Aan een vriend sturen
RSS
google +
Versie om af te drukken

door Ana França, nationaal transplantatiecoördinator, Portugees instituut voor bloed en transplantatie

door Ana França, nationaal transplantatiecoördinator, Portugees instituut voor bloed en transplantatie

Transplantatie is een van de grootste medische succesverhalen van de 20ste eeuw en vaak de enige doeltreffende remedie voor terminaal orgaanfalen. Maar we kunnen alleen levens redden met transplantaties als er voldoende organen beschikbaar zijn.  In 2014 stonden in de Europese Unie ongeveer 65.000 mensen op de wachtlijst, en voor velen kwam de transplantatie te laat. Per dag overleden gemiddeld 10 mensen op die wachtlijst.  Zouden we niet veel meer levens kunnen redden als mensen wisten hoe groot de vraag naar organen is? Zouden ze dan niet sneller donor willen worden?

De Europese Commissie en de Raad van Europa zetten zich samen met de EU-landen in voor extra orgaandonoren en betere transplantatiesystemen, en ze waarborgen de kwaliteit en veiligheid van transplantatieprocedures. In 2010 werd Richtlijn 2010/53/EU aangenomen met kwaliteits- en veiligheidsnormen voor menselijke organen voor transplantatie. Daarnaast betaalt de Europese Commissie via het EU-gezondheidsprogramma mee aan verschillende projecten voor de uitwisseling van expertise.

Ieder jaar organiseert de Raad van Europa samen met een gastland op de tweede zaterdag van oktober de Europese dag voor orgaandonatie. Dit jaar vond die plaats in Lissabon met een klassiek concert, een officiële ceremonie en een wetenschappelijke conferentie waar verschillende aspecten van orgaandonatie en -transplantatie en immunologie werden besproken.

Voor het grote publiek werd ook op straat van alles georganiseerd, vaak met dans en muziek, in samenwerking met ngo's, waaronder patiëntenverenigingen. Via een website, Facebook, YouTube, en tal van ambassadeurs proberen we zoveel mogelijk mensen te bereiken en te informeren over onze activiteiten.

Aan alle deelnemers, donoren en hun gezinnen, en aan alle toekomstige donoren die anderen het leven schenken: een welgemeend "Obrigado"!  Dankjewel!