breadcrumb.ecName

Comisarul Elisa Ferreira decernează premiile REGIOSTARS 2023 pentru proiecte inovatoare finanțate de UE în cadrul politicii de coeziune

  • 16 November 2023
Comisarul Elisa Ferreira decernează premiile REGIOSTARS 2023 pentru proiecte inovatoare finanțate de UE în cadrul politicii de coeziune

Astăzi, comisarul pentru coeziune și reforme Elisa Ferreira a decernat premiile REGIOSTARS din 2023 unui număr de șapte proiecte remarcabile și inovatoare din întreaga Europă care au fost sprijinite prin fondurile politicii de coeziune.

Proiectele arată modul în care UE, prin politica de coeziune, aduce schimbări pe teren și consolidează dezvoltarea economică și socială în întreaga Uniune. Ceremonia de decernare a premiilor a avut loc la Ostrava, Cehia.

Pentru ediția din 2023, au fost depuse în total 228 de candidaturi pentru marele premiu în șase categorii diferite și pentru premiul publicului, dintre care au trecut de preselecție 30 de finaliști.

Categoria 1 – O Europă competitivă și inteligentă: Proiectul spaniol, „Edificio Fundacion Pasqual Maragall”, a ieșit primul pe lista din această categorie. Fundația cu sediul în Barcelona beneficiază în prezent de o infrastructură de ultimă generație, care permite cercetarea, digitalizarea și colaborarea cu alte țări ale UE pentru a combate boala Alzheimer. 

Categoria 2 – O Europă verde: Proiectul Interreg intitulat „From mine to river. The Water Guardians” (De la mină la râu. Gardienii apelor) desfășurat la granița dintre România și Serbia a câștigat în această categorie. Două universități și un ONG s-au reunit pentru a concepe o soluție de reducere a poluării cauzate de activitățile miniere și pentru a restabili atractivitatea și estetica naturală a zonei de frontieră. 

Categoria 3 – O Europă conectată: Un proiect Interreg desfășurat în Germania, Austria, Croația, Ungaria, Italia și Polonia a primit premiul pentru această categorie. „Dynaxibility4CE” îmbunătățește mobilitatea cu emisii scăzute de dioxid de carbon și calitatea aerului în întreaga regiune a Europei Centrale prin dotarea autorităților de transport public cu strategii de planificare și cu instrumentele necesare pentru a face față noilor tendințe în materie de mobilitate. 

Categoria 4 – O Europă socială și incluzivă: Proiectul câștigător a fost „ProFem 2.0” din Cehia, care oferă sprijin victimelor violenței domestice și violenței sexuale prin intermediul unor centre specializate și al unei platforme online. Proiectul a demonstrat capacitatea de a sprijini victimele din întreaga țară prin instituirea unor structuri specifice la nivel național.

Categoria 5 – O Europă mai aproape de cetățeni: Câștigătorul în această categorie a fost „EuregioFamilyPass”, un card care oferă numeroase beneficii familiilor (de exemplu, accesul la evenimente culturale, transport public și educație) în regiunea Tirol-Tirolul de Sud-Trentino situată între Austria și Italia. 

Categoria 6 – Tema anului (Anul european al competențelor 2023): „TechGrounds” din Țările de Jos a ocupat cel mai înalt loc în această categorie. Proiectul rezolvă neconcordanța întâlnită adesea pe piața muncii din domeniul IT prin activarea talentelor ascunse și prin oferirea unei abordări ghidate în acest domeniu, de la sfaturi de integrare la cursuri de formare specifice.

Ca în fiecare an, publicul este invitat să voteze pentru proiectul preferat dintre cele 30 de proiecte finaliste preselectate. Preferința clară a publicului în acest an și proiectul care a primit cel mai mare număr de voturi online a fost Centrul de artă culturală: muzeu și bibliotecă” din Burgas, Bulgaria. Datorită fondurilor de coeziune, o clădire abandonată a fost reconvertită într-un centru cultural și educațional și găzduiește în prezent un muzeu, cea mai mare bibliotecă din sud-estul Bulgariei, cu 600 000 de cărți, și un spațiu care poate fi utilizat pentru evenimente și ateliere comunitare.

Context

Premiile REGIOSTARS se acordă în urma unui concurs anual organizat de Comisie începând din 2008: Ele au devenit marca de excelență a Europei pentru proiectele finanțate de UE în cadrul politicii de coeziune și demonstrează abordări inovatoare și incluzive ale dezvoltării regionale. Ele au inspirat regiunile să pună în aplicare o politică de coeziune a UE cu un impact tot mai mare, care răspunde nevoilor cetățenilor la nivel local.

În acest an, sute de proiecte au concurat în cinci categorii aliniate la obiectivele de politică ale perioadei de programare 2021-2027, precum și într-o categorie specifică stabilită pentru această ediție care, în acest caz, a vizat Anul european al competențelor 2023. Prin urmare, au existat șase categorii în care se putea concura, precum și un premiu acordat de publicul general în care publicul a votat pentru proiectul său preferat de pe lista finaliștilor.

Din 228 de candidaturi, 30 de finaliști au fost selectați pentru a-și face prezentarea finală în fața unui juriu în cadrul Săptămânii europene a regiunilor, care a avut loc în octombrie 2023.

Apoi, orașul Ostrava din Cehia a fost ales pentru a găzdui ceremonia de decernare a premiilor. În fiecare an, un alt stat membru găzduiește ceremonia pe baza unui calendar prin rotație. 

Felicitările mele cele mai călduroase pentru câștigătorii premiilor REGIOSTARS din acest an. Încă o dată, îmi exprim sentimentul de inspirație după ce am văzut și am auzit despre aceste proiecte inovatoare care au un impact real asupra vieții oamenilor din întreaga Europă. Aceste proiecte demonstrează în mod clar valoarea adăugată a politicii de coeziune, răspunzând nevoilor cetățenilor la nivel local. Politica de coeziune are puterea de a avea un impact pozitiv asupra vieții de zi cu zi a cetățenilor, iar viitorul ne pregătește încă și mai multe!

Elisa Ferreira, comisar pentru coeziune și reforme - 16/11/2023

Mai multe informații