Tipsa om sidan
RSS
google +
Utskriftsvänlig version

Tonio Borg, EU:s folkhälsokommissionär

Tonio Borg, EU:s folkhälsokommissionär

Hälsa angår alla. Alla bör ha tillgång till god vård oberoende av kön, ålder, ras, sexuell läggning, typ av sjukdom, social ställning, utbildning eller land. Så är det inte nu. Vi måste därför bekämpa diskrimineringen i vården.

I fjol lovade jag Europaparlamentet att bekämpa alla former av diskriminering i vården.

Jag har nu lyssnat till människor som diskriminerats, som känner sig stigmatiserade och som har svårt att få den vård de behöver på grund av sin sjukdom, sina livsval eller sitt ursprung. Jag har träffat dem som har vänt sig till mig efter att ha blivit orättvist behandlade – från människor med hiv/aids till personer från etniska minoriteter. Jämlikhet innebär inte att man ska skapa nya rättigheter för specifika befolkningsgrupper. Jämlikhet betyder att ingen ska nekas sina rättigheter, varken avsiktligt eller genom att man förbiser deras behov.

Vi måste nå ut till alla som diskrimineras och försöka hitta lösningar. Därför har jag bjudit in flera olika aktörer till Gastein i början av oktober och till Bryssel i mars nästa år för en bred konferens om antidiskriminering där vi ska diskutera hur alla ska få samma tillgång till vård. Det är viktigt att få igång en debatt om hur vi bäst kan hjälpa medlemsländerna att förbättra tillgången till god hälso- och sjukvård för alla och undanröja alla former av diskriminering.

EU arbetar aktivt för att värna de grundläggande mänskliga rättigheterna för alla i EU genom en rad initiativ. Grunden är Lissabonfördraget och EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna, som förbjuder alla former av diskriminering – på grund av kön, ålder, funktionsnedsättning, religion, övertygelse, ras, etniskt ursprung och sexuell läggning.

Hälsoskillnaderna har minskat avsevärt i EU under de senaste åren, vilket framgår av vår senaste rapport om ojämlikheter i hälsapdf. Men arbetet måste forsätta. Det finns fortfarande stora skillnader mellan olika samhällsgrupper och mellan regioner och länder. Vi måste också få bort de hinder för vård som utsatta grupper stöter på.

Om vi ska kunna nå en ökad social sammanhållning måste vi fortsätta att arbeta för en jämlik hälsa och bekämpa alla former av diskriminering i hela EU.

Rättvis hälsa

Mer om detta ämne