Navigacijska pot

Vozila in vozniško dovoljenje

Uvoz priklopnika v Bolgarijo

Nizozemskemu državljanju niso dovolili, da bi v Bolgarijo uvozil priklopno vozilo.

Ker priklopnih vozil, lažjih od 750 kg, na Nizozemskem ni treba registrirati, uvoznik ni imel dokumentov o registraciji. Bolgarski organi so zato zavrnili registracijo priklopnika.

Center SOLVIT je nizozemskemu državljanu pomagal opraviti tehnični pregled vozila, ki so ga zahtevali bolgarski organi, da bi lahko registriral priklopnik.

Rešitev zadeve v 13 tednih.

Več informacij: Registracija vozila


Estonski avto na Finskem

Estonski državljan, ki je na Finskem živel in delal več kot dve leti, je pri estonskem lizing podjetju najel avtomobil za osebno rabo na Finskem.

Finski cariniki so avto zasegli. Trdili so, da mora po finskih predpisih Estonec plačati določene davke na registracijo vozila, čeprav jih je večinoma plačal že v Estoniji.

V sodelovanju s finskim centrom SOLVIT so ugotovili, da finski davek na registracijo vozila ovira čezmejno dejavnost lizing podjetij v EU.

Finski davčni organi so znova preučili primer in ustrezno znižali davčno stopnjo.

Rešitev zadeve v 10 tednih.

Več informacij: Registracija vozila


Belgijsko vozniško dovoljenje za španskega

Španski državljan, ki je živel v Belgiji, se je želel v Španiji zaposliti kot poklicni prevoznik. Vsi njegovi dokumenti o poklicni usposobljenosti in vozniško dovoljenje so bili izdani v Belgiji in jih je bilo treba nadomestiti s španskimi.

Toda v Španiji so se začele težave. Več kot osem mesecev se je zaman trudil, da bi uredil dokumente.

To je ogrozilo njegove možnosti za zaposlitev.

Po posredovanju centra SOLVIT so mu izdali potrebne dokumente.

Rešitev zadeve v 2 tednih.

Več informacij: Vozniško dovoljenje


Belgijski voznik tovornjaka v Španiji

Belgijski voznik tovornjaka, ki je živel v Španiji, je svoje belgijsko vozniško dovoljenje zamenjal za španskega. Pri tem je presenečeno ugotovil, da ima v novem dovoljenju enoletno prepoved opravljanja voženj, daljših od 50 km.

Po posredovanju centra SOLVIT so španski organi ugotovili, da so naredili napako in izbrisali omejitev v njegovem dovoljenju.

Rešitev zadeve v 8 tednih.

Več informacij: Vozniško dovoljenje