμήστε τη σπατάλη τροφίμων, θρέψτε τον πλανήτη» που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Οκτωβρίου.

Εκτός από τις καθημερινές προσπάθειες των τραπεζών τροφίμων για ευαισθητοποίηση των επιχειρήσεων τροφίμων, των δημόσιων αρχών και της κοινωνίας των πολιτών, μια εναρμονισμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση θα διευκόλυνε την πρόσβαση σε διατροφικούς πόρους, θα προσέφερε σημαντικά οφέλη σε όλους τους ενδιαφερομένους από άποψη αποδοτικότητας πόρων και επισιτιστικής ασφάλειας, και ταυτόχρονα θα απέφερε οικονομικά οφέλη στις επιχειρήσεις. Ιδού ορισμένες συστάσεις σχετικά με την προσέγγιση αυτή:

  • περαιτέρω αποσαφήνιση της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας για τα τρόφιμα (π.χ. χρήση της ένδειξης «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από»), καθώς και των εννοιών της υγιεινής των τροφίμων και της βάσης του ΦΠΑ.
  • φορολογικά ή οικονομικά κίνητρα,προκειμένου η δωρεά πλεονασμάτων τροφίμων να μην στοιχίζει περισσότερο από τη χρήση τους για άλλους σκοπούς.
  • εκπόνηση οδηγών από τις επιχειρήσεις και τις φιλανθρωπικές οργανώσεις σχετικά με τη δωρεά τροφίμων, οι οποίοι θα διευκρινίζουν θέματα ευθύνης, καθώς και ενθάρρυνση των επιχειρήσεων να ενσωματώνουν μηχανισμούς αναδιανομής στην αλυσίδα εφοδιασμού.
  • παροχή χρηματοδοτικής στήριξης στις τράπεζες τροφίμων, ώστε να αυξήσουν την επιχειρησιακή τους ικανότητα και να μπορούν να καλύπτουν τα έξοδα μετατροπής ή μεταφοράς των νωπών προϊόντων.

Τόσο η αντιμετώπιση μιας τέτοιας ποικιλίας θεμάτων - και σε ορισμένες περιπτώσεις ελλείψεων - όσο και ο καθορισμός νέων μέσων διάθεσης πλεονασμάτων ασφαλών τροφίμων στα άτομα που έχουν ανάγκη απαιτούν τη στενή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, π.χ. μέσω της Ομάδας Εργασίας για την Απώλεια και Σπατάλη Τροφίμων υπό την προεδρία της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων (DG SANTE).

Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε τα πλεονάσματα τροφίμων να φτάνουν σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και όχι στον κάδο των απορριμμάτων.