EU:s sammanhållningspolitik: programmen för 2021–2027 förväntas skapa 1,3 miljoner arbetstillfällen i EU

  • 02 May 2023
EU:s sammanhållningspolitik: programmen för 2021–2027 förväntas skapa 1,3 miljoner arbetstillfällen i EU

Finansieringen från sammanhållningspolitiken 2021–2027 förväntas bidra till 1,3 miljoner nya arbetstillfällen och till att öka EU:s BNP med i genomsnitt 0,5 % – och upp till 4 % i vissa medlemsländer – fram till slutet av årtiondet.

Detta kommer också att förbättra tillgången till många kollektiva nyttigheter och ge konkreta fördelar för EU:s invånare, regioner och städer. Det är några av slutsatserna i den rapport om resultatet av programplaneringen för sammanhållningspolitiken 2021–2027 som läggs fram i dag.

För att åstadkomma detta kommer investeringar på 545 miljarder euro att frigöras inom ramen för sammanhållningspolitiken under denna period, varav 378 miljarder euro som finansieras av EU. Investeringarna kommer att främja varaktig socioekonomisk konvergens, territoriell sammanhållning, ett socialt och inkluderande Europa och en smidig och rättvis grön och digital omställning.

Ett smartare och mer konkurrenskraftigt Europa

Sammanhållningspolitiken ger starkt stöd till forskning och innovation och tar itu med den digitala klyftan. Till exempel kommer 83 000 forskare att få tillgång till förbättrade forskningsanläggningar, och 725 000 företag kommer att ges stöd för innovation och smart tillväxt.

Politiken syftar till att stödja moderniseringen och digitaliseringen av offentliga tjänster (där 22 500 offentliga förvaltningar berörs) och den digitala omvandlingen för företag. Den stöder också utvecklingen av digital kompetens och infrastruktur, bl.a. genom att ansluta 3,1 miljoner hushåll till mobila höghastighetsnät och fast digital infrastruktur.

Mot en ekonomi med nettonollutsläpp och ett motståndskraftigare Europa

Gröna investeringar i begränsning av och anpassning till klimatförändringar är inriktade på målen i den europeiska gröna given om att minska EU:s utsläpp av växthusgaser med minst 55 % fram till 2030 och uppnå klimatneutralitet senast 2050.

I det syftet stöder sammanhållningspolitiken projekt på områdena energieffektivitet och förnybar energi, vilka är särskilt viktiga för genomförandet av centrala åtgärder i REPowerEU-planen. Till exempel förväntar man sig förbättrad energiprestanda i offentliga byggnader motsvarande en yta på 32 miljoner m² samt i 723 000 hushåll. Ytterligare kapacitet på 9 555 MW förnybar energi kommer också att installeras.

För att stödja klimatanpassning och katastrofriskhantering kommer politiken att stödja utbyggnaden av 229 000 hektar ny grön infrastruktur.

Stöd kommer också att ges till hållbar mobilitet i städer, vilket ska ge 1 230 km nya och moderniserade spårvagns- och tunnelbanelinjer samt 12 200 km cykelinfrastruktur.

Rent vatten och förbättrad infrastruktur för avloppsvatten kommer att nå 16,4 miljoner människor genom sammanhållningspolitiska investeringar.

Mot en rättvis omställning

Sammanhållningspolitiken hjälper de människor och territorier som påverkas mest av omställningen till klimatneutralitet, för att se till att ingen lämnas utanför.

Den kommer därför att stödja närmare 39 000 företag i omställningen. I synnerhet kommer över 5 000 små och medelstora företag att dra nytta av investeringar i ny kompetens för smart specialisering, industriell omställning och entreprenörskap. Upp till 120 000 arbetslösa kommer att få nytta av stödåtgärder för arbetsmarknaden och omkring 200 000 personer kommer att få nya kvalifikationer.

