Lähetä linkki
RSS
google +
Tulostusversio

Ana França, kansallinen elinsiirtokoordinaattori, Portugalin verensiirto- ja elinsiirtoasioista vastaava instituutti (IPST)

Ana França, kansallinen elinsiirtokoordinaattori, Portugalin verensiirto- ja elinsiirtoasioista vastaava instituutti (IPST)

Elinsiirtojen kehittäminen oli yksi lääketieteen merkittävämpiä saavutuksia viime vuosisadalla. Elinsiirto on usein ainoa tehokas hoitokeino potilaalle, jolla on pysyvä elinvaurio. Ihmishenkiä voidaan kuitenkin pelastaa elinsiirtojen avulla vain, jos siirrännäisiä on saatavilla riittävästi.  Euroopan unionissa noin 65 000 ihmistä odotti elinsiirtoa vuonna 2014. Heidän joukostaan kuoli joka päivä keskimäärin 10 henkilöä.  Miten monia ihmishenkiä olisikaan voitu pelastaa, jos useammat ihmiset tietäisivät, miten kipeästi elinluovutuksia tarvitaan, ja antaisivat suostumuksensa elintensä käyttöön?

Euroopan komissio ja Euroopan neuvosto pyrkivät yhteistyössä jäsenmaidensa kanssa lisäämään luovuttajien määrää, parantamaan elinsiirtojärjestelmiä ja elinsiirtojen laatua ja turvallisuutta. Vuonna 2010 annettiin direktiivi 2010/53/EU elinsiirtoa varten tarkoitettujen ihmiselinten laatu- ja turvallisuusvaatimuksista. Lisäksi Euroopan komissio yhteisrahoittaa EU:n terveysalan toimintaohjelman kautta useita alan hankkeita, joilla edistetään hyviä toimintatapoja.

Euroopan neuvosto järjestää joka vuosi yhden jäsenmaansa kanssa eurooppalaisen elinluovutusten teemapäivän, jota vietetään lokakuun toisena lauantaina. Tänä vuonna teemapäivän tapahtumat keskittyivät Portugaliin. Lissabonissa järjestettiin klassisen musiikin konsertti, virallinen seremoniatilaisuus ja lääketieteellinen seminaari, jossa keskusteltiin elinsiirtoihin ja elinten luovutukseen liittyvistä eri aiheista.

Suurelle yleisölle suunnatuissa tapahtumissa oli ohjelmassa erityisesti musiikkia ja tanssia, ja mukana oli potilasjärjestöjä ja muita kansalaisjärjestöjä. Tietoa teemapäivästä on Portugalin verensiirto- ja elinsiirtoasioista vastaavan instituutin (IPST) verkkosivustolla, Facebook-sivulla ja YouTubessa. Erityiset elinsiirtolähettiläämme jakavat tietoa ja kokemuksia tästä tärkeästä asiasta.

Haluan kiittää kaikkien teemapäivän osanottajia, elinluovuttajia ja heidän perheitään sekä elinluovuttajiksi ryhtyviä heidän anteliaasta lahjastaan – lahjasta elämälle.