Navigacijski put

Vozila i vozačke dozvole

Mreža SOLVIT olakšala uvoz prikolice u Bugarsku

Nizozemskom državljaninu zabranjeno je da uveze prikolicu u Bugarsku.

Budući da u Nizozemskoj prikolice lakše od 750 kg nije potrebno registrirati, uvoznik nije imao dokumente o registraciji i zbog toga su bugarska nadležna tijela odbila registrirati prikolicu.

Mreža SOLVIT pomogla je uvozniku da njegova prikolica u Bugarskoj prođe tehnički pregled, koji je potreban kako bi je ondje mogao registrirati.

Riješeno za 13 tjedana.

Saznajte više: Registracija vozila


Zeleno svjetlo za estonski automobil u Finskoj

Estonski državljanin koji već više od dvije godine živi i radi u Finskoj od poduzeća u Estoniji kupio je automobil na leasing za osobnu upotrebu u Finskoj.

Na finskoj carini zadržali su taj automobil iz Estonije i tvrdili su da ga, prema nacionalnim zakonima o oporezivanju, mogu vratiti tek nakon što taj Estonac plati određene poreze za registraciju automobila, iako je većinu njih već platio u Estoniji.

Nakon intervencije ureda mreže SOLVIT u Finskoj ustanovljeno je da taj finski porez na registraciju automobila otežava slobodno pružanje prekograničnih usluga poduzeća za leasing u EU-u.

Finska porezna tijela preispitala su taj slučaj i primijenila prikladnu stopu poreza.

Riješeno za 10 tjedana.

Saznajte više: Registracija vozila


Vozaču kamiona iz Španjolske belgijski dokumenti zamijenjeni španjolskima

Španjolski državljanin koji je živio u Belgiji htio je raditi u Španjolskoj kao profesionalni prijevoznik. Kako bi to bilo moguće, morao je zamijeniti svoju potvrdu o stručnoj osposobljenosti i vozačku dozvolu koje su izdane u Belgiji.

No susreo se s mnogim poteškoćama i više od osam mjeseci pokušavao je prikupiti sve potrebne dokumente.

Time su narušeni njegovi izgledi pronalaska posla.

Nakon intervencije mreže SOLVIT poslani su mu potrebni dokumenti.

Riješeno za 2 tjedna.

Saznajte više: Vozačke dozvole


Vozač kamiona iz Belgije dobio neograničenu vozačku dozvolu u Španjolskoj

Kad je vozač kamiona iz Belgije koji živi u Španjolskoj zamijenio svoju belgijsku vozačku dozvolu španjolskom, iznenadilo ga je to što je tom novom dozvolom tijekom jedne godine bio ograničen na vožnje do 50 km.

Zahvaljujući intervenciji mreže SOLVIT španjolska nadležna tijela ubrzo su uvidjela da su pogriješila i uklonila su ograničenje nametnuto tom dozvolom.

Riješeno za 8 tjedana.

Saznajte više: Vozačke dozvole