Aan een vriend sturen
RSS
google +
Versie om af te drukken

Door John F. Ryan, waarnemend directeur van het directoraat Volksgezondheid

Door John F. Ryan, waarnemend directeur van het directoraat Volksgezondheid

De ongelijkheid op gezondheidsgebied tussen verschillende sociaaleconomische groepen en tussen verschillende delen van de EU is een van de grootste problemen waarmee de Europese Unie vandaag te kampen heeft. Al vier jaar coördineert het volksgezondheidsdirectoraat SANCO onder het motto "Solidariteit in de gezondheidszorg" de strijd van de EU tegen gezondheidsongelijkheid.

Op 11 december 2013 heeft de Commissie het rapport gepubliceerd van een door de EU gefinancierde studie "Health Inequalities in the EU"pdf van een consortium onder leiding van sir Michael Marmot van het University College in Londen. Deze studie heeft nieuwe gegevens aan het licht gebracht over gezondheidsverschillen in de EU en over de doeltreffendheid van het beleid op dit terrein.

De studie wijst op een paar belangrijke trends. Tussen de EU-lidstaten bestaan er alarmerende verschillen in de ongelijkheid op gezondheidsgebied tussen sociale groepen. Zo is de levensverwachting op 25-jarige leeftijd van mannen met een hogere opleiding in Estland 17,8 jaar langer (of 50% hoger), dan die voor mannen met alleen lager onderwijs. Maar er is ook goed nieuws. De studie bevestigt dat de de verschillen in levensverwachting tussen de EU-landen op lange termijn kleiner worden en dat de ongelijkheid op het gebied van kindersterfte afneemt.

Maar er is nog heel veel werk aan de winkel. De meeste EU-landen hebben geen geïntegreerde strategie voor de aanpak van gezondheidsverschillen.

Michael Marmot zal op een conferentie over gezamenlijke aanpak van de gezondheidsongelijkheidpdf op 23 januari in Brussel een aantal bevindingen uit het rapport presenteren.

Op de conferentie worden de activiteiten van de laatste drie jaar van de lidstaten, de regio’s en andere betrokkenen bij de aanpak van gezondheidsongelijkheid in Europa geëvalueerd en worden nieuwe maatregelen besproken. De conferentie is live via internet te volgen in het Duits, Engels, Frans, Grieks, Italiaans en Spaans.

Ik hoop dat u de tijd kunt vrijmaken om zelf te komen of om in ieder geval de webcast te volgen.

De Commissie organiseert ook een event over de verbetering van de toegang tot gezondheidszorg en de bestrijding van discriminatie op 18 maart 2014 in het Karel de Grote-gebouw in Brussel. U kunt zich daarvoor inschrijven via de website.

Gezondheidsongelijkheid

Meer over dit onderwerp