Send til en ven
RSS
google +
Printervenlig version

Dr Tit Albreht, det nationale folkesundhedsinstitut, Slovenien

Dr Tit Albreht, det nationale folkesundhedsinstitut, Slovenien

Det glæder mig at meddele, at den trykte udgave af den europæiske vejledning i nationale kræftbekæmpelsesprogrammer af høj kvalitet netop er blevet fremstillet. Den vil understrege fejringen af 30 år med programmet "Europa mod kræft", der holdes i denne måned som en del af det luxembourgske formandskab.

 Vejledningen viser, hvordan nationale kræftbekæmpelsesprogrammer kan udarbejdes og samler forskellige internationale og nationale organisationers erfaringer på området. Hvert kapitel omhandler et af hovedemnerne, og der opstilles en række indikatorer til opfølgning. De fleste af dem kommer fra Eurochip-projektet, et andet succesrigt EU-initiativ.

Offentliggørelsen af vejledningen er den seneste af mange resultater på dette område i de seneste 30 år. Efter programmet "Europa mod kræft", som kørte med stor succes fra 1985 til 2003, besluttede EU i 2007 at genoplive dets aktiviteter. Det var det år, hvor de tre formandskaber (Tyskland, Portugal og Slovenien) begyndte indsatsen for at sætte udfordrende spørgsmål på EU's sundhedsdagsorden. Slovakiet valgte kræft, som blev hovedemnet for formandskabet.

Disse aktiviteter betød en optrapning af EU's indsats og mundede ud i det europæiske partnerskab til bekæmpelse af kræft (EPAAC). Der kørte en fælles aktion med samme navn fra 2011 til 2014, og den blev efterfulgt af en anden fælles aktion, CanCon.  Nationale kræftplaner eller kræftbekæmpelsesprogrammer stod højt på EU-Kommissionens og landenes dagsorden. EU-Kommissionen opfordrede alle EU-landene til at udarbejde nationale kræftplaner eller -strategier senest i 2013. Det gjorde næsten alle EU-lande, som den undersøgelse, der blev gennemført af fællesaktionen EPAAC, viste.  Flere lande gav udtryk for særlig interesse i nationale kræftplaner, og med hjælp fra professor Jose Maria Martin-Moreno og hans team på universitet i Valencia, har de sat endnu en milepæl: den nye europæiske vejledning i nationale kræftbekæmpelsesprogrammer af høj kvalitet.

Når man tager i betragtning, hvor stort problemet er, og hvor stor en udfordring kræften udgør i dag, kan vi glæde os over, at EU øger indsatsen for at udvikle kræftpolitikker. Vi ser frem til, at der gøres et endnu større arbejde for en sammenhængende EU-aktion i den lange kamp mod kræften.