Send til en ven
RSS
google +
Printervenlig version

Af Tonio Borg, EU-kommissær for sundhed

Af Tonio Borg, EU-kommissær for sundhed

Sundhed er allemands eje. Alle skal have ret til ordentlig sundhedspleje uanset køn, alder, race og seksuel orientering samt, hvilken sygdom, social status og uddannelse man har, eller hvor man bor. Det skal være slut med at forskelsbehandle inden for sundhed!

Sidste år lovede jeg personligt Europa-Parlamentet, at jeg ville bekæmpe alle former for forskelsbehandling på sundhedsområdet

Siden da har jeg sat mig for at lytte til dem, der er udsat for forskelsbehandling, som er ofre for stigmatisering, og som har svært ved at få den nødvendige sundhedspleje på grund af den sygdom, de har, de valg, de har truffet, eller det land, de kommer fra. Jeg har mødtes med folk lige fra hiv/aids-patienter til etniske minoriteter, som er kommet til mig, fordi de blev forskelsbehandlet. Lige behandling betyder ikke, at der skal skabes nye rettigheder for særlige befolkningsgrupper. Lige behandling betyder, at ingen må nægtes rettigheder, uanset om det er bevidst eller af manglende forståelse for deres behov.

Vi bør række hånden ud til alle, der er udsat for forskelsbehandling, og finde frem til løsninger. Derfor har jeg inviteret en masse forskellige interessenter til Gastein i begyndelsen af oktober og igen til Bruxelles i marts næste år til en stor konference om antidiskrimination for at drøfte, hvad vi skal gøre for at sikre alle den samme adgang til sundhedstjenester. Det er vigtigt, at disse konferencer sætter gang i en konkret debat om, hvordan vi kan hjælpe medlemslandene med at give alle bedre adgang til ordentlig sundhedspleje og forebyggende behandling og fjerne alle former for forskelsbehandling.

EU er aktivt med til at fremme og beskytte de grundlæggende menneskerettigheder for alle i EU gennem en række programmer og aktiviteter. Det sker i tråd med Lissabontraktaten og EU's charter om grundlæggende rettigheder, der forbyder enhver form for forskelsbehandling – det være sig på grundlag af køn, alder, handicap, religion eller tro, race eller etnisk oprindelse samt seksuel orientering.

I de senere år har vi set væsentlig mindre ulighed i sundhed i EU – som det fremgår af vores nye rapport om sundhedsulighederpdf. Men vi må fortsætte vores indsats for at mindske de tilbageværende sundhedsforskelle mellem sociale grupper, regioner og medlemslande og fjerne hindringerne for udsatte gruppers adgang til sundhedspleje.

Hvis EU skal nå sit mål om social samhørighed, må vi fjerne sundhedsulighederne og bekæmpe alle former for forskelsbehandling over hele Europa.

Slut med at forskelsbehandle inden for sundhed

Mere om dette emne