Ett mer socialt och inkluderande Europa

För att säkerställa social tillväxt för alla, i linje med den europeiska pelaren för sociala rättigheter, stöder sammanhållningsfonderna människor, även i yrkeslivet. Det gäller bl.a. kompetensutveckling och livslångt lärande – avgörande prioriteringar i Europaåret för kompetens – för minst 6,5 miljoner arbetslösa. Detta kommer att bidra till att uppnå EU:s mål för 2030 om att minst 60 % av alla vuxna ska delta i utbildning varje år.

Särskilt fokus läggs på att förbättra integrationen och inkluderingen av mer än 3 miljoner människor, bl.a. 600 000 människor i marginaliserade grupper, såsom romer. Dessutom kommer 1,7 miljoner elever i grundskole- och gymnasieutbildning att få stöd, och nästan 3,5 miljoner människor förväntas studera i nya eller moderniserade utbildningsinrättningar.

Betydande investeringar kommer att göras i hälso- och sjukvård samt långtidsvård, däribland infrastruktur och utrustning, och 60 miljoner patienter förväntas få medicinsk rådgivning eller behandling i nya eller moderniserade vårdinrättningar.

Ett mer sammanlänkat Europa

Sammanhållningspolitiken kommer att stödja effektiva transportsystem på alla territoriella nivåer, t.ex. järnvägen – ett av de säkraste och renaste transportsätten: 3 900 km TEN-T-järnvägslinjer (transeuropeiska transportnätverk) ska byggas eller moderniseras.

Tack vare program för europeiskt territoriellt samarbete i hela EU och dess grannländer kommer slutligen medel att investeras i gemensamma projekt, som omfattar mer än 2 miljoner personer, 40 299 organisationer och 25 456 små och medelstora företag.

Bakgrund

Sammanhållningspolitiken är det viktigaste långsiktiga investeringsinstrumentet i EU. Den bidrar till att stärka den ekonomiska, sociala och territoriella sammanhållningen i EU, rätta till obalanser mellan länder och regioner och förverkliga unionens politiska prioriteringar.

Sammanhållningspolitiken genomförs av flera fonder:

Politikens mål är

  • ett konkurrenskraftigare och smartare Europa,
  • en grönare och koldioxidsnålare övergång till en ekonomi med nollutsläpp av koldioxid och ett motståndskraftigt Europa,
  • ett mer sammanlänkat Europa genom förbättrad mobilitet,
  • ett mer socialt och inkluderande Europa,
  • ett Europa närmare medborgarna för att möjliggöra en platsbaserad nedifrån-och-upp-strategi, genom att subregionala territorier och lokalsamhällen ges möjlighet att identifiera sina egna prioriteringar och projekt på ett integrerat och deltagandebaserat sätt,
  • en rättvis omställning i riktning mot unionens energi- och klimatmål för 2030 och en klimatneutral ekonomi i unionen senast 2050, på grundval av Parisavtalet.

Sammanhållningspolitikens bidrag till att skapa en allt starkare union är obestridligt. Den här rapporten visar konkreta resultat och vad vi kan förvänta oss av de sammanhållningspolitiska investeringarna på fältet under de kommande åren. Ett mer konkurrenskraftigt, smartare, grönare, mer sammanlänkat och mer inkluderande Europa är vår framtid – bland annat tack vare sammanhållningsfonderna.

Elisa Ferreira, kommissionär för sammanhållning och reformer - 02/05/2023

Tack vare sammanhållningspolitiken förs EU:s regioner närmare varandra. Den hjälper oss att bygga ett mer socialt och inkluderande Europa. Den investerar i människor: i digital utrustning för skolor, i långtidsvård för utsatta personer, i att integrera marginaliserade grupper i samhället och i att hjälpa människor att komma in på arbetsmarknaden. Vi ska alla vara stolta över vad sammanhållningsfonderna möjliggör varje dag i hela Europa.

Nicolas Schmit, kommissionär för sysselsättning och sociala rättigheter - 02/05/2023

Mer information